De bedste kameratelefoner lige nu – ifølge fotoeksperten

Smartphones bliver konstant udstyret med bedre kameraer, så alt under tre objektiver efterhånden er passé. Så hvad skal man egentlig investere i, hvis man vil tage de bedst mulige billeder?
De bedste kameratelefoner lige nu – ifølge fotoeksperten

Det var decideret revolutionerende, da de første kommercielle kameratelefoner blev lanceret lige før årtusindeskiftet. En mobiltelefon og et digitalkamera. I én? Med 0.11 megapixels, 3 gange digital zoom og lagringsplads til 20 billeder? Det var helt galimatias.

Siden de første kameraer fandt vej ind i mobiltelefonerne for 20 år siden, er der imidlertid sket en del på den front. Og i dag skal der en del mere end pixels til at imponere forbrugerne. Producenterne lancerer konstant nye og vildere smartphones, og efterhånden har selv den mest gængse kameratelefon stjålet showet for de fleste digitalkameraer. Men hvad skal man investere i, hvis man i dag vil tage de allerbedste billeder med sin telefon?

Det har vi spurgt Kristoffer Engbo om. Han er tech-redaktør på magasinet Digital Foto, som siden 2003 har stået for at teste et utal de kameraer, objektiver og kameratelefoner for deres læsere i Norden.

»Som fotonørd vi jeg jo altid anbefale, at man investerer i et spejlrefleks- eller et systemkamera, hvis man vil have den allerbedste kvalitet på sine billeder. Når det så er sagt, så er kameratelefoner i dag blevet vanvittigt gode«, siger han og fortæller, at på et tidspunkt hvor langt de fleste nye smartphones tilbyder ualmindeligt avanceret teknologi, er det ofte kameraet, producenterne konkurrerer på.

Og hvis man ikke har tænkt sig at rende rundt med både telefon og kamera, så er der særligt tre telefoner, som lige nu brillerer på kamerafronten, siger Kristoffer Engbo, der overordnet peger på, at hvis man skal have en telefon, som tager rigtig gode billeder, så skal man være villig til at smide lidt ekstra for den.

iPhone 11 Pro.

iPhone 11 Pro

»Med Apples telefoner kan man grundlæggende regne med, at der er tale om solide telefoner, som har en gennemført brugervenlighed, og med den nyeste generation, der består af tre modeller, iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max, har Apple taget endnu et stort skridt.

Nu er der kommer et kraftigt vidvinkelkamera til, så man, ligesom hos flere af konkurrenterne, kan få endnu mere motiv med på sine billeder. Og kvaliteten er flot.

Normalobjektivet er også blevet bedre, så man nu kan tage rigtig flotte aftenbilleder, og så er skarpheden og detaljegraden i top og farverne naturlige. Vælger man en af pro-modellerne, får man yderligere et teleobjektiv, så man kommer tættere på. Her er der altså tre objektiver som hos de bedste konkurrenter. Med de nye telefoner har Apple lagt sig helt frem i spidsen af feltet«.

Huawei P30Pro.

Huawei P30Pro

»Huawei har her lavet en virkelig god android-telefon, der har tre objektiver – en kraftig vidvinkel, et almindeligt objektiv og en kraftig zoom, som betyder, at man kan komme meget tættere på end med andre telefoner på markedet.

Et normalt objektiv plejer at ligge på omkring 26-27 mm. brændvidde, og har har vi tale om et objektiv på 135 mm. Og så kan man endda digitalt zoome yderligere til nogenlunde det dobbelte, uden at det går synderligt ud over kvaliteten. Huawei-telefonen er altså særlig interessant, hvis man vil bruge det til at fotografere på lang afstand. Man skal bare huske, at når man zoomer på en telefon, så bliver det en del sværere at holde billedet stille og dermed også skarpt. Men hvis man holder sig til det, der hedder 10x-zoom, så skulle man være meget godt kørende.

Mange vil nok kunne lide, at der er godt knald på kontrasten og ofte også på farverne i billederne, men det kan også se lidt kunstigt ud. Der bliver skruet op for blandt andet kontrasten i kameraets interne billedbehandling, hvilket ikke giver samme naturlige afbildning som på eksempelvis en iPhone«.

Samsung Galaxy S10.

Samsung Galaxy S10

»Denne Samsung-telefon ligger også inde med tre objektiver – en kraftig vidvinkel, en almindelig og det, de kalder en tele. Her ligger billedkvalitet en my over Huawei P30 Pro, men man får ikke lige så kraftig en tele. Farvegengivelsen og lyset er ganske enkelt bedre, og alt efter motivet sikrer det ret flotte billeder.

Alle tre telefoner giver mulighed for at tage billeder, der minder om dem, man kan tage med et spejlreflekskamera, som eksempelvis et portræt med sløret baggrund. Og selv om der ikke er tale om en optisk sløring, som på et spejlrefleks- eller et systemkamera, men en kunstig sløring, der bliver lavet med software, så fungerer den effekt rigtig godt på Samsung-telefonen. Går man det efter i sømmene, kan man selvfølgelig godt se forskellen, men på den lille skærm giver det et ret professionelt udtryk.

Ligesom hos Huawei kan man sætte den medfølgende kamera-app i Pro-tilstand, hvilket giver flere muligheder for at lave avancerede indstillinger. På iPhone skal man have fat i tredjeparts-apps for at få samme muligheder«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af