Russo-brødrene slog alle filmrekorder – siden har de formøblet seks milliarder dollars

Joe og Anthony Russo gik fra sitcoms til at instruere verdens største film. Siden er fulgt flop på flop, og hvis Netflix’ dyreste film nogensinde nu også falder igennem, er de dog i alvorlig risiko for at blive afsløret som blålys, der slet ikke hører til i den Hollywood-liga, de er udtaget til.
Russo-brødrene slog alle filmrekorder – siden har de formøblet seks milliarder dollars
Russo brødrene på settet af 'The Electric State'. (Foto: Netflix)

Steven Spielberg og James Cameron er historiens to mest indtjenende filminstruktører nogensinde.

Gennem årtier har de forkælet gigantiske horder af filmelskere med fantastiske blockbusters på tværs af genrer.

Og tredjepladsen? Brødreduoen Anthony og Joe Russo, som de færreste nok er på efternavn med sammenlignet med de herrer Spielberg og Cameron.

Russo-brødrene har opnået deres position på listen ved at instruere fire af de største superheltefilm gennem tiden, hvoraf ’Avengers: Endgame’ stadig står som den næstmest indtjenende film nogensinde (kun overgået af Camerons ’Avatar’, der tilbagetog pladsen efter en relancering).

Marvel-megasuccesen har siden givet brødrene carte blanche i Hollywood, og på fredag står de klar med Netflix’ dyreste film til dato: ’The Electric State’ til en pris på svimlende 2,2 milliarder kroner.

Penge åbner døre i Hollywood, men for Russo-brødrene er det store spørgsmål lige nu dog, om dørene snart smækker i igen.

Efter adskillige opsigtsvækkende flops står det tidligere så forgyldte ’Avengers’-par nemlig ved et skæbnepunkt i deres karriere.

Et Marvel-match made in heaven

Joe og Anthony Russos vej mod toppen er en usædvanlig Hollywood-historie.

I filmregi tog brødrene nemlig et regulært kvantespring fra den kritikerudskældte romantiske komedie ’You, Me and Dupree’ fra 2006 til den velansete genrehybrid ’Captain America: The Winter Soldier’ fra 2014.

Springet til actionspionthrilleren om den ærkeamerikanske helt bliver desto mere besynderligt, når man ser på brødrenes øvrige cv, der er propfyldt med sitcoms.

De har nemlig instrueret et utal af episoder af ’Arrested Development’ (2003-2005), ’Carpoolers’ (2007-2008) og ’Community’ (2009-2014).

Men Marvel-præsident og MCU-showrunner Kevin Feige havde øje for Russo-brødrenes talent, og hvordan det kunne passe ind i hans velsmurte maskineri.

‘Avengers: Endgame’

For når Feige skal jonglere megabudgetter, gigantiske ensemble-casts og ekstremt engagerede fanbaser, prioriterer han at hyre mindre markante instruktørskikkelser, der er med på at videreføre MCU-filmseriens kontinuerlige udtryk frem for at gå mere personlige veje.

De gange, Feige har flirtet med mere etablerede instruktørnavne, såsom Edgar Wright, er det som regel endt med brud og »creative differences«-forklaringer.

Med Russo-brødrene fik han det, han søgte: En instruktørduo med blik for komisk timing og evnen til at få et større ensemble til at spille, og som æstetisk ville holde sig inden for MCU’s velkendte formular.

I årene 2014-2019 instruerede duoen ’Captain America: The Winter Soldier’, ‘Captain America: Civil War’, ‘Avengers: Infinity War’ og ‘Avengers: Endgame’, der alle blev vilde succeser blandt både publikum og anmeldere.

Serieflop til 300 millioner dollars

Men efter ’Endgame’ afsluttede MCU’s tredje fase, skulle Russo-brødrene bevise, at de også kunne spinde guld uden Kevin Feige og superheltekappernes rygdækning.

Det er mildest talt ikke gået som planlagt.

De gik den mere realistiske dramavej med Apple-filmen ’Cherry’, der øjeblikkeligt røg ud i glemmebogen. Den svinedyre Netflix-film ’The Gray Man’ med Ryan Gosling og Ana De Armas rejste spørgsmålet, om »det virkelig var pengene værd?«, og prikken over i’et var en af verdens dyreste serier nogensinde, ’Citadel’, som Amazon kastede intet mindre end 300 millioner dollars efter med Russo-brødrene som producere i håb om at skabe en global spionfranchise.

‘Citadel’. (Foto: Prime Video)

Serien kom aldrig ind i top ti over de mest sete streamingshows i USA og er en død sild trods flere forsøg på spinoffs.

Og nu kommer altså så ’The Electric State’, der klemmer Russo-brødrenes samlede budget for deres post-Marvel-projekter op over seks milliarder kroner!

Spørgsmålet er, hvor mange studier der stadig har tiltro til parret, hvis også den falder tungt til jorden? Hvilket meget tyder på.

Tilbage til superheltene

De røde lamper er i hvert fald allerede begyndt at blinke rundt om Netflix-satsningen, der har Millie Bobby Brown og Chris Pratt i hovedrollerne for en science fiction-historie sat i en postapokalyptisk verden med mennesker og robotter.

De første internationale reaktioner peger i en særdeles dårlig retning med enslydende negative anmeldelser. Indiewire gik så langt som at kalde filmen en »glædesløs Mockbuster, der kun fungerer som et argument for at lade filmen uddø«. Av.

Og noget tyder på, at selv de højt betalte skuespillere har svært ved at tage filmen seriøst. I en samtale med Millie Bobby Brown har Chris Pratt i hvert fald sat ord på, hvor sjælløs tilgangen til actionsekvenserne var: »Så i den her scene er vi på en stor mark, næsten alt af det der (robotterne, red.) er animeret, og jeg lavede bare rullefald i midten på en mark og følte mig ret flov«.

Robotternes kamp mod menneskene i ‘The Electric State’ (Foto: Netflix)

For Netflix er succeskriteriet dog mere end anmelderros, at deres abonnenter kaster sig frådende over filmen, så vi skal nok ikke helt afskrive Russo-brødrene endnu.

Men sporene skræmmer, og man forstår derfor godt, at de nu vender tilbage til de eneste rammer, hvor de endnu har bevist sig på den store klinge: Til Marvel.

De skal således instruere de to kommende ’Avengers’-satsninger med ’Doomsday’ i 2026 og ’Secret Wars’ i 2027 og står til at få 80 millioner dollars plus mulige bonusser for deres indsats.

Men ikke engang her er succesen længere givet på forhånd. Marvel kæmper med faldende interesse for den kontinuerlige strøm af nye film og serier med helte, som ingen rigtigt holder af, og den nye ’Captain America: Brave New World’ med Anthony Mackie i titelrollen fortsatte rækken af skuffelser.

Hvis Russo-brødrenes superheltecomeback også flopper, er deres tid som blockbusterinstruktører nok ved at være talte, så de skal tilbage og bevise deres værd igen for mindre budgetter. Det vil vist være godt for alle.

’The Electric State’ har premiere på Netflix på fredag, 14. marts.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af