Hvor blev hypen af? Blueface, ’Hot Girl Summer’ og meme-kulturens mange faldgruber

Blueface er ved at blive et skræmmeeksempel på, hvordan musikken kan drukne i memes. Samtidig viser Megan Thee Stallion, hvordan man kan udnytte viral medvind uden at blive opslugt af den.
Hvor blev hypen af? Blueface, ’Hot Girl Summer’ og meme-kulturens mange faldgruber
Blueface. (Foto: Aaron J. Thornton/Getty Images)

Sidste efterår blev Blueface en af internettets mest omtalte rappere på grund af en rapstil så uortodoks, at mange mente, han slet ikke kunne rappe. I starten af 2019 blev vestkystrapperen så årets første store hiphopsensation, da hans ’Thotiana’ blev et vaskeægte hit og fik et remix med Cardi B. Nu har han netop udgivet ep’en ’Dirt Bag’, og… ja, så ikke så meget mere.

For efter en række singler, der gentog ’Thotiana’-formularen uden at have originalens charme, er hypen forsvundet en smule omkring Blueface. Selv på dagen, hvor ’Dirt Bag’ udkom, virkede det til, at nyheden om, at rapperen hævdede at have haft sex med over 1.000 kvinder i år, overskyggede ep-udgivelsen.

Det kunne man så ryste lidt på hovedet af og så ellers gå tilbage til at høre DaBaby, Megan Thee Stallion, Lil Nas X og hvad tidens nye rapstjerner ellers hedder.

Og deri ligger måske to af årsagerne til, at Blueface nu har ramt karrierens første krise. For dels er de mange memes, han konstant står for at skabe, blevet større end musikken selv. Og dels har andre rappere, der har samme komiske talent, men en stærkere sans for decideret sangskrivning, snuppet hans spot i rampelyset.

Lad os starte med de mange memes.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bare i løbet af i år har Blueface først trollet traditionalister ved at kåre sig til den mest lyriske rapper i verden, samt sagt, at han er bedre end 2Pac. Og derefter har han provokeret den politisk korrekte Twittersfære ved at referere til en transkønnet person som »den«.

Men hans største fokus har været at skabe den slags reality tv-agtige videoer, der gør sig godt på Instagram samt lidt mere luskede hiphopsider som Worldstar.

Her har han lavet en række videoer om sine to (!) kærester – hvoraf den ene er mor til hans barn. De to kærester bor begge hos Blueface og sover ifølge rapperen i samme seng som ham. Og så har de begge fået samme Benjamin Franklin-tatovering på hånden, som Blueface har i ansigtet. Senest er det dog gået galt, og forholdet skulle nu være slut.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

View this post on Instagram

 

#Blueface got his 2 girlfriends matching tattoos ?? @bluefacebleedem #WSHH

A post shared by WorldStar Hip Hop / WSHH (@worldstar) on

Men mens det stod på, skabte det overskrifter uden pause. Som da Blueface smed sin mor og sin søster ud af sit hus, da de blev uvenner med de to kærester. Det resulterede i et disstrack fra rapperens egen søster.

Hele den her reality-agtige præmis for Bluefaces privatliv har tydeligvis været kalibreret til at gå viralt. Der har været et skær af 6ix9ine over hele forløbet – som om New York-rapperen med det regnbuefarvede hår har vist, at man kan skabe sit eget virale narrativ, hvis bare historien er tilpas skør.

Bluefaces polygami-eventyr er selvfølgelig en del mere uskyldigt end 6ix9ines flirt med bandelivet. Men han gør brug af de samme virkemidler: Goofy catchphrases, korte Instagram-klip og provokerende indhold.

Alt imens Blueface dominerede hiphoppens sladdersites, udgav han den ene sang efter den anden. Men magien fra ’Thotiana’ ville ikke rigtig indfinde sig. Ikke engang, da han udgav Offset-samarbejdet ’Bussdown’, der bogstavelig fokuserede på det samme ord i omkvædet som gennembrudshittet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangene kunne ikke følge med, og lige nu er det som om, de mange memes skygger for selve musikken. Lidt som det stedvis har været tilfældet for Lil Pump, der har lavet en masse social media-stunts, men ikke en ny ’Gucci Gang’.

Det tomrum har andre rappere i dén grad udnyttet. Lil Nas X slår rekorder med country trap-megahittet ’Old Town Road’, der i princippet er ét langt meme i sangform, mens DaBaby laver mange af de samme slags stunts som Blueface, men samtidig har musikalsk succes.

DaBaby optræder eksempelvis i ble på scenen, starter slåskampe i Louis Vuitton-butikker og kaster falsk weed ud til publikum under koncerter. Men han er også bare en exceptionelt skarp rapper, der lige nu hitter stort med sangen ’Suge’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Dén slags samspil mellem meme og musik kendetegnede også Blueface i starten, men måden, som internethistorierne har overtaget narrativet på den seneste tid – på bekostning af musikken – er et skræmmeeksempel for andre rappere i en lignende situation.

For selvfølgelig kan Blueface stadig få karrieren på ret køl. Men den seneste tid har der været et overdrevet fokus på memes og virale episoder, der har været skadelig for ham. Han er tæt på ikke primært at blive set som rapper længere, men som content-maskine.

Det er altså, hvad der kan ske, når internetindholdet skygger for musikken. Men en af sommerens store succeshistorier, Megan Thee Stallion, har vist, hvor succesfuldt det kan gøres, når tingene kommer i den rette rækkefølge. Her kom musikken nemlig først – hun opbyggede stille og roligt hype med de stærke udgivelser ’Tina Snow’ og ’Fever’ samt singler som ’Big Ole Freak’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Først herefter blev hun lidt af en internetsensation, da hendes catchphrase »hot girl summer« blev sommerens store motto og blev brugt som caption på massevis af Instagram-billeder. Dén virale hype har hun nu udnyttet til at lave singlen til memet i form af ’Hot Girl Summer’-sangen, der gæstes af Nicki Minaj og Ty Dolla Sign.

Her fungerer memes og viralt indhold som forstærkere til en allerede solid hype. Tornadoeffekten på de sociale medier er ikke målet i sig selv, som det i stigende grad er tilfældet hos Blueface.

Derfor er man heller ikke så nervøs for, at Megan Thee Stallions karriere kommer til at drukne i hype og internatsensationalisme. Det er hendes musikalske identitet og følgerskare for stærk til.

Men unge rappere som Lil Nas X og DaBaby ville nok have godt af at studere Bluefaces karriereforløb. For de står i samme situation, som denne gjorde efter udgivelsen af ‘Thotiana’: De har en stærk single ude, og de er gode til at udnytte det virale spil. Men Blueface har desværre vist, at tingene nemt kan gå skævt, hvis balancen mellem musik og meme er for skæv.

Læs også: 10 unge rappere, du skal holde skarpt øje med i 2019

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af