1. ‘Carol’
Burde Cate Blanchet helgenkåres? Ingen savner i hvert fald jesusbarnet eller julemanden i Todd Haynes überelegante ‘Carol’ fra 2015, hvor mesterskuespilleren leverer sin variant af desperat husmor anno 1950’ernes New York.
Som overklassekvinden Carol Aird forelsker hun sig pladask i den smukke yngre ekspedient Terese, som sælger hende et legetøjstogsæt til hendes datter i julegave.
På hjemmefronten kæmper den udadtil perfekte Carol dog for at få lov til at beholde selvsamme datter i en grim skilsmissesag. Alligevel kan hun ikke lade være med at glemme sine handsker med vilje, så Terese må aflevere dem tilbage, og en affære kan begynde.
‘Carol’ er en gribende juleromance og tungt omsluttende på samme måde, som hvis man som barn har prøvet en fin voksenfrakke.
Disassocier dig eventuelt til forrige århundredes elegante stormagasiner, når du børnegaveshopper under lystofrørene i BR og har lyst til at starte en affære med sådan cirka ingen af de polobærende medarbejdere.
Kan ses på Filmstriben eller Viaplay.
2. ‘The Holdovers’
‘The Holdovers’ er den fødte juleklassiker, vi har ventet på i mange år.
Alexander Paynes Oscar-nominerede komediedrama er ikke superjulet på ‘Love Actually’- eller ‘Home Alone’-måden, men ikke desto mindre en stærk fortælling om at samles, selvom det er på trods.
Paul Giamatti spiller en forhadt historielærer på en kostskole, hvis tætteste sjælelige relation er til den romerske kejser Marcus Aurelius’ værk ‘Meditationer’. Værre endnu skeler han og lider af en sygdom, der får ham til altid at lugte lidt af fisk.
Han bliver selvfølgelig den heldige vinder af tjansen med at blive og holde øje med de efterlade elever på skolen over julen. Det falder ikke i god jord hos den uregerlige Angus, som spilles af det unge stortalent Dominic Sessa, men sammen med den sorgramte kantinedame Mary (Da’Vine Joy Randolph, som vandt en Oscar for rollen) bliver det alligevel en uforglemmelig jul.
‘The Holdovers’ får hjertet til at vokse og er perfekt næstekærlig juleopvarmning, der minder os om alle de ikke-overfladiske ting, julen vistnok faktisk handler om.
Kan ses på SkyShowtime.
3. ‘Wonka’
‘Wonka’ er heller ikke en decideret julefilm, men den er gennemsyret af højtidsstemning alligevel: Hollywoods svar på Føtex’ engang så DF-udskældte vinterbolle.
‘Paddington’-instruktør Paul Kings musicalprequel om Willy Wonka er en oplagt afløser eller tilføjelse for alle, der eksempelvis forbinder Harry Potter med jul. Og så handler den om slik og har karakter af filmisk konfekt.
I ‘Wonka’ ankommer den aspirerende chokolademager (i form af Timothée Chalamet) storskrålende til en europæisk-udseende hovedstad med håb om at åbne en slikbutik midt på butiksstrøget. Det falder dog ikke i god jord hos byens smiskende slik-junta, der får hjælp af en korrupt politibetjent, som de bestikker med søde sager.
Timothée Chalamet skråler »you’ve never had chocolate like this!«, og man er tilbøjelig til at give ham ret. Ikke fordi ‘Wonka’ opfinder den dybe tallerken, men fordi den har fyldt den med godter.
Kan ses på Max.
4. ‘Den tid på året’
Ingen jul uden konflikt. Præmissen for Paprika Steens nyklassiker er simpel og genkendelig: Det er juleaften, gæsterne kommer, du har håbet, alt vil blive godt, indtil din familie kommer ind ad døren, og du pludselig kommer i tanke om, hvor nederen de er.
Den storhumoristiske familie-fejlbarlighed er en genial påmindelse om, hvorfor alle skal sænke skuldrene en smule.
Din nedsmeltning over sovsens tykkelse, manglen på jydenachos eller risalamanderaseri er intet sammenlignet med, hvor mange finker der ryger af panden hjemme hos Katrine (Paprika Steen) og Mads (Jacob Lohmann). Her bliver børnebørn fatshamet og ulykkelige teenagere ignoreret, mens de voksne propper hjemmelavet rødkål ned i afløbet og hader hinanden, bare fordi det er jul.
Få synger julen bedre ind end Karen Lise Mynsters selvrealiserede mormors solooptræden med ‘Vive le vent’, som er ‘Jingle Bells’ for de prætentiøst frankofile. Det skulle da lige være Lars Brygmann som kuet quizafholdende svigersøn, Lars Knutzon som selvretfærdig rødvinsbællende alfahan eller Sofie Gråbøl som præst og curlingmor, og begge dele lige fucking frelst.
Kan ses på TV 2 Play eller Nordisk Film+.
5. ‘Little Women’
‘Little Women’ er ikke en decideret julefilm, men den er alligevel gjort af præcis det samme som nogle af årstidskanonens største hits: familie, kærlighed og lækre strik-outfits.
Der er lavet ‘Little Women’-film til alle generationer, men få har både glimt i øjet og er lige så gennemført lækre at se på som Greta Gerwigs fortælling om de fire March-søstre i 1800-tallets Massachussets. Der er også sommer, forår og masser af efterår, men især mindeværdige vinterlandskaber, skøjteture på frosne søer, svingende kurve og karetture til den helt store guldmedalje.
Ligesom Louisa May Alcotts bog foregår en af filmens første scener en juleaftensdag, hvor vi de små kvindfolk forærer deres morgenmad til en fattig nabofamilie. Første af mange gange vi ser dem grinende og givende i fuldt Jesus-flor.
‘Little Women’s skildring af familie og søsterskab er lige så romantisk, som det er ærligt. Det er en film med en stærk kerne af hjemlighed, henrivende og taktile billeder, men også fester, balkjoler og hemmelige forelskelser. Den er julet på en måde, der går ud på at se den, igen og igen.
Kan ses på Viaplay.
Bonus: Småkommunistisk supplement til Disneys juleshow
Mens amerikanerne leverer julestemningen i mange hjem til jul med Disneys juleshow, hvor den store aften skydes i gang med Anders Ands voldsorgie af en kælketur i en stor klokkeformet pelsjakke, ser svenskerne (som til gengæld har fjernet førnævnte tegneserie fra deres Disney-show) også en hjemmegjort juletegnefilm.
Hvert år sendes nemlig klassikeren ‘Eventyret om Karl-Bertil Jonssons Juleaften’ fra 1975, som er instrueret af den berømte svenske animator Per Åhlin bag ‘Dunderklumpen’.
Historien giver et tiltrængt småkommunistisk modspil til al julekapitalismen og burde ses af alle i 2024. Den handler om den 14-årige Karl Bertil Jonsson, der arbejder på posthuset og begår en DIY-Robin Hood-manøvre, hvor han tjekker folks indtægter på noget, der hedder takseringskalenderen, og giver de rige familiers ting til de jævne – med jazz i baggrunden hele vejen. Glædelig jul!
Kan ses på YouTube eller 24. december på SVT 1 kl. 19.