Hold øje med: Tøjmærket Randy blev startet af nød: »Jeg har ledt i for mange år uden at kunne finde det, så nu laver jeg tøjet selv«

Det nye danske brand blev skabt, fordi bagmanden Adrian Sølberg ikke kunne finde det tøj, han gerne ville gå i. Nu er han autodidakt designer og en del af den demokratisering af moden, vi ser for tiden. På fredag viser han sin første kollektion i Copenhagen Fashion Week-regi.
Hold øje med: Tøjmærket Randy blev startet af nød: »Jeg har ledt i for mange år uden at kunne finde det, så nu laver jeg tøjet selv«
Lookbook fra Randys ‘Kollektion 2’ (Foto: Rasmus Jensen)

Der kan være mange årsager til at starte et tøjmærke. For Adrian Sølberg, der viste sin første kollektion under brandet Randy i december sidste år, handlede det til at starte med om en frustration over ikke at kunne finde det tøj, han ledte efter og gerne ville gå i selv.

Han arbejdede tidligere som assistent for forskellige stylister og syntes, at udvalget af tøj var meget ensporet. Hvor nogle af os måske ville nøjes med at bitche over det, så valgte Sølberg at gøre noget ved det.

»Mange af tingene, jeg laver, er ting, som jeg selv har kigget efter i mange år og ikke har kunnet finde. Det tætteste, jeg har været, er secondhand-butikker i London eller Berlin, men hvor pasformen til gengæld sjældent har været der«, siger han.

Først lavede han nogle enkelte ting til modeserier og til pressebilleder og videoer for bands som Emma Acs, Communions og Værket, men i takt med at han begyndte at anskue mærket mere som fashion, som han siger, så har det taget form.

Hans ‘Kollektion 2’, som blev præsenteret på spillestedet Drone i februar, er nu til salg og på fredag viser han sin ‘Kollektion 3’ på galleriet Andersen’s i forbindelse med Copenhagen Fashion Week.

»Det er meget min egen personlige smag, der skinner igennem«, siger Sølberg om den kommende kollektion. »Jeg begyndte på et tidspunkt at gå i silkeskjorter med en army-jakke ud over. Folk syntes, det var underligt at gå med, hvilket det vel også er. Men den idé tog jeg bare op, og det er det, kollektionen drejer om – de her blomstrede silkeskjorter, der bliver kombineret med army-inspirerede overdele«.

Fra ‘Kollektion 2’ (foto: Rasmus Jensen)
Fra ‘Kollektion 2’ (foto: Rasmus Jensen)

Tidløse evergreens
Det er meget bevist, at Randy-kollektionerne er nummererede og ikke har de klassiske sæsonanvisninger. For når han selv har haft så svært ved at finde mange af de styles, han nu designer, så synes han også, at de skal være tilgængelige næste år, siger Sølberg.

»At definere sæsoner er vist noget, indkøbere og butikker kan forholde sig til, fordi det skaber noget trafik at have sæsoner og så udsalg. Jeg ser det mere som evergreens, der selvfølgelig har et element af noget, der lige er oppe nu. Jeg vil selv mene, at alt er lige så aktuelt på dagen, det kommer ud, som det er det to år efter – ligesom det måske har været for mig i fem år op til«, siger han og fortsætter:

»Nogen vil gerne lave en kollektion, som er ny og chokerende, som du ikke havde forventet. Der er jeg nok mere nostalgisk anlagt. Jeg har mere et bagkatalog af film og musik, som jeg kan kigge på i forhold til referencer. Derfra arbejder jeg så med en idé, som man så kan kalde 70’er, fordi der måske er nogle elementer, der viser det. I virkeligheden synes jeg, at det er meget tidløst«.

70’er eller tidløst, i hvert fald rammer Randys første to kollektioner ned i nogle af de 70’er-vibes, som igen dominerer store dele af modebilledet. Men hvor ‘Kollektion 1’ var mere tydelig eller én-til-én i sine referencer med svaj i buksebenene og stramme t-shirts, så er ‘Kollektion 2’ mere hårdere i filten. Her er fokus på smalle læder- og denimjakker.

