En oversigt over alle dem, The Carters disser på ‘Everything Is Love’

Jay-Z og Beyoncé udgav i går fællesalbummet 'Everything Is Love' under gruppenavnet The Carters. Som titlen antyder er albummet fyldt med kærlighed mellem de to stjerner, men de disser samtidig stort set alle, der kan kravle og gå. Her er en oversigt over over alle de disses, vi kan finde på surprise-albummet – nogle mere oplagte end andre.
En oversigt over alle dem, The Carters disser på ‘Everything Is Love’
'On the Run II'-turnéstart i Cardiff, Wales. (Foto: Raven Varona/Parkwood/PictureGroup)

Birdman på ‘Apeshit’ og ‘Friends’

»Gimme my check, put some respect on my check«

Dette citat er en reference til dengang Birdman i radioprogrammet ‘The Breakfast Club’ klagede over, at han ikke blev omtalt med en respektfuld nok tone, hvortil han sagde det smukke citat: »Put some respeck on my name« og forlod lokalet stort set lige efter udsendelsen var gået i gang.

Beyoncé gør ikke blot nar af Birdmans barnlige opførsel – hun vender det også om og bruger samme jargon til at kræve bedre behandling, hvor det rent faktisk betyder noget. Teksten på ‘Apeshit’ fortsætter: »Or pay me in equity, pay me in equity / or watch me reverse out the dick (skrrt)«, hvormed hun kræver, at kønnene skal behandles mere ligeligt end hidtil.

Beyoncé er dog ikke den eneste, der går efter Birdman – Jay-Z giver også Cash Money-chefen en sviner på ‘Friends’:

»You got niggas in the feds, you ain’t even tryna feed ’em«

Mens Cash Money-rapperen B.G. sad inde for federal weapons charges (‘feds’) skyldte Birdman ham flere millioner dollars, som stadig ikke er blevet betalt. Jay-Z siger, at han aldrig kunne finde på at gøre noget lignende, da han følger dette diss med linjen »I’m tryna free the world, that’s how deep I’m in«.

NFL på ‘Apeshit’

»I said ‘no’ to the Superbowl, you need me, I don’t need you / every night we in the endzone, tell the NFL we in stadiums too«

Jay-Z takkede nej til at optræde til Super Bowls berømmede halvlegsshow for at vise solidaritet med den amerikanske fodboldspiller Colin Caepernick, der nægtede at stå op under nationalsangen som protest mod racisme og social ulighed i USA.

For lige at være lidt ekstra cocky siger han, at de har brug for ham, men at han ikke har brug for en Super Bowl-optræden. Hans koncerter sammen med Beyoncé kan trods alt også fylde store sportsarenaer – såsom Parken i København, hvor de skal spille på lørdag.

Grammy-komiteen på ‘Apeshit’

»Tell the Grammy’s fuck that 0 for 8 shit / have you ever seen the crowd goin’ apeshit?«

Jay-Z var med otte nomineringer den mest nominerede kunstner til årets Grammy-uddeling. Han endte dog med at gå tomhændet hjem. Jay-Z rækker en stor langefinger til komiteen, der vist tydeligvis ikke har forstået, hvor stor en kunstner han er. Det har hans fans derimod, og de går ‘Apeshit’, når de ser ham live.

Drake (eller er det Kanye?) på ‘Boss’

»No cap, false, nigga, you not a boss, you got a boss«

Et helt Jay-Z-vers på ‘Boss’ bliver brugt på ét langt diss, og mange mistænker, at det er rettet mod Drake – har den stakkels canadier ikke lidt nok? Hvis det er Drake, så henviser linjen »you got a boss« til hans tid på Young Money under både Lil Wayne og Birdman.

Han kritiserer også Drake for, at andre OVO-kunstnere ikke nyder samme succes som han gør: »We measure success by how many people successful next to you / here we say you broke if everybody gets broke except for you«.

Andre har dog læst det som en henvisning til Kanye, der jo også har en chef – vi må ikke glemme, at det er Pusha-T, der er præsident for G.O.O.D. Music. Linjen »Survey says you not even close (not even close)« er blevet læst som en henvisning til ‘Family Feud’, hvor facit findes via spørgeskemaundersøgelser, og Kanye var for ganske nylig med i et afsnit af programmet. Ligesom med Drake er det svært at påstå, at andre G.O.O.D. Music-kunstnere er nær så populære som Kanye.

SEC på ‘Nice’

»Yeah, fuck your subpoenas and your misdemeanors / was too busy touring out all your arenas«

Jay-Z blev kaldt til retten tidligere i år, da USA’s Securities and Exchange Commission fandt ud af, at der muligvis skete ulovligheder i Rocawear, streetwear-firmaet som Jay-Z startede sammen med Damon Dash i 1999.

