Den tragiske bagside af memes: HowBowDah-pigen, Scumbag Steve og Harambe

Den tragiske bagside af memes: HowBowDah-pigen, Scumbag Steve og Harambe

Memes er internettets version af vitser. De kan deles, genbruges, ændres og leveres med bravur og som regel er de ikke andet end et lille øjebliks komik i internettets malstrøm af indhold. Men nu er vi lige partypooperen et øjeblik her: For lidt for ofte gemmer det, vi allesammen griner af, på en mere tragisk bagside af medaljen.

Omend de fleste memes er mere eller mindre uskyldige, og personerne bag oftest har selvironi nok til at finde det morsomt – som regel fordi de i forvejen er i offentlighedens søgelys – så bliver nogle memes også til på en ret tragisk baggrund.

Der er naturligvis personer bag disse memes, og opsøger man aktivt deres reaktion på deres ufrivillige internetberømmelse, så er flere af dem dybt berørte. Måske er det værd at give de forsvarsløse ofre en tanke, næste gang du overvejer at dele en meme. Vi har samlet fem eksempler, som du måske ikke vidste i virkeligheden var tragiske.

HowBouDah

1. HowBowDah-pigen

Det seneste eksempel på et meme, der i virkeligheden rummer en trist historie, er den 13-årige amerikanske pige Danielle Peskowitz Bregoli. I september sidste år besøgte hun talkshow-kvaksalveren Dr. Phil med sin mor og blev kendt ud over tv-programmets faste seerskare ved at sige »Cash me ousside, how bow dah« til publikum med reference til, at de da bare kunne møde hende uden for, hvis de ville have en dragt prygl. Inden da havde de (og sidenhen mange millioner på YouTube) set en usædvanligt ustabil 13-årig pige, der ryger, stjæler biler og har voldelige skænderier med sin mor.

Sådan en sætning fra en 13-årig pige er guf for internettet, og folk på Twitter, Reddit og Tumblr omfavnede det naturligvis. Det hele toppede dog først tidligt i 2017, og i februar var hovedpersonen tilbage i Dr. Phils studie.

Danielle Peskowitz Bregoli er blevet et ekstremt udbredt fænomen, mens det kollektive internet har vendt det blinde øje til og klasket sig på låret over en ustabil pige. Man kan nemt gemme sig bag den undskyldning, at hovedpersonen selv omfavner berømmelsen og dyrker bad girl-karakteren, hvilket hun gør på Twitter og Instagram, men her er det værd at huske, at hun blot er 13 år gammel. Læg dertil, at hun har en mor, der besøgte Dr. Phil, fordi hun ikke længere ville være forælder til sin ustyrlige datter og som alle andre celebrities bliver hun ramt af falske historier om anholdelse for prostitution og et påstået selvmord.


ScumbagSteve

2. Scumbag Steve

Scumbag Steve er et godt seks år gammelt meme, der stadig lever i bedste velgående på internettet. Måske fordi den er så simpel og indkapsler en nasser-type, vi alle kender. Han prøver at snyde dig, udnytte dig og sætter generelt sig selv før andre. I hvert fald i den værdi, man har tillagt Scumbag Steve med den omvendte kasket på tusindvis af memes.

Men karakteren har selvfølgelig et borgerligt navn – Blake Boston – og han blev ifølge et interview med KnowYourMeme.com chikaneret af internet-trolls, der ikke kunne adskille personen fra karakteren. Ifølge mediet blev der endda ønsket i et opslag på Blake Bostons Facebook-væg, at hans ufødte barn måtte dø. Med tiden har han dog fundet lidt mere ro i den ufrivillige internet-berømmelse.


AnnoyingFacebookGirl

3. Annoying Facebook Girl

Memen Annoying Facebook Girl har overlevet mange år på diverse internetsider, fordi karakteren er en, vi alle kender: Hende (eller ham), der sender Farmville-invitationer, uploader lidt for mange billeder og vil gå langt for likes.

Men igen her er der en person bag og selvom der gik nogle år, formåede en Reddit-bruger at opstøve hendes virkelige navn: Jess. Det fik Blake Boston – Scumbag Steve – til at skrive et åbent brev til Jess, hvor han opfordrede hende til at se på det sjove i situationen, hvilket han i lang tid selv havde svært ved. »Lige før du har lyst til at springe, er du nødt til at vide, at det hele bliver okay igen,« skrev han blandt andet til hende.


HeidiYeh

4. Taiwanesisk model

Den taiwanske model Heidi Yeh optrådte i en reklame for plastickirurgi, hvor hun poserer ved siden af sin smukke mand og tre knap så smukke (photoshoppede) børn. Reklamen blev flankeret af den underliggende tongue in cheek-tekst: »Det eneste, du skal bekymre dig om, er hvordan du forklarer det til dine børn.« En grov nok reklame, der dog hurtigt forsvandt ud i glemsel – indtil internettet faldt over den.

Billedet blev delt i større omfang end den oprindelige aftale og fuldkommen ude af kontekst. Denne gang som et rigtigt familiebillede, hvor subteksten var, at hun havde fået plasticoperationer og på den måde narret sin mand til at tro, de ville få smukke børn efter taiwanesisk standard. Der florerede falske historier om, at manden havde sagsøgt Heidi Yeh for at have fået udført plastikoperationer, han ikke kendte til. I et BBC-interview fortalte Heidi Yeh, at det har påvirket både hendes modelkarriere og privatliv dybt.


Harambe

5. Harambe

Du husker måske gorillaen Harambe, der i maj sidste år måtte lade livet, fordi en tre-årig dreng var kravlet over hegnet ind til gorillaen i Cincinnati Zoo. Harambe og den barske aflivning af ham er sidenhen blevet genstand for både satire og en art helgenkåring.

Arrigskabet over aflivningen blev med tiden mere og mere skingert ironisk. Det har naturligvis stødt en stor gruppe mennesker, der helt oprigtigt var triste over gorillaens død, og det blev til sidst nok for Cincinnati Zoo, der i august opfordrede folk at droppe bølgen af Harambe-jokes.

Læs også: Gucci genbruger gamle memes i ur-kampagne og havner på gyngende grund

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af