Mark Ronson og Bruno Mars hives i retten for ‘Uptown Funk’

Mark Ronson og Bruno Mars hives i retten for ‘Uptown Funk’
Bruno Mars, Mark Ronson og Lionel Richie. (Foto: Larry Busacca/Getty Images)

For omkring tre uger siden vendte Bruno Mars tilbage med den nye single ’24K Magic’ – hans første gang siden den internationale landeplage ’Uptown Funk’, der udkom i samarbejde med Mark Ronson i 2014.

Men selv om den nye musik ser ud til at ville fortsætte funktornadoens festlige sejrstogt, røres der nu juridisk malurt i bægeret. Mars og Ronson sagsøges nemlig for ophavsretslige krænkelser af electro-funkbandet Collage, der påstår, at ’Uptown Funk’ er en indlysende og påfaldende kopi af deres egen single ’Young Girls’ fra 1983.

Den officielle klage lyder (via Pitchfork):
»Upon information and belief, many of the main instrumental attributes and themes of ‘Uptown Funk’ are deliberately and clearly copied from ‘Young Girls’, including, but not limited to, the distinct funky specifically noted and timed consistent guitar riffs present throughout the compositions, virtually if not identical bass notes and sequence, rhythm, structure, crescendo of horns and synthesizers rendering the compositions almost indistinguishable if played over each other and strikingly similar if played in consecutively«.

Der er altså tale om en ret udførlig liste af plagiatbeskyldninger, og søgsmålet tæller foruden Mars og Ronson også Trinidad James (som remixede sangen), Sony Music Entertainment, Warner/Chappell Music, Atlantic Records, RCA Records og andre prominente aktører i sagen.

Kun ét medlem af Collage, Larry White, er i dag i live, men også arvsslægtninge af de to tidligere og nu afdøde medlemmer, Grady Wilkins og Lee Peters, er listet som sagsøgere i deres navn. De kræver alle erstatning og profit fra sangens indtjening.

Hvorvidt der rent faktisk er noget om plagiatsnakken, kan du selv bedømme nedenfor.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af