De her 10 skuespillere er Hollywoods nye førstemænd

Man har efterspurgt arvtagerne til Brad Pitt og Leonardo DiCaprio i årevis, men endelig ser en ny generation leading men ud til at blive kørt i stilling. Fra to gange Elvis til Dua Lipa og Rosalías kærester og Marlon Brando for millennials.
De her 10 skuespillere er Hollywoods nye førstemænd
Callum Turner og Austin Butler ved verdenspremieren på 'Masters of the Air'. (Foto: Leon Bennett/WireImage)

Hollywoods største stjerner i 2024 er de samme som for 20 år siden. 

Den fortælling har længe hersket i Hollywood, hvor Tom Cruise, Leonardo DiCaprio og Brad Pitt stadig er førstevalgene, når man tænker på en mandlig hovedrolleindehaver.

Det bekræftede en amerikansk undersøgelse foretaget af National Research Group sågar sidste år, hvor to tredjedele af de adspurgtes foretrukne førstemænd var over 40 år gamle. Tom Hanks, Dwayne Johnson og Denzel Washington udgjorde resten af top fem sammen med Cruise og Pitt. 

Og det er heller ikke, fordi 90’ernes leading mens popularitet er sygnet hen. Da førnævnte Scientology-tilbedende stuntentusiast for nylig annoncerede sit næste filmprojekt, klappede hans mange faste filmfans begejstret i hænderne

Men alligevel står tiden ikke helt så stille nu, som den gjorde for bare et par år siden. Hvor Timothée Chalamet og ‘Spider-Man’s Tom Holland længe har været blandt de få unge navne, der har båret storfilm på egen hånd, er man i den seneste tid begyndt at kunne konturerne af et nyt kuld solide leading men.

Der er dog stadig meget at ønske af Hollywood-udviklingens tempo. Når det gælder diversitet, er skævvridningen stadig stor. Et Hollywood-gennembrud tager tid, og hvor navne som Daniel Kaluuya, Simu Liu, John David Washington og Steve Yeun er etablerede navne, savner man flere store filmoller til yngre talenter, der ikke er hvide.

Dog er der til gengæld interessante eksempler på navne, der bryder stort og bredt igennem i en høj alder. 

Hvis der er et generationsskifte på vej, er disse ti navne i hvert fald ikke til at komme udenom lige nu. 

Austin Butler. (Foto: Marc Piasecki/WireImage)

1. Austin Butler

Der er få skuespillere, der som den 32-årige californier har gjort det til sit varemærke at lægge krop til americanah

Først som syngende, dansende, grædende, svedende og ikke mindst sydstatsdrivende Oscar-nomineret ‘Elvis’ hos Baz Luhrmann (med varige dialekt-mén) og i år også som krigspiloten Major Gale ‘Buck’ Cleven i ‘Masters of the Air’. Derudover fik han sin start som barnestjerne hos Disney Channel, der i disse år viser sig at være for en yngre stjernegeneration, hvad den hedengangne Mickey Mouse Club var for folk som Ryan Gosling, Britney Spears, Justin Timberlake og Christina Aguilera. 

I sin aktuelle ‘Dune’-rolle er det blonde image sågar blevet kronraget for en rolle som gedigen sortøjet skurk. Hvis man er blevet for bange, skal man dog bare se et af hans første betalte skuespiljob i ‘Hannah Montana’ som teen-blinddate fra helvede, hvor han vrider sig i skræk til en gyserfilm

Vi har tidligere dristet os til at spørge, om Austin Butler er den nye Brad Pitt, da deres karrierer rummer adskillige fællestræk, ligesom de deler en helt umiddelbar fornemmelse af gammeldags filmstjerne. 

Snart brænder Butler benzin af på de amerikanske landeveje på bedste ‘Easy Rider’-vis i ‘The Bikeriders’, hvor han spiller over for Jodie Comer og Tom Hardy, ligesom han også netop er blevet annonceret til Ari Asters kommende western. 

