»Jeg hader havet«: Fem ting jeg lærte om Jørgen Leth via det nye Vi Sidder Bare Her-album

»Jeg hader havet«: Fem ting jeg lærte om Jørgen Leth via det nye Vi Sidder Bare Her-album
Jørgen Leth, Frithjof Toksvig og Mikael Simpson.

Alt lyder bedre, når Jørgen Leth siger det. Hvem kan argumentere imod det?

I dag udkommer det nye album fra Vi Sidder Bare Her, og ‘Rag-Ma-Gak’ er fjerde udgivelse fra Jørgen Leth, Frithjof Toksvig og Mikael Simpson. Opskriften er den samme: Ambiente flader danner marken, som Leths ord danser frodigt over i en blanding af anekdoter og tilkendegivelser omkring stort som småt.

»Det kan jeg godt lide«. Ja tak.

Som altid er ordene improviseret i studiet, og man må næsten tro, at Leth også lærer noget om sig selv, når han sidder med Toksvig og Simpson og simpelthen lader tankerne flyde som honning fra krukken.

Vi Sidder Bare Her har altid handlet om Leth – det er hans holdninger, liv og kuriøse tankespind, der kommer til live i ordene. Så at lytte til nyt fra Vi Sidder Bare Her er også at lære noget nyt om Leth.

Her er fem ting, vi har lært om Jørgen Leth af at lytte til ‘Rag-Ma-Gak’.

1. Jørgen Leth vil gerne ledes ind i fristelse

Jørgen Leth virker ikke som en religiøs mand. Cyklingen er hans religion. Filmen hans prædiken. Æstetikken hans alter.

I ‘Led mig ind i fristelser’ giver han i hvert fald skråt op til Fadervor med nummerets mest indædte levering. Klimakset, om man vil: »Led mig dog for fanden ind i fristelse«, siger han, som var det nærmest et opråb til livet selv.

Fristelsen spredes ud til flere aspekter: Mad, nydelse, det erotiske. Mediernes gentagne brug af beskrivelsen ‘levemand’ kommer jo ikke ud af ingenting.

»Det er ikke syndigt at lade sig friste, jeg synes mere det er syndigt ikke at tage imod fristelsen«, siger han.

2. Jørgen Leth vil gerne have, at vi skal gøre os umage

»Umage, det er fuldstændigt totalt umoderne. At gøre sig umage«.

Jørgen Leth er direkte chokeret på ‘En lille opsang til sproget’. Over det danske sprogs forfald. At sproget bliver, som han siger, »forkortet«.

Det er en mand, der gerne vil værne om sproget. At folk bliver ved med at gøre noget ud af sproget. At vi ikke bliver ligeglade med sproget.

»Det er et forfald, der går direkte nedad – det er som en naturkatastrofe«.

Det er ikke andet for end at tage opfordringen til sig.

3. Jørgen Leth hader havet og alt, hvad det indebærer

Det mest underholdende nummer på ‘Rag-Ma-Gak’ er ‘Jeg hader havet’: Jørgen Leths hadeerklæring til havet, både, sejlsport og alt derimellem.

Her bliver Jørgen Leth næsten sur. Hvad er meningen med galskaben?

»Jeg bliver tosset over at skulle ulejliges ud på en båd for at spise noget«, siger han mod slutningen i et nummer, som rummer for mange guldkorn af kondenseret revseri til, at de kan og skal listes her.

4. Jørgen Leth rejser (måske) på første klasse

‘Klar til lufthavnen’ er klassisk Leth. Et simpelt emne – flyveturen – vendes og drejes. Forberedelsen, rejsen, rutinerne, eventyret, spændingen. Ikke de store tanker om livets spørgsmål, men en æstetisk beskrivelse af noget, alle kan forholde sig til og har prøvet.

Til sidst bliver det dog lidt sjovt.

»Jeg vil jo ikke sige, hvad klasse jeg flyver på så«, siger Leth, mens han simultant griner småsmørret.

»Men det er klart altså, jeg skal passe på mig selv. Jeg kan ikke udsætte mig for alt for meget stress, så jeg har indrettet mig sådan, at jeg kan flyve under behagelige forhold. Der er ikke alt for meget kø«, lyder det efterfølgende.

Flyver Leth første klasse? Højst sandsynligt. Men jeg havde da heller ikke regnet med andet!

5. Jørgen Leth er ikke ved at blive gammel, han er det

Ja, det siger jo næsten sig selv. Jørgen Leth er fyldt 79 år, og det er nu ikke fordi, at lige den fødselsdag har fået det levede livs bæger til at flyde over.

Men nu italesætter Leth det selv i Vi Sidder Bare Her-sammenhæng – på ‘Min skrøbelige hukommelse, det sidste nummer på ‘Rak-Ma-Gak’.

»Jeg glemmer enormt meget«, siger Leth med en knivspids ærgrelse i stemmen.

»Hukommelse er jo en vigtig ting. Jeg synes, at den kan være meget skrøbelig. Den kan smuldre, det oplever jeg ret tit. At det man gerne vil huske, det kan man ikke huske«.

Det må være frustrerende, når noget som brugen af ord fejler. Specielt, når det er så stor en del af ens persona. Men sådan er det at blive gammel. Så går ting i forfald. Med små skridt, heldigvis.

Læs også: Vi Sidder Bare Her drager på danmarksturné med nyt album

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af