’Guardians of the Galaxy Holiday Special’: Hvor er byttemærket, Marvel?

’Guardians of the Galaxy Holiday Special’: Hvor er byttemærket, Marvel?
'Guardians of the Galaxy Holiday Special'. (Foto: Disney+)

Hvis du strammer garnet, kvæler du jo barnet … synger vi på disse breddegrader, men desværre ikke i det Hollywood’ske, hvorfor nogen i jagten på at score abonnenter til Disney+ har fået den festlige ide at vride Marvels superhelte Guardians of the Galaxy som en gammel karklud og kalde spildproduktet for en julegodte til fansene.

Tilsat BR-reklameværdig bjældeklang og rigelige mængder billigt-udseende plastikstads for at dupere de mindste.

Nok er det den oprindelige ’Guardians’-instruktør James Gunn, der svinger taktstokken over de velkendte vogtere med Chris Pratt i spidsen, men ’Guardians of the Galaxy Holiday Special’ er ærgerligt blottet for franchisens vanlige charme og skuespillet præget af noget så relativt sjældent som dovneri i Marvel-regi.

‘Guardians of the Galaxy Holiday Special’. (Foto: Disney+)

Meget kan man således sige om studiets mindre vellykkede produktioner (ahem, ’She-Hulk’), men med undtagelse af Chloé Zhaos sjælløse ’Eternals’ møder superheltefabrikkens mange superstjerner som udgangspunkt veludhvilede på arbejde. Og derfor er der også grund til en vis bekymring for konsekvenserne af Disney+s hastigt accelererende »more is more«-indholdsstrategi, når metaltrætheden begynder at lyse ud af øjnene på mere end én multiverse-MVP.

I ’Holiday Special’ overtaler Mantis (Pom Klementieff) kollegaen Drax (Dave Bautista) til at give Peter (Pratt) den rigtige menneske-jul, han aldrig fik som dreng. Komplet med årets julegaveide i form af Kevin Bacon himself – ’helten’, som Peter alle dage har idoliseret, og hvis ’Footloose’-moves som bekendt spillede en central rolle i den første ’Guardians’-films klimaks.

At Bacon ’bare’ er en skuespiller, er selvsagt en mindre detalje, der er gået hen over hovedet på evigt velmenende om end akut realitetssansudfordrede Mantis og Drax, og så er der ellers dømt fjolsernes fede juleferie i L.A.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Som gruppens mest udtalte comic relief har Mantis og Drax igennem årene serveret en perlerække af gyldne replikker (»Why is Gamora??«-udvekslingen med Tony Stark i ’Infinity War’ var et highlight), men her bliver det inden for få minutter pinligt åbenbart, at opgraderingen af de to til hovedroller i eget eventyr var en forregnelse.

Bautista og Klementieffs talenter rammer muren, og skønt de ikke virker helt så slukørede over at sidde fast i Disney+’s kapitalistiske skruetvinge som de øvrige Guardians på sidelinjen, er det ikke en udpræget fornøjelse at opleve deres dum-dummere-dynamik strakt ud i kortfilmformat.

Ikke engang Kevin Bacons umiskendelige stjernewatt som filmlands selvironiske go-to-gæsteoptræden er nok til at give løjerne det strejf af julemagi, som både heltene og vi havde fortjent. Eller distrahere fra det faktum, at 2022 slutter af som et gedigent slingreår for Marvel på både film- og seriefronten, hvor kvalitetsniveaet har været så utilregneligt som din næste elregning.


Kort sagt:
Ingen snapsebrandert vil kunne dække over, at Marvels julespecial med fanfavoritterne Guardians of the Galaxy er så charmeforladt som en tør marcipangris fra samlebåndsfabrikken.

Bonusinfo: De to vigtigste easter-eggs (læs først, når du har set specialen!)

’Kingo’s Christmas’: Chloé Zhaos forvrøvlede ’Eternals’ fik en hård medfart sidste år, hvorfor der siden er blevet spekuleret i, om filmens mange helte får en chance til i MCU. En af de ’Eternals’-skuespillere, der imidlertid ikke har lagt skjul på, at han hellere end gerne tager en tur mere, er Kumail Nanjiani, som spillede Kingo – superhelt med en sidegesjæft som Bollywood-stjerne.

I julespecialen passerer Drax og Mantis en biograf, hvorpå der hænger en gigantisk plakat for … ’Kingo’s Christmas’. Om der blot er tale om en kæk reference af den slags, Marvel elsker, eller om easter-egg’et lægger op til, at The Eternals rent faktisk får mulighed for at vinde æren tilbage, er uvist. Men inklusionen alene vidner om, at Marvel til trods for kritikken stadig bakker op om karaktererne.

»Buckys arm?«: Er der noget, samleren Rocky har ønsket sig i årevis, så er det Bucky aka. The Winter Soldiers (Sebastian Stan) metalarm. Og søreme om ikke Nebula her giver ham den i julegave! Der følger ingen forklaring med, skønt Rockys overraskelse peger på, at Marvel tids nok skal give os historien bag – enten i den kommende ’Captain America’ eller i ’The Guardians of the Galaxy 3’.

’Guardians of the Galaxy Holiday Special’. Julekortfilm. Instruktion: James Gunn. Medvirkende: Chris Pratt, Dave Bautista, Pom Klementieff, Kevin Bacon, Karen Gillian, Bradley Cooper, Vin Diesel, Sean Gunn m.fl. Spilletid: 44 min. Premiere: Kan ses på Disney+.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af