Regé-Jean Page i ‘Bridgerton’. (Foto: PR)

2. Regé-Jean Page 

Efter en enkelt ‘Bridgerton’-sæson sagde Regé-Jean Page farvel og tak til Netflix-hittet. Hvilket formentlig vil vise sig givtigt, da streamingtjenesten har sit eget stjernesystem, som skuespillere kan have svært ved at komme ud af igen. 

I stedet har den 35-årige engelsk-zimbabwiske skuespiller brugt sit Mr. Darcy-momentum i den roste blockbuster ’Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves’ og er netop blevet annonceret til Steven Soderbergh-thrilleren ‘Black Bag’ sammen med Cate Blanchett og Michael Fassbinder. 

Derudover dukker hans navn ofte op i den tilbagevendende samtale om, hvem der næste gang bliver udnævnt til at spille James Bond. Og selvom han ikke er en af de mest sandsynlige kandidater, er han absolut en af de mere interessante. 

‘Anyone but You’. (Foto: SF Studios)

3. Glen Powell 

Richard Linklater-fans har nok vidst det siden hans rolle i collegekomedien ‘Everybody Wants Some!!’ fra 2016. The Girlies har vidst det siden 2018, hvor han spillede over for Zoey Deutch i ‘Set It Up’ – Netflix’ romantiske komedie om to travle personlige assistenser.

Ikke desto mindre er det først nu, at Glen Powell for alvor har fastslået sin position i filmlandskabet i to af Hollywoods fremmeste kategorier for en førstemand: action og romantik. I ‘Top Gun: Maverick’ fløj han, i ‘Anyone But You’ scorede han Sydney Sweeney så overbevisende, at folk stadig nægter at tro, det ikke er ægte.

I den kommende Richard Linklater-film ‘Hit Man’ fusionerer han det hele: Det er nemlig en romantisk komedie og lejemorderfilm på samme tid. 

Jeremy Allen White. (Foto: Michael Buckner/Getty Images)

4. Jeremy Allen White 

2020’ernes svar på Dustin Hoffman tilsat en karriereændrende rolle som sexet og sårbar kok. 

Der er ikke nødvendigvis noget oplagt over Jeremy Allen Whites nyfundne status som en af Hollywoods fremmeste sexsymboler. Men efter 11 sæsoner som elskeligt white trash i familiedramaserien ‘Shameless’ har newyorkeren på vingerne af den enorme ‘The Bear’-hype nu vitterligt stoppet trafikken med sin virale Calvin Klein-kampagne.

Og med Rosalía under den ene arm og en stor buket blomster fra økomarkedet under den anden gør det ikke så meget, at den første større film ved siden af – Apples sci-fi-dramedy ‘Fingernails’ – ikke blev et kæmpehit. 

Han har selv beskrevet sin usandsynlige succes som, at han »følte sig som den kønne pige, der bare ikke havde taget sine briller af endnu«.

Mens hans ‘The Bear’-karakter står som et af serielandskabets største nyere fænomener, har White været klar i mælet om sin holdning til at spille superhelt (»jeg er forvirret over, hvordan kulminationen på en skuespillers karriere er endt dét sted«, fortalte han Variety).

Med tilløb i A24-wrestlingdramaet ‘The Iron Claw’ kan man dog bestemt godt ane flere filmroller.

Harris Dickinson til premiere på ‘The Iron Claw’. (Foto: Omar Vega/Getty Images))

5. Harris Dickinson 

Når man ser på Harris Dickinsons cv, kan man godt undre sig over, at han ikke er en større stjerne. 

I en alder af 27 har englænderen arbejdet sammen med instruktører som Xavier Dolan, Ruben Östlund og ‘The Farewell’s Joanna Hogg, floreret i store filmprojekter som ‘The King’s Man’ og spillet hovedrollen i tv-serien ‘Trust’ over for Donald Sutherland. 

