’Til kamp mod spekulanterne’: Opsigtsvækkende dansk dokumentar gør det store boligdilemma dejligt konkret

’Til kamp mod spekulanterne’: Opsigtsvækkende dansk dokumentar gør det store boligdilemma dejligt konkret
'Til kamp mod spekulanterne' (Foto: DR).

Danske Christoffer Dreyers nye film er en gribende og moralsk kompliceret dokumentar om en af de mest mærkværdige danske boligfejder i nyere tid.

I november 2018 vågnede de godt 300 lejere fra det lyserøde frederiksbergske ejendomskompleks Den Sønderjyske By op til en nedslående nyhed:

Frederiksberg Boligfond havde efter længere tids spekulation besluttet at sælge deres lejeboliger til den amerikanske investeringsvirksomhed Blackstone, som er notorisk kendt verden over for at opkøbe lejligheder, istandsætte dem og genudleje dem til betydeligt højere huslejepriser.

Den Sønderjyske By har siden 1930’erne slået sig på at huse et mangfoldigt beboersegment med alt fra børnefamilier til førtidspensionister og alkoholikere. De har kunnet bo side om side i boligerne i kraft af kommunen og boligfondens villighed til at holde lejepriserne nede, men med Blackstones overtagelse vil den knapt 100 år lange tradition definitivt være et afsluttet kapitel.

‘Til kamp mod spekulanterne’ (Foto: DR).

Det er beboerne i den lyserøde by forståeligt nok fortørnede over, og Dreyers dokumentar iscenesætter effektivt den afmagt, man som individ står tilbage med, når man er oppe imod de store kapitalinteresser.

Men så sker det utænkelige.

En beboer kommer i besiddelse af et forsvundet skøde, fra dengang ejendommene blev opkøbt i 1932. I skødet står der, at lejerne i Den Sønderjyske By har fortrinsret til at købe boligerne til den oprindelige pris fra 1932 (!), såfremt Frederiksberg Boligfond skulle beslutte sig for at sælge.

Det betyder, at de godt 300 ejendommene kan erhverves til en samlet sum på 2,8 millioner kroner ­– svarende til 18.000 per andelsbolig – hvilket i praksis vil gøre lejerne til multimillionærer.

Det lyder næsten for godt til at være sandt – og det viser det sig også at være – da beboerne modtager nyheden om, at Frederiksberg Kommune har valgt at takke nej til fortrinsretten på deres vegne.

Men kan Frederiksberg Kommune overhovedet takke nej på vegne af Den Sønderjyske By uden at høre dens beboere først?

Det mener boligforeningen ikke, så de hiver hele maskineriet i retten til en ikke helt ukompliceret retssag. Vinder boligforeningen, vil Frederiksberg Boligfond nemlig gå konkurs, og det vil få store konsekvenser for de tusindvis af andre lejere, som også hører under Frederiksberg Boligfonds vinger.

Retssagen præsenterer beboerne for et delikat dilemma. Det vil på den ene side være fuldkommen skørt ikke at opsøge muligheden for at indkassere en friværdi på flere millioner kroner, men med tanke på de tusindevis af mennesker, som ville opleve huslejestigninger som en afledt konsekvens, klinger beboernes moralske kamp for mangfoldighed og rimelige huslejepriser også en anelse hult.

‘Til kamp mod spekulanterne’ (Foto: DR).

’Til kamp mod spekulanterne’ er en dejligt konkret og velfortalt film om de store mod de små. Den intrikate retssag er dramatisk nok i sig selv med fordækte aftaler og usandsynlige plottwists, men Dreyer mister aldrig blikket for de mennesker, det handler om – anført af den sympatiske foreningsformand, Søren, som både må tumle med at skabe plads i cykelskuret og finde hoved og hale i de mørklagte aktindsigter, han modtager fra kommunen.

Filmen handler i sidste ende om retfærdighed – juridisk og moralsk – og som seer oplevede jeg flere gange at få mine moralske principper udfordret, akkurat som beboerne i Den Sønderjyske By gør det.

Det er et avanceret sagsforløb, som skal rulles ud på 70 minutter, men vi bliver heldigvis taget ved hånden. Og så får vi oven i hatten også lov til at komme med de vidunderlige beboere til havefest i gården og på Frederiksberg Rådhus, når de tordner mod de kommunale institutioner med geniale slogans såsom:

»Skødefuskeri! Det er luskeri!«


Kort sagt:
En lille boligforening på Frederiksberg går til kamp mod Blackstone og de store kapitalinteresser i opsigtsvækkende dansk dokumentar på DR. Men kan de overhovedet stille noget op?

’Til kamp mod spekulanterne’. Dokumentar. Instruktion: Christoffer Dreyer. Medvirkende: Søren Berg, Lars Langkjær og Flemming Brank. Spilletid: 70 minutter. Premiere: 27. februar på DR.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af