Pinligt: Nicki Minajs tilføjelse af ‘Fefe’ til ‘Queen’-tracklisten er ren desperation

Nicki Minaj har lige udgivet karrierens bedste album. Men hendes panikreaktioner i kølvandet på de tilsyneladende lave albumsalgstal er rent ud sagt pinlige. 
Pinligt: Nicki Minajs tilføjelse af ‘Fefe’ til ‘Queen’-tracklisten er ren desperation
Nicki Minaj.

KOMMENTAR. Nicki Minajs ‘Queen’-album lyder lige så overlegent og magtfuldt som titlen antyder. Forleden kaldte jeg det endda hendes bedste album nogensinde i en pænt begejstret anmeldelse.

Men New York-rapperens reaktioner på de tilsyneladende svage ‘Queen’-salgstal har intet af albummets overlegne indifferens. Faktisk er den panikagtige, ja, nærmest desperate måde, som Minaj lige nu prøver at styrke sine albumsalgstal på ved at overskygge det positive indtryk, musikken har efterladt.

I dagene efter udgivelsen kom det frem, at salg og streaming lå langt under forventningerne. I USA vurderedes det, at det hele ville udmunde sig i 135.000 til 150.000 solgte enheder – beregnet efter en metode, hvor streaming, radio-airplay, Youtube-afspilninger og helt almindeligt albumsalg hænger sammen i samlet flok. Antal enheder bestemmer din plads på den amerikanske Billboard-albumhitliste.

Tallene lyder måske ikke forfærdelige, men faktisk er det Minajs klart laveste salg nogensinde. ‘Pink Friday’ solgte eksempelvis 375.000, ‘Pink Friday: Roman Reloaded’ ramte 253.000, og hendes seneste album, ‘The Pinkprint’, nåede 244.000.

Men hvad værre er, så ligger tallene pænt langt under konkurrenterne.

Travis Scott solgte for eksempel 537.000 enheder af ‘Astroworld’ i løbet af den første uge, Kanye Wests ‘Ye’ solgte 208.000, og (gisp!) Cardi B solgte 255.000. Ud over at de nævnte artister solgte mere, så ser Nicki Minajs ‘Queen’-album desuden ikke ud til at gå nummer et på albumhitlisten. For Travis Scotts ‘Astroworld’ har jo kun været ude en uge længere end ‘Queen’ og streamer fortsat stærkt.

Et kæmpe Nicki Minaj-album, der endda hedder ‘Queen’, går ikke engang nummer et? Umuligt! Det ville være et slag mod Minajs selvforståelse, og det ville desuden snyde hende for titlen som eneste kvindelige rapper med tre album, der er gået nummer et.

Derfor prøver Nicki Minaj lige nu at sælge sit album ved at give gratis eksemplarer væk, hvis man køber plakater eller merchandise via hendes Instagram. Samtidig kører der en kampagne, hvor man kan bestille en plakat og få et eksemplar af ‘Queen’ og tre måneders abonnement på Tidal med i købet. Og senest har hun så tilføjet 6ix9ines storhit ‘Fefe’, hvor hun er gæst, til albummet – hele fem dage efter, pladen oprindeligt udkom.

Det lugter af desperation. Men den slags taktik er måske også ved at være normen i branchen. For der er trods alt kunstnere, der giver gratis album væk via koncertbilletter og lignende. Da Jay-Z solgte en million album til Samsung, så folk det jo som et power move. Og Drake tilføjede ‘Hotline Bling’ til ‘Views’ for at få flere plays, selv om sangen ikke oprindelig var en del af den udgivelse.

Hvad er forskellen?

Først og fremmest ligner Nicki Minajs forsøg på salgstricks ikke en gennemført strategi. Det er først de seneste dage, efter at nyheden om dårlige salgstal begyndte at cirkulere, at rapperen (og holdet omkring hende) ser ud til at have mistet hovedet fuldstændig og nu tager alle tricks i brug.

For Nicki Minaj har allerede givet en række cd’er væk til dem, der har købt billetter til hende og Futures fællesturné. Det så bare ikke ud til at være nok. Derfor sælges ‘Queen’-plakatpakken nu til kun fem dollars. Tilbuddet gælder desuden kun til fredag, hvor albummet så har været ude i en uge, og kun i USA, hvor den her salgskonkurrence foregår.

Alligevel var det ikke nok. Så nu, da alt andet er fejlet, har den såkaldte dronning måttet ty til sin allersidste mulighed: Tekashi 6ix9ine.

Jep, i en meget vanvittig drejning på ‘Queen’-scriptet er det rapperen med det regnbuefarvede hår, der har brugt det seneste år på at trolle hele hiphopverdenen på forskellige måder, som står med Minajs skæbne i sine hænder. Selvsamme 6ix9ine, der er dømt for medvirken i en sexvideo med en mindreårig, og som mange egentlig ville mene var under Nicki Minajs værdighed at arbejde sammen med. Hvem havde troet det?

Det er nemlig sådan, et 6ix9ine har lavet noget, Minaj vist ikke rigtig længere er i stand til: Et hit. Sangen hedder ‘Fefe’ og har Nicki Minaj med som gæst. ‘Fefe’ var oprindelig ikke med på ‘Queen’, forståeligt nok, da det jo er Tekashis nummer. Men nu er det altså pludselig blevet tilføjet til tracklisten. Hop selv ind på Spotify og kig – der er kommet et nyt track nummer 20.

Det er enormt gennemskueligt, at det er sket for at booste ‘Queens’ streamingtal. Lige nu er ‘Fefe’ nemlig den tredjemest streamede sang på Spotify i hele verden. Den øverste sang fra ‘Queen’ er ‘Barbie Dreams’ som nummer 49.

Men selv om det giver mening fra et streamingperspektiv er det også klart, at det virker pænt desperat pludselig at have ‘Fefe’ med på ‘Queen’. Og den desperate ageren er med til at fjerne det skær af magtfuldkommenhed, som selve sangene på albummet gav.

For før ‘Queen’ udkom var der meget snak om, at Nicki Minaj var på vej nedad. Hendes singler floppede, Cardi B havde tilsyneladende overtaget tronen, og Minaj virkede mærkeligt rystet. Selve albummet fik for en stund de stemmer til at tie. Men de her desperate reaktioner på de svage albumsalgstal har igen vist os en Nicki Minaj, der virker rystende usikker.

Læs anmeldelse: Nicki Minaj ‘Queen’

Læs også: Nicki Minajs ‘Barbie Dreams har lige kastreret din yndlingsrapper

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af