Nu bliver dine sneaker-såler vilde teknologiske monstre

Efter nogle år med voluminøse 90’er-inspirerede løbeskossilhuetter gearer flere sportsmærker nu op til næste kapitel. Fokus er på sålerne – og de bliver kun vildere.
Nu bliver dine sneaker-såler vilde teknologiske monstre
Nike ISPA Zoom Road Warrior

Det slog mig, da jeg igen sad og kiggede på et hav af sneakers for at samle ugens bedste sneaker-nyheder: Der er ved at ske et ryk i designet, og teknologi spiller en væsentlig rolle i de nye modeller, som kommer tromlende.

For det gør de i bogstaveligste forstand. Det er i hvert fald nogle markante modeller, som flere sportsmærker har teaset eller netop sat i salg – ført an af Nike.

Efter flere år, hvor det var 90’ernes løbesko med voluminøse, men forholdsvis enkle mellemsåler, der dominerede, måske sammen med diverse vandreklare trail-sneakers, så lader det til, at mange brands nu tager springet fra nostalgi og natur til fremtiden.

Nike Zoom Alphafly NEXT%

En del af bevægelsen startede med Nikes promostunt om at få den første mand under to timer på maratondistancen – iklædt en innovativ løbesko, som nu er blevet til Zoom Alphafly NEXT%.

Den blev næsten ulovlig, efter at Eliud Kipchoge bar løbeskoen i sit barrierebrydende maratonløb under to timer. Flere mente, at den kulfiberplade, der ligger i mellemsålen og hjælper med at bruge noget af energien fra landingen ind i næste skridt, er for stor en hjælp.

Nu er den dog kommet i handlen, og selvom sålen måske mest ligner en forvokset version af flere 90’er-silhuetter, så giver de synlige Air Zoom-luftpuder modellen et lille skud sci-fi.

Nike Air Zoom Type N.354

Den er skabt af Nikes N. 354-undermærke og udover den NEXT%-kendetegnende luftpude i forfoden, så er det den todelte mellemsål, der skiller sig ud og sender tankerne mod Balenciagas Triple S-silhuet.

Her holdes innovationen stadig i løbeuniverset, ligesom Nike også gør med den dog lidt vildere Zoom Double Stacked, som også gør brug af de nye Zoom-puder.

Nike Zoom Double Stacked

Her er vi næsten over i en blanding af Air Max’ engang så revolutionerende indkig til luftpuderne og Nike Shox’ galskab, selvom udgangspunktet selvfølgelig stadig er Zoom Alphafly NEXT%.

Det er naturligt, at en del af sportsmærkernes levebrød ligger i at udvikle bedre løbesko, som kan hjælpe selv den mest håbløse motionist med at skære sekunder af sine personlige rekorder. Det føles dog nyt, at udviklingen går mod så høje såler.

Pleasures x Reebok Classic Leather Legacy

Adidas og Reebok har også lavet løbesko med lignende kraftige stødabsorberende såler, der måske slægter Zoom-looket en anelse på, men i mere clean versioner.

Anderledes vilde er de hos Mizuno, der netop har lanceret deres sålmateriale Enerzy med en model, som i den grad sætter fokus på materialet. Den overdimensionerede sål ligner næsten en UltraBoost på steroider, ligesom den sætter sci-fi-tankerne i gang.

Nike tager det teknologiske look helt ud

Tendensen med overdimensionerede såler strækker sig dog ud over løbeuniverset. For flere brands har skruet op for de tekniske detaljer og skabt modeller, der nærmest ligner små sci-fi monstre.

Nike ISPA Zoom Road Warrior

Igen er Nike i førefeltet, da sportsgigantens underafdeling ISPA løftede sløret for sin seneste kollektion. Den indeholder nemlig ISPA Zoom Road Warrior, der nærmest sætter en ekstra ‘sål’ oven på Zoom Double Stacked, for slet ikke at tale om overdelens stropper og spænder.

Man fornemmer næsten, hvor bouncy den åbne, bøjede plastiksål er – og looket er i en liga for sig selv. Det er tidens fokus på tekniske detaljer taget til ekstremerne.

Selv nede fra ligner skoen mest af alt er rumskib fra en glemt Star Wars-film.

Kinesisk sneaker-mærke udfordrer Nike-dominans

Den samme jagt mod teknologisk vildskab finder vi også hos kinesiske Li-Ning, som Soulland lige har givet et skub herhjemme med offentliggørelse af et kommende samarbejde.

Soulland x Li-Ning

Mens Soullands to silhuetter med sportsmærket tager udgangspunkt i førnævnte løbeunivers, så tapper de ned i samme teknologiske fokus med markante såler som resultat – og måske også med Nikes Zoom-serie som en fjern inspiration.

I eget navn tager Li-Ning dog de tekniske detaljer til nye højder, som deres seneste kollektion afslører – med modellen Titan Halo som spydspids for den retning.

Li-Ning Titan Halo

Udgangspunktet er måske stadig trail-sneakeren med den terrængående ydersål, det kraftigere snøresystem og sålerne, men med hullet i svangen, og den gummidyppede mellemsål bliver man ikke træt af at kigge på skoen lige foreløbig.

Li-Nings Arc Ace er ikke lige så sci-fi-agtig, og den flettede mellemsål sender måske tankerne mod Versaces 2 Chainz-hypede Chain Reaction-sneaker, men den understreger i hvert fald, at vi går en tid med vilde mellemsåler i møde.

Teknologisk båret bæredygtighed

Der kan dog også være en større mening med galskaben. Det har Nike bevist med deres Space Hippie-serie.

Nikes første fire Space Hippie-modeller

Ud over markante såler bruger de fire sneakers nemlig teknologien til at forsøge at lave en mindre miljøskadelig sko. Alle overdelene er eftersigende lavet af mindst 85 procent af det nye Flyknit-agtige materiale rPoly, som er skabt af genbrugte plastikflasker samt t-shirt- og garnrester.

Samtidig indeholder mellemsålerne den nye Crater Foam, som skulle indeholde 15 procent Nike Grind-gummi, der skaber de nubrede, farvede prikker, mens resten skulle være lavet af genbrugte ZoomX-såler.

Og på den måde dannes der en cirkel tilbage til Nike Zoom – og det er altså den amerikanske sportsgigant, som pt. fører an i det markante teknologiske fokus.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af