Men på skuldrene af et ret suverænt bagkatalog må man sige, at Dickinsons karriere er ved at finde et tungere gear. I 2022 spændte hans virke som Robinson Crusoe-escort for den tidligere toiletskrubber Abigail i ‘Triangle of Sadness’ til slem dreng i billetbaskeren ‘Hvor flodkrebsene synger’, mens han i 2023 spillede wrestlingbror i ‘The Iron Claw’ sammen med Jeremy Allen White og Zac Efron. 

Det var dog især i krimiserien ‘Murder at the End of the World’, at man fik lov til at se ham flashe en helt fundamental førstemandscharme.

Og Dickinsons kommende roller lover aldeles godt. I ‘Bodies Bodies Bodies’-instruktør Halina Reijns kommende erotiske A24-thriller ‘Babygirl’ spiller han en ung praktikant, der bliver forført af Nicole Kidmans CEO, mens han også spiller sammen med Saoirse Ronan i Steve McQueens kommende historiske drama ‘Blitz’. 

Colman Domingo ved Oscars 2024. (Foto: Rodin Eckenroth/Getty Images)

6. Colman Domingo 

Ved årets Oscar-uddeling gik Colman Domingo ikke hjem med en statuette for sin rolle som borgerrettighedsaktivisten Bayard Rustin i ‘Rustin’. Hans første egentlige hovedrolle i en næsten 30 år lang karriere som skuespiller, hvor han har rumsteret i adskillige prominente film fra Steven Spielbergs ‘Lincoln’ til Oscar-nominerede ‘Selma’ og ‘Ma Raineys Black Bottom’ til Barry Jenkins’ ‘If Beale Street Could Talk samt det Jordan Peele-producerede ‘Candyman’-remake.

Ikke mindst i et særafsnit af ‘Euphoria’ gjorde han også stort indtryk som afvænningssponsor for Zendayas Rue.

Men dermed ikke sagt, at opmærksomheden alene ikke kan blive karriereændrende for den 54-årige skuespiller alligevel, og at han i samme ombæring som homoseksuel, sort mand kan sætte et forsinket præg på, hvad leading man betyder i 2024.

For det har muligvis været længe undervejs, men selv hvis det først er nu, Hollywood får øjnene op får Domingos evner, er det fortjent. Han var også med i ‘Farven lilla’, og han har to historiske roller af de helt tunge i vente: Far og manager Joe Jackson i Michael Jackson-biopic’en ‘Michael’ samt jazzlegenden Nat King Cole i en film, han både skriver, instruerer og spiller hovedrollen i. 

‘Master of the Air’. (Foto: Apple TV+)

7. Callum Turner

På nuværende tidspunkt giver det god mening, hvis man mest genkender Callum Turner som ham, der ikke er Austin Butler fra ‘Masters of the Air’ – eller for at date Dua Lipa. 

Tidligere har han haft roller som Eddie Redmaynes storebror i ‘Fantastic Beasts’ og bejler til Anya-Taylor Joys ‘Emma’.

Men alligevel er de to sidemakker-komponenter i Turners karriere heller ikke nødvendigvis til at kimse af, når det gælder hans fremtidige status som leading man.

Ikke blot demonstrerer ‘Masters of the Air’-rollen, at den 34-årige brite har enorm karisma. Det samme gør især den type buzz by association, serien repræsenterer. Og ligesom en berømt måske-kæreste hjælper gedigent på den slags, gør det bromance-setup, han og Austin Butler har turneret rundt med i diverse talkshows det samme. Hvor Turner kommer med en tiltrængt britisk humor til amerikanerens til tider lidt affekterede ry. 

Derudover spiller Turner en af hovedrollerne som hårdtprøvet ung roer i 1930’ernes Washington i George Clooneys seneste film ‘The Boys in the Boat’.

Set med de nordiske briller er det dog endnu mere interessant, at han har en film med Kristine Kujath Thorp og Gustav Lindh på vej. ‘A Prayer for the Dying’ instrueret af spillefilmdebuterende Dara van Dusen om en gruppe skandinaviske immigranter i Wisconson i tiden efter den amerikanske borgerkrig. 

