Alice Bier Zandén om stor filmdebut: »Det er en drøm, jeg har haft, siden jeg var barn«

Alice Bier Zandéns første rigtige rolle falder i en Netflix-film over for to af landets dygtigste skuespillere, instrueret af en Oscar-vinder og med Dronningen på holdet. I vores interviewformat, hvor vi taler med en aktuel kunstner i præcis 15 minutter, fortæller det 27-årige talent, hvordan hun er endt med at gå i sine forældres fodspor, selvom hun egentlig var på vej i en anden retning.
Alice Bier Zandén om stor filmdebut: »Det er en drøm, jeg har haft, siden jeg var barn«
'Ehrengard'. (Foto: Netflix.)

15 MINUTTER.  Trods sit underdanige ydre er den kønne Ehrengard alt andet.

Hun er udspekuleret, lader sig ikke forføre eller objektivisere og er overordnet set lidt af en badass. Hun kan skyde, fægte og ride bedre end de fleste.

Det overrasker charmøren hr. Cazotte, der ellers har let ved at forføre hvem som helst – men ikke Ehrengard.

»En slagt superhelt«, kalder Alice Bier Zandén hofdamen, der i det fiktive rige Babenhausen for første gang giver modstand til manden (Mikkel Boe Følsgaard), som ellers er hyret af storhertuginden (Sidse Babett Knudsen) til at hjælpe den ubehjælpsomme kronprins med, hvordan man forfører det modsatte køn.

Det er det 27-årige skuespiltalent, der spiller titelrollen i den kommende Netflix-film ’Ehrengard: Forførelsens Kunst’. Filmen er baseret på Karen Blixens bog af samme navn, dens scenografi og kostumer er lavet af ingen ringere end Dronning Margrethe, og hele affæren er instrueret af Oscar- og dobbelt Guldpalme-vinder Bille August.

Det er med andre ord en stor film, Alice Bier Zandén er landet i med sin første større rolle overhovedet – endda selvom hun lige nu er i gang med at uddanne sig til teaterinstruktør.

'Ehrengard'.
‘Ehrengard’. (Foto: Netflix.)

Du har jo haft en lille rolle i din mor Susanne Biers serie ’The Night Manager’ tilbage i 2016 og medvirket i et par kortfilm. Men ellers virker det til at have gået fra 0 til 100 på meget kort tid med ’Ehrengard’. Hvordan føles det?

»Hvordan skal jeg forklare det? Den her rolle er en drøm for mig. En drøm, jeg har haft, siden jeg var barn. Og alt ved projektet er helt uimodståeligt: Det er en Bille August-film med fantastiske skuespillere, Dronning Margrethe har lavet kostumedesign, og den er baseret på en Karen Blixen-roman«.

»Da jeg fik nyheden om, at jeg havde fået rollen, lå jeg søvnløs. Jeg havde det, ligesom da man var barn, og man havde sommerfugle i maven, fordi det var ens fødselsdag næste dag«.

En badass

Har du et bestemt forhold til Karen Blixen, siden du nævner hende specifikt?

»Jeg ville ønske, jeg har læst hende mere. Men da jeg læste ’Ehrengard’, blev jeg virkelig tryllebundet af det univers, hun har skabt. Jeg arbejdede på Statens Museum for Kunst, da jeg læste den, og derfor gik jeg i en underlig kunstboble. Jeg kunne gå på opdagelse i værker fra kunstnere, som blev omtalt i bogen«.

Har du så brugt kunstverdenen som en del af forberedelsen til filmen?

»Ja. Jeg har brugt det som inspiration og en måde at vække stemninger i mig. Jeg brugte det som en slags hook for at komme ind i en specifik stemning. Jeg fordybede mig i kunsten for så at åbne op for den tidsperiode, filmen foregår i«.

'Ehrengard'.
‘Ehrengard’. (Foto: Netflix.)

Apropos, hvorfor er denne historie, som Karen Blixen altså udgav i 1962, vigtig nu i 2023?

»Den taler jo lige ind i tiden, hvor vi er interesseret i nogle nuancerede portrætter af stærke kvinder. Og bogen leger virkelig med de her kønsroller: At der er en fordom om den yndige og artige pige, som så viser sig at være stærkere, end man tror«.

