‘Ruths hus’: Podcaster jager Faderhuset med TikTok som våben

‘Ruths hus’: Podcaster jager Faderhuset med TikTok som våben
Foto: Third Ear

Man skal ikke høre mange afsnit af ’Ruths hus’, før åbenbaringen rammer: Third Ear har kreeret en åndelig efterfølger til sin ikoniske podcast-serie ’Kvinden med den tunge kuffert’.

For der er rigeligt med paralleller til Third Ears svendestykke fra 2016, der omhandlede bedrageren Marie Madeleine Larsen. Hun turnerede danske klostre og vandrehjem for at svindle venlige sjæle for småbeløb – altid akkompagneret af en sørgelig historie og en tung kuffert.

Faderhusets leder Ruth Kristiansen (tidligere Evensen) og Marie Madeleine Larsen manipulerer sig begge frem i livet – den ene for håndører, den anden for magt. De er på flugt, og dét med en driftig Krister Moltzen i hælene på dem.

Ligesom ’Kvinden med den tunge kuffert’ tegner ’Ruths hus’ sig til at blive et hovedværk med en monumental, nærmest bibelsk fortælling om den religiøse leder og hendes menighed, Faderhuset.

Det sekteriske fællesskab blev landskendt i 2006 i forbindelse med kampen om Ungdomshuset og kom i 2023 igen i medierne, da tidligere medlemmer politianmeldte dem for misrøgt af børn.

Det er nok også i kraft af dette, at Third Ear sidste år startede sin søgen efter Ruth. Hun og resterne af Faderhuset lever i dag i skyggerne, men Krister Moltzen er blevet velsignet med en vej ind: nemlig TikTokkerne Daniel, Ruth Kristiansens barnebarn, og hans kæreste Debbie. Sammen er de den næste generations forkyndere af Ru–, undskyld, Guds ord.

’Ruths hus’ rammer kærkomment ned i tidens fascination af sekter og kulter. Midt i coronaens samfundsomvæltning blomstrede endnu flere sekteriske fællesskaber med deres lovning om en højere mening i en uforklarlig verden. 

Sidenhen har populærkulturen hældt fortællingerne om dem på flasker, og noget lader til, at vi slubrer dem i os – gennem film og serier, bøger og podcasts.

I vores egen andedam er Faderhuset en af de mest berygtede og også undersøgt før ­– men i brudstykker. Derfor er det en genistreg, at Third Ear har taget teten på at lave en samlet fortælling – fra Ruthemors oprindelse, lidelse og kamp til, hvad der føles som sektens endeligt.

Vært Tim Hinman har lovet os cirka ti afsnit og her på halvvejen har Third Ear endnu engang vist, hvorfor deres podcasts er nogle af de bedste i et oversvømmet marked. ’Ruths hus’ har et medrivende lydunivers og en skarp struktur formidlet gennem den dygtige Krister Moltzen. Hvert afsnits formål følges til dørs, så der tegner sig et mindeværdigt portræt af ren ondskab.

Når det så er sagt, så har de første fem afsnit helliget sig det bagudskuende, idet de fortæller om Ruths opstigning som åndelig leder og hellige kamp mod ungdomshusets helvedessoldater. Tråden til nutiden er Moltzen og reporteren Brit Jensens søgen efter Daniel og Debbie, hvis lokalitet de er sikre på kan føre dem til Ruth.

Problemet er bare, at hvor man i ’Kvinden med den tunge kuffert’ følte sig lige i hælene på Marie Madeleine Larsen, så sakker jagten på Ruth bagud. Det skyldes både at seriens samtaler mellem Moltzen og Jensen er optaget tilbage i oktober 2023, som Tim Hinman får afklaret i afsnit fem, men også at vi i denne omgang som lyttere kan kigge ind af det samme vindue til Faderhuset som Third Ear kan: Daniel og Debbies TikTok-profil lovechurch24_7, der i skrivende stund har over en halv million likes og millioner af visninger.

Så når Moltzen og Jensen taler om mulige tilflugtssteder ud fra klip, der er over et halvt år gamle, mens Debbie og Daniel i dag øjensynligt har bevæget sig videre, så tager det et ordentligt nøk af spændingen. På den måde bliver det tydeligt, at serien kæmper for at holde trit.

Men med en inciterende cliffhanger i slutningen af afsnit fem og nogle ugers pause just annonceret, er der gedigent håb for, at ’Ruths hus’ kan sætte tempoet op, og blive, som Ruth siger, at ens forhold til Gud skal være, brandvarm frem for lunken. 


Kort sagt:
Første halvdel af ’Ruths hus’ fortæller en mesterlig skabelsesberetning om Faderhuset og Ruth Kristiansen, men mangler nerve og samtidighed i sin optakt til historien om sekten i dag.

Anmeldelsen er baseret på de første fem afsnit af ‘Ruths hus’.

’Ruths hus’. Podcast. Skabere: Krister Moltzen, Tim Hinman og Frederik Nielbo. Varighed: Indtil videre fem afsnit af ca. 45 min. Premiere: Kan høres på diverse podcastplatforme.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af