PlayStation 5 eller Xbox Series X? Dette skal du overveje, hvis du tænker på at købe ny konsol

Hvilke spil vil du spille? Hvilket teknisk lir kan du ikke leve uden? Vi hjælper dig til at træffe det rigtige valg i den kommende konsolkrig.
PlayStation 5 eller Xbox Series X? Dette skal du overveje, hvis du tænker på at købe ny konsol
Xbox Series S.

Ah, duften af konsolkrig. Microsoft vs. Sony. Syv års venten, og nu er vi her endelig: Om tre måneder står vi ikke bare med én ny konsol, vi står med fire spritnye: Microsofts Xbox Series X og Xbox Series S og Sonys PlayStation 5, der kommer med både fysisk diskdrev og i en digital udgave.

Fire nye konsoller på én gang! Det er noget nær det tætteste, vi kommer på en tidlig juleaften. For der er altså bare ikke noget bedre ny teknologi. Bare tænk på, hvor stor en begivenhed det er, når Apple annoncerer nye produkter hvert år.

I dette tilfælde har vi bare skulle vente i syv år på en splinterny cyklus af konsoller, så forventningerne er ligesom skruet i vejret. Og de fire konsoller kan da også meget, især hvis man skal tro hypen. Men hvilken konsol er det rigtige valg? Og behøver vi overhovedet nye konsoller? Svaret er ikke helt så lige til.

Det skyldes ikke mindst, at det ene nye store spil efter det andet bliver udskudt på grund af coronavirus. Og for at fuldende forvirringen får vi med den store marketingmaskine tudet ørerne fulde af smarte, nye teknologier, der for mange måske mere er fremtidssikring end deciderede nødvendigheder.

Med andre ord er det altså en labyrint af argumenter, overvejelser og valgmuligheder, som vi bevæger os ind i med årets konsolkrig. Derfor samler vi overblikket – eller vi forsøger i hvert fald – over, hvad du kan forvente af de forskellige konsoller.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Skal det være en Xbox?

Lad os bare starte der, hvor der allerede ligger et stort dilemma: I november står Microsoft nemlig klar med to konsoller, den kraftfulde Xbox Series X og den knap så kraftfulde, men hundrede procent digitale og meget billige Xbox Series S.

Det er to stærke konsoller, men alligevel kunne man måske argumentere for, at man faktisk kunne klare sig med en af de eksisterende Xbox-konsoller som Xbox One X eller Xbox One S (ja, Microsofts navngivning mindsker ikke ligefrem forvirringen) i et halvt eller helt år endnu.

Der er nemlig ikke de helt store spil at komme efter ved lanceringen af Microsofts nye konsoller, som man ikke allerede kan få til de nuværende. Og hvis man ikke har spændende spil, hvad skal man så med en helt ny konsol?

Xbox Series X (sort) og Xbox Series S (hvid).

Microsoft havde ellers deres største es klar til lanceringen med et nyt udspil i deres legendariske ’Halo’-serie, men spillet er blevet udskudt til 2021. Og så er der Microsofts spiltjeneste, Game Pass, der i høj grad gør det overflødigt at købe nye spil.

Med Game Pass kan man for et fast månedligt beløb (79 kr. for den lille pakke eller 99 kr. for den store pakke) få adgang til et overvældende udvalg af spil. Tænk på det som Netflix for spil, hvis altså biograffilmene landede på tjenesten fra allerførste dag.

Det geniale ved Game Pass er desuden, at tjenesten virker på tværs af flere platforme. Du behøver altså ikke den helt nyt Xbox Series X for at nyde godt af udvalget. Du kan nøjes med den nuværende Xbox One for at komme i gang.

Microsoft har med Game Pass nemlig en helt bestemt strategi i tankerne, som kan ende med at underminere deres argument for, at vi for alt i verden har behov for en af de helt nye konsoller.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I stedet for at satse hele biksen på én konsol går Microsoft i stedet mod et helt økosystem, hvor det er ligegyldigt, hvilken konsol man spiller på, så længe det bare er en Xbox (eller sågar en PC med Windows, da tjenesten også er tilgængelig her).

Det er en strategi, som giver mening, for der er penge i den. Bare spørg Apple. Når man først låser forbrugeren fast i ens system, låser man også adgangen til deres pung.

