Kommentar: Derfor skal Roskilde Festival holde sig langt væk fra Guns N’ Roses

Kommentar: Derfor skal Roskilde Festival holde sig langt væk fra Guns N’ Roses

Nyheden om, at et genforenet Guns N’ Roses lægger vejen forbi den californiske festival Coachella i april vækker naturligvis også røre i den hjemlige andedam. Især den gule and, der hænger i toppen af buen på Orange Scene og troner må da spidse ører… for Axl og co. på Roskilde Festival må da være oplagt, ikke? We beg to differ – her er seks grunde til, at ‘Paradise City’ ikke bør ligge i postnummeret 4000 til sommer.

1. Ikke mere gambling, tak!

Onde tunger vil måske påstå, at Roskilde Festival allerede spiller højt spil med bookingen af Red Hot Chili Peppers som én af årets headlinere. Og Anthony Kiedis og co. er da også vidt og bredt kendt for deres herostratisk sløje Orange Scene-optræden i 2007, hvis elendighed kun knapt nok blev overgået af størrelsen på den legendariske scene, de var placeret på. Men sådan går det, når man hundesyg stiller op til sin tredje koncert på to dage i stedet for at gøre det rimelige og kaste håndklædet i ringen.

Guns N’ Roses står dog ikke tilbage på den konto. De aflyste deres optræden på Roskilde i 2001, få uger før festivalen startede, retfærdigvis vist på grund af helbredsproblemer, som deres daværende excentriske guitarist Buckethead sloges med. Men da Axl og co. endelig nåede frem i 2006, var de mere end en time forsinkede ud af starthullerne og mavede sig igennem en ulideligt langtrukken performance, udstoppet med jams, ligegyldigt sololir, selvfedt smøl og et antal kostumeskift, så man skulle tro, at den rødskæggede frontmand ønskede at gå Madonna i bedene på hendes hjemmebane. Never forget!

2. Løft engang, hvor den er tung…

Indrømmet, det bliver en smule spekulativt, det her, men afhængigt af hvilke kilder man tør stole på, forlanger det gendannede Guns N’ Roses mellem tre og 5,5 millioner dollars for et gig. De er, sagt på godt dansk, eksorbitant dyre, og vil – uanset hvilket af de to beløb der er nærmest sandheden – kræve at den hæderkronede festival hiver et checkhæfte i stretchlimousine-længde op af baglommen, hvis de skulle hales i land. Tag ikke fejl – de er in it for the money.

Sammenholdt med at Roskilde Festival allerede har blokket mere end halvdelen af headlinerpladserne ud med ganske solide bookinger, og taget festivalens angivelige, samlede musikbudget på omtrent 60 millioner kroner i betragtning, lyder det mere end usandsynligt, at enderne skulle kunne bringes til at nå sammen. I år i hvert fald. Men så er der altid 2017…

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. En halvbagt reunion

Pt. er kun Axl, Slash og Duff McKagan bekræftet som værende deltagere i genforeningen, med resten af lineuppet efterladt som et gabende åbent spørgsmål. Det er næppe sandsynligt, at Steven Adler bliver betroet med det store ansvar, det er at passe kedlerne bag Axl, så projektøren rettes naturligt mod Matt Sorum, eller måske mere plausibelt: Frank Ferrer, som har været med i ni år.

Izzy Stradlin har deltaget sporadisk i Guns N’ Roses’ tourløjer igennem de sidste 25 år, men det er nok usandsynligt, at han vil committe til en længerevarende verdensturné. Ferrers kumpan fra The Psychedelic Furs, Richard Fortus (som også har spillet med danske The Storm), er et mere oplagt valg. Derudover joiner de to tangentspillere Dizzy Reed og Chris Pitman sandsynligvis løjerne. Men hvor længe holder våbenhvilen mellem Slash og Axl, der famøst engang kaldte den krølhårede guitarist med den høje hat for ‘en kræftknude’, mon? Sprængfarligt!

4. Et kvart århundrede uden relevans

Let’s face it: ‘Chinese Democracy’ var milevidt fra at være den åbenbaring, som ville have retfærdiggjort ti år ind og ud af et mylder af studier og de mange millioner af dollars, som albummet kostede. Og hvis man skal være helt ærlig, var det sidste rigtigt gode, som Guns N’ Roses begik så ikke også de to ‘Use Your Illusion’-album fra… 1991?

Omvendt blomstrer hardrocken stadig i 2015 og 16 med nylige, mere end solide udgivelser fra, for blot at tage nogle få eksempler, blandt andet svenske Ghost, Eagles of Death Metal og Jack Whites supergruppe, The Dead Weather. Der er selvfølgelig ingen af disse, der nogensinde kommer i samme berømtheds-liga som Axls slæng, men man skal være blind og døv for ikke at registrere, at der er mange, langt mere aktuelle alternativer til at booke dinosaurerne fra Sunset Boulevard. I den helt store rockliga virker for eksempel Blur eller Radiohead oplagte.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Sexisme er so last year

Vi skriver det herrens år 2016, og tidens tand har ikke været mild overfor især det pubertære tekstunivers på Guns N’ Roses’ musikalsk set bedste skiver. Især den macho-brovtende misogyni kan vi sagtens undvære. Hvor et par obskure skæringer som ‘Back Off Bitch’ og ‘Used to Love Her’ måske kan bortforklares med et glimt i øjet – sidstnævnte handler angiveligt om Axls elskede hund – så er et par linjer som »Turn around, bitch, I got a use for you, besides, you ain’t got nothing better to do, and I’m bored«, fra bandets første single ‘It’s So Easy’ sgu ikke rigtigt cool længere.

På en festival, der i forvejen kæmper en smule med en skæv kønsfordeling (et strukturelt problem, som retfærdigvis er fælles for musikbranchen som helhed), ville de her gamle, hvide mænds åbenlyst sexistiske tekster være dobbelt ucool at katapultere ud af Orange Scenes almægtige lydsystem. Vi foretrækker Tenacious D’s, til sammenligning, ganske galante ‘Fuck Her Gently’, tak.

6. In peak fitness condition?

Nu skal det her ikke handle om hverken aldersracisme eller perfid bodyshaming, og Orange Scene har da også de seneste par år med oldies but goodies-bookinger som Paul McCartney, Rolling Stones og Bruce Springsteen lagt teltdug til lidt af hvert, i hvert fald hvad angår gammel, stærk læderhud i fuld, blafrende effekt… Men Axl ser i en alder af 53 år umiddelbart ud til at være i sit livs ringeste form. Årene har ej heller været god ved hans falset-hyl.

Hvis man har fulgt lidt med i Mötley Crües afskedsturne sidste år, hvor Vince Neil måtte slæbe sig spagt igennem numrene, så kunne man godt frygte, at hans jævnaldrende kollega og åndsfælle fra The Strip ville lande tilsvarende på maven med et ærgerligt brag. Og sådan en ynk har de færreste af os lyst til at hælde fadøl ned til, vel? Omvendt blev bandets 2010-koncert i Gigantium i Aalborg modtaget ganske hæderligt af anmelderne, så måske kan der ske mirakler af de større til sommer?

OBS: Roskilde Festival har efter artiklens publicering bekræftet, at Guns N’ Roses ikke besøger festivalen i 2016. Artiklens pointer strækker sig dog også ind i 2017.

Læs også: Coachella bekræfter: Guns N’Roses, Sia og LCD Soundsystem spiller festivaler i 2016

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af