Kristian Leth
Siden The William Blakes-frontmanden dimitterede fra Forfatterskolen i 2002 har Kristian Leth udsendt to digtsamlinger, så han har såmænd længe beskæftiget sig med at udforske de danske sprogblomster. ‘Hjemad’ er dog det første kuld sange på modersmålet fra Leths hånd, der ser dagens lys, og albummet manifesterer altmuligmandens talent som både en yderst ferm tekstforfatter og en kompetent popsmed.
På tekstsiden tematiseres en flakkende barndom og opvækst, der anskues fra den nu voksne mands perspektiv. Der er dog langtfra tale om et entydigt, bittert opgør med forældregenerationens fejl og mangler, men snarere et forsøg på efterrationalisering og analyse af fortiden fra en mand, der nu selv har ægteskab og børn at tage vare på.
Læs også: Top Track: Kristian Leth ‘Når lysene går ud’
»Alle de broer vi brændte / alle de ting der blev glemt / der var så meget, som jeg ikke forstod dengang / så mange tanker jeg har gemt, som jeg aldrig finder igen« lyder det eftertænksomt på den melankolske, klaverbårne pophymne ‘Et langt farvel’, hvor Leth kommer overens med realiteten om at alting slutter på tidspunkt. Hvor de poetiske tekster ofte er melankolske, nostalgiske og alvorstunge, kontrasteres og suppleres de fornemt af den mere lyse og luftige popmusik, som ledsager dem.
En musikalsk balanceakt, der får navne som svenske Håkan Hellström og de britiske indieguder i The Smiths til at poppe op på lystavlen, som oplagte musikalske referencer. ‘Hjemad’ står som et stærkt og personligt popmusikalsk dokument fra Leths hånd, der heldigvis ikke er bange for at tage hverken sig selv eller sin lytter seriøst.