Et shoot af ‘Kollektion 2’ lavet til svenske Bon Magazine (foto: Jonas Bie)
Et shoot af ‘Kollektion 2’ lavet til svenske Bon Magazine (foto: Jonas Bie)

Punk uden at være Ramones
Film og især musik er nogle af Adrian Sølbergs vigtigste referencerammer og inspirationskilder. Han kan godt lide miljøet omkring Mayhem, der har født navne som Iceage, Communions og Lower. Faktisk har alle hans tre kollektioner været inspirerede af en genre eller nogle forskellige bands.

»Med ‘Kollektion 2’ har det primært været Television, Wire og måske noget mere oplagt som The Clash. Mens den første kollektion var mere slut-60’er- og 70’er-inspireret, så er den anden mere slut-70 og start-80’er-inspireret. Ikke på 70’er stonerrock-måden, men på en aggressiv punk-agtig måde«, siger han.

»Hvis man tænker på tøj i forhold til punk, så kan det godt blive ret ensporet, men mange af dem, der spiller punk i dag, har en stil, der rækker ud over at have et par Dr. Martens, jeans og en bikerjakke på. Flere fra Københavns undergrundsmusikmiljø har været med til at inspirere kollektionerne. Ved den seneste kollektion var det clashet mellem noget punk og noget mere klassisk streetwear, som nogle sneakers sammensat med en læderjakke. Et par hullede bukser med en sweatshirt, så det bliver mere casual end den her vintage-punkstil. Det ligner jo ikke Ramones«.

Sølberg ved, hvad han vil, og en manglende designuddannelse har ikke været nogen hindring.

»Jeg har lært mig selv at dekonstruere mønstre til tøj. Så jeg er selvlært på den måde. Det giver en fornemmelse af nogle størrelser og forme, og hvad der passer sammen. Det, kombineret med en interesse for styling, giver en fin forståelse og mulighed for at skabe beklædning efter mit hoved«, siger han.

Fra ‘Kollektion 2’ (foto: Rasmus Jensen)
Fra ‘Kollektion 2’ (foto: Rasmus Jensen)

Et friskt pust
På den måde er han en del af den demokratisering af moden, som synes at pågå, hvor flere små, især streetwear-brands bliver startet af mere eller mindre autodidakte designere, der ikke er afhængige af supermodeller eller klassisk modeæstetik. Herhjemme er Muf10 et godt eksempel, mens bevægelsen mod at åbne modeverdenen mere op også hjælpes på vej af udenlandske brands som Vetements og Gosha Rubchinskiy, selv om Demna Gvasalia naturligvis er uddannet igennem det mere traditionelle modesystem.

Adrian Sølberg ved ikke, om moden er blevet mere demokratisk, men den udvikling, der er i gang, interesserer ham.

»Hvis man ser, hvordan Vetements og Gosha Rubchinskiy stormer frem og i virkeligheden er meget undergrund på en eller anden måde og meget anti-fashion, så viser det vel, hvordan der er brug for et nyt pust og for at blive rusket op i, hvordan mode bliver defineret. Det slaviske i at følge sæsoner og have pre-kollektioner og alle mulige ting, det er fedt, at der er nogen, der gør tingene lidt anderledes«.

Hvad bringer Randy til bordet?
»Man kender jo meget skandinavisk mode som noget mere minimalistisk med nedtonede farver. I mine kollektioner er der lyserød, turkis, gul, rød og orange. Der er nærmest ikke en farve, der ikke er blevet brugt i disse fortolkninger af evergreens. Randy er altså ikke på den måde dikteret af sæsonens farver, og det kunne på den måde måske være et friskt pust«.

Adrian Sølbergs to første kollektioner er til salg i Randys webshop.

Randy viser sin ‘Kollektion 3’ på fredag klokken 12 på galleriet Andersen’s i Bredgade 28. Showet er kun åbent for inviterede, men du kan læse vores anmeldelse efterfølgende.

Læs også: Hold øje med: Tre danske brands, der er ligeglade med skandinavisk minimalisme

Fra shootet til Bon Magazine (foto: Jonas Bie)
Fra shootet til Bon Magazine (foto: Jonas Bie)
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af