Shaka Loveless

Shaka Loveless har lagt Gypsies og Are We Brothers? på hylden, og mens ’Tomgang’ hittede med reggae-vibes, er sangerens solodebut dog ikke bundet fuldstændigt i den jamaicanske tradition. Her er i grunden tale om et seriøst popalbum med et hav af stærke omkvæd, der hiver virkemidler og inspiration fra dub, ska, rock og netop reggae.

Opråb og betænkninger er her nemlig masser af. Hvad end det handler om at passe på moder jord i ’Ikke mere tid’, komme den overfladiske meningsløshed til livs på ’Tomgang’, eller erkende at det er okay at være anderledes på ’Gør din ting’, hvor hovedpersonen klarer skærene, selv om far er alkoholiker, og mor skred.

Det lyder måske en kende klichéfyldt. Og det er det også. Men Shaka synger med en varme i stemmen, og tonelejet tager den værste brod af selvretfærdigheden. På den strygerbesatte ’Ingenting’ bliver det dejligt selvreflekterende, når der besynges om at blive udsat for alskens had men samtidig erkendes, at man også selv kan tænke grimme tanker.

Til tider kan produktionerne, leveret af Pharfar og Fresh-I, dog godt blive en smule generiske i deres søgen efter at gøre de sydlandske undertoner radiovenlige, og det er sådan set allerbedst, når der leges med dyb dub på lukkeren ’Herfra hvor vi står’ med Peter Sommer som malplaceret, men veloplagt gæst.

Det er et velkendt kommunikationskneb at servere seriøse budskaber gennem en overflade af sjov og spas, og det lykkes da også mere end nogenlunde for Shaka at komme med noget af den protestånd, der ligger bag reggae-tonernes indbyden til fællessang og hoftevrid.

Shaka Loveless. 'Shaka Loveless'. Album. Universal.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af