‘All of Us Strangers’. (Foto: Searchlight Pictures)

8. Paul Mescal 

Han har knust hjerter i ‘Normal People’. Han har knust hjerter i ‘Aftersun’. Han knuser hjerter i biografaktuelle ‘All of Us Strangers’. Irske Paul Mescal har scoret hattrick i skærminduceret depression, ligesom han er ufrivillig mester i parasociale kæresteforhold. Hele internettet vil være kærester med ham i en sådan grad, at der opstår skøre konspirationsteorier om hans datingvaner. 

Men med sin skarptskårne facon og sans for sexy tristesse bliver den 28-årige skuespiller også jævnligt sammenlignet med en af det gamle Hollywoods konger i drama: Marlon Brando. 

Selvom Mescal har erklæret sin kærlighed til de mindre indieprojekter og hader sin berømmelse, er der ingen tvivl om hans potentiale som filmisk førstemand på linje med de helt store. Spørgsmålet er mere, om han ønsker det. Og opmærksomheden indhenter ham alligevel i småprojekterne, som da præstationen i ‘Aftersun’ skaffede ham en Oscar-nominering sidste år. 

Mescals første store Hollywood-rolle bliver i Ridley Scotts ‘Gladiator 2’, men det bliver næppe hans sidste.

Leo Woodall 2023. (Foto: Dave Benett/Getty Images)

9. Leo Woodall 

Leo Woodalls rolle i ‘The White Lotus’ som den bedårende, men luskede, West Ham-fan vakte en del opsigt i sig selv. Ikke mindst fordi han efterfølgende bidrog til internettets rygtebørs, da han fandt sammen med ensemble-kollegaen Meghann Fahy. 

Men med Netflix-serien ‘One Day’ gjorde den 27-årige London-fødte skuespiller så eftertrykkeligt og verdensomspændende et indtryk, at man snildt kan se ham tage det rigtigt meget videre. Ikke blot ligner han Leonardo DiCaprio – hans præstation rummer også en større følelsesmæssig kompleksitet end den gængse førsteelsker. 

Hvis man er en ung britisk mandlig skuespiller med fart i karrieren, skal der ikke nødvendigvis meget til, før ens navn begynder at dukke op i fantasicastinger af den næste 007. Men i Leo Woodalls tilfælde giver snakken glimrende mening. Han har dog indtil videre en rolle i ‘Zodiac’-producer James Vanderbilts kommende krigsfilm ‘Nuremberg’ med Michael Shannon og Russell Crowe på programmet.

Jacob Elordi i ‘Euphoria’. (Foto: HBO Max)

10. Jacob Elordi

Det kan godt være, Barry Keoghan spiller hovedrollen i ‘Saltburn’, men hvor han har sin skævhed (og er for freaktastic til at komme på denne liste), er Elordi den rendyrkede førstemand. Det samme gør sig gældende i hans snigende ubehagelige præstation som Elvis i Sofia Coppolas ‘Priscilla’. Han har fra start tilført en fare og giftighed til de klassiske hunks.

Og hvis der er en ting, samspillet med Keoghan på film og i virkeligheden viser, er det, at Jacob Elordi forvalter sit talent, opmærksomhed og sexappeal overlegent. Lige nu holder han dog formentlig ret lav profil efter en konflikt med en australsk radiovært i Sydney, hvor politiet blev indblandet. 

Ingen, der har set ‘Euphoria’, vil være i tvivl om Elordis evner som monster. Det skal han dog bogstaveligt talt spille i den kommende ‘Frankenstein’ fra Guillermo Del Toro. Derudover har han hovedroller i trekantsdramaet ‘On Swift Horses’ over for Daisy Edgar Jones, sci-fi-filmen ‘Parallel’ og et samarbejde med Paul Schrader i den kommende ‘Oh, Canada’ (hvor han spiller en ung version af Richard Gere). Såvel som den tredje sæson af ‘Euphoria’, der kommer engang i 2025. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af