Depeche Mode

Det kan godt være, at det er 11 år siden, Depeche Mode udgav ‘Songs of Faith and Devotion’ og var på deres efterfølgende Devotional Tour, men først nu er de visuelle optagelser fra turen blevet udgivet i form af dobbelt-DVD’en ‘Devotional’.

‘SoFaD’ markerer en klar skillelinje for Depeche Mode. Lyden blev hårdere og mere rocket, og brugen af rigtige instrumenter blev intensiveret, omend synthesizerne forblev det bærende element. Denne transformation er tydelig på lyden og udtrykket til de to koncerter, optagelserne er taget fra: Dave Gahan danser og springer rundt med sit, på det tidspunkt, lange hår, og Martin Gore spiller knivskarpt skiftevis på keyboard og guitar, hvor han bl.a. leverer verdens måske bedste og simpleste solo på ‘Enjoy the Silence’. Alan Wilder spiller på flere af numrene trommer, hvilket er en stor del af grundlaget for deres ændrede lyd, mens Andy Fletcher som gruppens faste holdepunkt, står fasttømret ved sit keyboard, og når det går vildt for sig, vipper en smule med det ene ben.

Hele herligheden er filmet af fotografen Anton Corbijn, der i mange år har stået for bandets artwork og på denne tur også designede scenen og stod for projektionerne på scenens mange skærme. Samspillet mellem den mørke lyd og de særprægede, kontrastfulde og let uskarpe projektioner er perfekt, og da det er Corbijn selv, der har stået for optagelsen, er det på fornemste vis lykkedes at få størstedelen af stemningen med.

På DVD nummer to gemmer der sig blandt andet en række af projektionerne fra koncertoptagelsen med lyden fra koncerten som underlægning. Måske som udgangspunkt lidt mærkeligt, men det fungerer faktisk fint; nærmest som en form for audio-visuel collage. Derudover er der seks videoer fra ‘SoFaD’ (den ene dog blot en live-optagelse), der på én gang er flotte, dystre og særdeles sære, samt en dokumentarfilm fra MTV, der giver en god introduktion til bandet og deres måde at arbejde.

Det kan godt være, vi har måtte vente en rum tid på denne udgivelse, men til gengæld er vi blevet beriget med en fin illustration til det 11 år gamle album, og for personer med bare den mindste interesse for Depeche Mode vil jeg betegne denne DVD som nærmest uundværlig.

Depeche Mode. 'Devotional'. Album. Mute.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af