Men det betyder også, at du skal overveje godt og grundigt, hvad du egentlig har behov for med en Xbox. Vil du være fremtidssikret uden de overvældende spiltitler på en Xbox Series X, eller kommer du alligevel bare til at spille hist og her, hvilket fint kan klares med en Xbox Series S (eller sågar en Xbox One)?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Skal det være en PlayStation?

PlayStation plejer at satse hårdt på at få folk over på deres næste konsol. De har hardcore fans, der ikke er interesserede i at nøjes med en abonnementstjeneste, som åbner for en overflod af spil til gamle konsoller.

Dette er også en af grundene til, at de to udgaver af PlayStation 5 ikke differentierer på de tekniske aspekter, men derimod – med undtagelse af et diskdrev – består af nøjagtig samme indmad. Det eneste, du skal forholde dig til, er, om du foretrækker fysiske eller digitale eksemplarer af spil.

Sony satser nemlig benhårdt på oplevelsen af de vilde og eksklusive titler, man ikke kan få andre steder. Vil man have ’Marvel’s Spider-Man: Miles Morales’, sker det kun på PlayStation. Vil man have det meget ventede remake af kultklassikeren ’Demon’s Souls’, sker det også kun på PlayStation.

Der er altså ingen gylden mellemvej. Du kan ikke nøjes med en ældre konsol og en abonnementstjeneste. I hvert fald ikke hvis du har tendens til at blive grebet af hype-stemningen. Det er enten/eller, og succesen sikres af eksklusive spil, som Microsoft aldrig kommer i nærheden.

De to udgaver af PlayStation 5.

Spørgsmålet er nok bare, om spil som ’Marvel’s Spider-Man: Miles Morales’ eller ’Demon’s Souls’ er nok til at sælge en konsol fra dag 1? Hvis vi skal lægge pengene for en PlayStation 5, skal Sony kridte skoene og annoncere flere blockbuster-titler inden lanceringen.

Sony har nemlig et imponerende ry for at diske op med forrygende titler, der kvalitetsmæssigt ligger langt over Microsoft. Kan de bygge videre på det med PlayStation 5, bliver valget straks nemmere.

Tanken om efterfølgere til moderne klassikere som ’The Last of Us’ og ’Horizon Zero Dawn’ er i hvert fald nok til at gøre os særdeles PlayStation 5-kåde, og det forventes da også, at de hiver en overraskelse eller to frem i de kommende måneder.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvor meget teknisk lir?

Og så er vi altså nødt til at snakke om de tekniske aspekter af de nye konsoller. For både Microsoft og PlayStation slår sig stort op på smarte teknologiske begreber som teraflops, raytracing, SSD-harddisk og HDMI 2.1.

Listen er lang, for der skal være nok salgspunkter til at lange konsoller over disken. Og det er altså også nemt at blive grebet af stemningen. Faktum er bare, at imens begge giganter allerede snakker om 8K, sidder mange af os stadig sidder med fjernsyn, der ikke en gang kan vise 4K optimalt.

Ressourcerne til at udnytte alle teknologierne er simpelthen ikke til stede på størstedelen af de fjernsyn, som vi har stående i vores stuer. Hvilket blot betyder, at hvis alt potentialet i de nye konsoller skal indfries, skal du ikke kun ud at investere i en ny konsol – du skal også have et helt nyt tv med i købet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Der er ingen tvivl om, at de nye konsoller imponerer gevaldigt på papiret med teknologi, der rækker langt ind i dette årti. Spørgsmålet er derfor nok nærmere, hvordan den nye teknologi matcher dine behov.

Vil du kunne spille i 8K, men først om et par år? Vil du bare gerne kunne hente et digitalt spil i ny og næ, når familielivet giver dig fem minutters fred til at spille? Og hvad lægger du mest vægt på med spiludvalget?

Uanset hvad du svarer, så husk dette: Køber du en Xbox Series X eller PlayStation 5 i år betaler du for at fremtidssikre din konsol. Du betaler for tekniske udviklinger, som dit fjernsyn måske ikke kan drage fuld nytte af. Du betaler fuld pris for noget, du ikke nødvendigvis får den fulde oplevelse af før om et år eller to.

Du betaler dog også for ro i maven og forsikringen om, at du har det bedste af det bedste – i hvert fald indtil en opgradering af konsollerne unægtelig bliver annonceret om en håndfuld år.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af