Er Ehrengard en karakter, du selv har kunnet spejle dig i?

»Hun er lidt en slags superhelt. Hun er meget mere badass, end jeg selv er i mit virkelige liv, men jeg bliver meget inspireret af hende. Der er mange ting, jeg har lyst til at prøve at gøre mere som hende.Men jeg synes egentlig, at jeg har mange stærke kvindelige forbilleder i mit liv. Og jeg håber, at jeg også en dag kan være det for mine børn«.

Overraskede forældre

Ja, og en af de stærke kvinder i dit liv …  

»Det var god overgang til det næste spørgsmål!«  

Ja, du vidste jo nok, at det ville komme.  

»Ja. Jeg tænker, at vi skal snakke om min mor!«

Lige præcis. Og din far, som er skuespiller. Hvordan er det at gå i dine forældres fodspor på den her måde?

»Det er faktisk ikke helt med vilje. Jeg har altid drømt om at spille skuespil, men jeg har ikke givet udtryk for det eller turdet sige det højt, og jeg er ikke blevet presset til det. Jeg har studeret kunsthistorie, gået på kunsthøjskole, malet og tegnet meget, men det var, som om min underbevidsthed alligevel søgte hen med scenekunst. Og så en dag søgte jeg ind på Den Danske Scenekunstskole for sceneinstruktion«.

'Ehrengard'.
‘Ehrengard’. (Foto: Netflix.)

Så du vil faktisk være instruktør ligesom din mor?

»Jeg giver det et forsøg. I forhold til mine forældres karriere blev jeg selv nødt til at erkende, hvad det var jeg havde lyst til at lave, og hvem jeg var – om det så betød, at jeg skulle gå mine forældres veje«.

Hvad sagde dine forældre, da du fik rollen?

»Jamen de har bare været søde og meget støttende. Og meget overraskede, da jeg ikke havde involveret dem i processen omkring det«.

Okay, så du sagde bare en dag: Jeg har forresten fået den her rolle i en kommende Netflix-film?

»Ja, mere eller mindre. Haha!«

Dronningens visuelle fornemmelse

Men du studerer så også ved siden af optagelserne?

»Vi optog en sommerferie, og så var vi færdige med optagelserne en fredag, og jeg startede på studie mandagen lige efter«.

Så der har været fart på?

»Ja. Jeg kan bestemt anbefale at tage en lur på sofaen på Den Danske Scenekunstskole«.

En anden stærk kvinde på ’Ehrengard’-holdet er Dronningen.  Hvordan var det at træde ind i noget, hun har skabt?

»Det er næsten for meget af det gode. Det er jo en kæmpe ære at få lov til at gestalte en af de karakterer, hun har udtænkt alt det visuelle omkring. Og hun har bare været så skarp omkring sine kostumer. Hun har for eksempel været rigtigt konsekvent med, at Ehrengard har hvidt på hele tiden, selvom periodens mode var mere pyntet og storslået – som hos de andre karakterer i filmen. Men hun syntes ikke, at det passede til Ehrengard som karakter«.

‘Ehrengard’. (Foto: Christian Geisnæs/Netflix)

»Jeg kunne bare mærke, hvordan hun både havde en fantastisk visuel fornemmelse, og at hun også havde en psykologisk indsigt om karakteren, som smittede af på mig som skuespiller«.

Hvordan var det at spille over for mere erfarne og anerkendte skuespillere som Sidse Babett Knudsen og Mikkel Boe Følsgaard?

»Jeg var jo klart den grønneste på settet. Det er der ingen tvivl om. Så jeg har bare prøvet at suge til mig og lære fra dem. Og de har været så supersøde og hjulpet mig en masse«.

Men hvad så nu? Hvordan ser fremtiden for Alice Bier ud?

»Fremtiden for Alice Bier er … Hm. Ja, den er, at hun lander nogle fede roller!«

Har du noget på tegnebrættet nu?

»Det er lidt nyt. Jeg er faktisk lidt usikker på, om jeg må sige det, så jeg må hellere lade være. Men lige nu skal jeg bruge tid på studie, og vigtigst af alt skal jeg hænge rigtigt meget ud med mine dejlige børn og min søde kæreste«.

’Ehrengard: Forførelsens kunst’ kan ses på Netflix fra 14. september.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af