Jay-Z solgte dog alle rettigheder fra Rocawear til Iconix Brand Group i 2007, og det har derfor mødt stor kritik, at SEC indkaldte Jay-Z, da det kraftigt tyder på, at ulovlighederne ikke fandt sted før efter salget.

Pressen på ‘Nice’

»After all these years of drug trafficking, huh / time to remind me I’m black again, huh?«

Oven på ovennævnte kritikker begyndte mange medier – især dem, der mente, at Jay-Z skulle afgive vidnesbyrd – at henvise til Jay-Z’s kriminelle fortid. Det har Jay-Z intet til overs for.

Spotify på ‘Nice’

»If I gave two fucks – two fucks about streaming numbers / would have put ‘Lemonade’ up on Spotify«

Okay, denne Beyoncé-linje havde mere bid, dengang albummet var eksklusivt tilgængeligt på Tidal – men der er nu også noget fedt over at kunne bruge Spotify til at høre Beyoncé forklare, hvorfor ‘Lemonade’ ikke er på Spotify’.

Kendall og Kylie Jenner på ‘Friends’

»Y’all put niggas on a t-shirt, it hurts you ain’t never meet ’em«

Kendall og Kylie Jenner udgav i 2017 en t-shirt-kollektion, hvor deres egne ansigter blev sat hen over billeder af 2Pac og The Notorious B.I.G. Ikke alene var dette i ret dårlig smag, men det viste sig, at de ikke havde fået tilladelse fra de to afdøde rapperes familie eller fotografer, og tøjet blev trukket tilbage.

Jay-Z og The Notorious B.I.G. var gode venner i sin tid, og derfor pisser det ham naturligvis ekstra meget af.

Kanye West på ‘Friends’ og ‘Lovehappy’

»I ain’t goin’ to nobody nothin’ when me and my wife beefin’ / I don’t care if the house on fire, I’m dyin’, nigga, I ain’t leavin’ / Ty-Ty take care of my kids, after he done grievin’ / if y’all don’t understand that, we ain’t meant to be friends«

Ligesom før, hvor det måske handlede om Kanye og måske handlede om Drake, er Jay-Z ikke særlig direkte i sit diss, og der er en del ledetråde at trække i.

Det han direkte siger er, at selv om han støtter sine venner gennem alt, så var han travlt optaget af sine egne ægteskabsproblemer, da han befandt sig midt i dem. Ligeledes har han stor forståelse for, at hans gode ven Tyran Smith skulle komme sig over sin mors død, inden han ville babysitte Jay-Z’s børn. Så langt så godt.

Man fanger ikke, at noget af dette har noget som helst at gøre med Kanye – end ikke, at det i det hele taget er et diss – med mindre man lige ved, at Kanye West følte sig meget såret over, at Jay-Z ikke dukkede op til hans bryllup med Kim Kardashian i 2014 – midt under Jay-Z’s og Beyoncé’s beef, som rapperen kalder det.

Jay-Z siger altså her, at Kanye ikke havde forståelse for, hvad Jay og Beyoncé gik igennem – og hvis man ikke forstår det, er det ikke meningen, at de skal være venner. Damn.

Hvis man lige skulle være i tvivl, fortsætter han på ‘LoveHappy’, hvor disset er noget mere åbenlyst:

»Move the whole family West, but it’s whatever / in a glass house still throwing stones / Hova, Beysus, watch the thrones«

Jay-Z anklager her vist familien West for at kaste med sten, mens de selv bor i glashus. Kanye kaster antageligvis med sten, når han erklærer sin kærlighed til Trump, og han bor i glashus, når han udgiver sange som ‘Ye vs. the People’.

Hertil får vi en lille reference til deres fællesalbum ‘Watch the Throne’, hvor Kanye (aka Yeezus) er blevet erstattet af Beyoncé (eller Beysus).

Rymir Satterthwaite på ‘Heard About Us’

»Billie Jean in his prime / for the thousandth time, the kid ain’t mine«

Rymir Satterthwaite er en 24-årig mand, der i otte år har påstået, at han er Jay-Z’s søn. Jay-Z har nægtet at tage en dna-test for at afgøre det, men han står i stadighed ved, at Satterthwaite ikke er hans søn – her med en reference til Michael Jackson-klassikeren ‘Billie Jean’.

Becky with the good hair på ‘Lovehappy’

»Lucky I ain’t kill you when I met that b- (Nah, aight, aight )«

Mens Jay-Z er god til de kringlede disses, er det mest effektive nok denne direkte og hårdføre lille godbid fra Beyoncé, der henviser til den kvinde, som Jay-Z angiveligt havde en affære med. Vi ved stadig ikke, hvem det er, men lad os bare fortsætte med at kalde hende det, Beyoncé gør på ‘Sorry’, nemlig Becky with the good hair.

Læs også: Beyoncé må aldrig nogensinde stoppe med at rappe, som hun gør på ’Everything Is Love’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af