Tips og tricks: En guide til det perfekte Instagram-covernummer

I disse dage er Instagram arnestedet for utallige smukke covernumre. Her giver vi ideer til, hvordan du selv kan forvandle din stue til et hjemmestudie og gå viralt på Instagram.
Tips og tricks: En guide til det perfekte Instagram-covernummer
James Blake er kongen af covers. (Foto: Larry Marano/Getty Images)

Coronavirusset raser, landet er karantæneramt, og kulturverdenen er flere steder gået i stå. Koncerter er aflyst, og nogle kunstnere har endda udskudt udgivelsen af album, netop nu hvor kedsomheden tynger og kulturforbrugerne hungrer efter åndelig føde.

Men … fra corona-eksilet har man de seneste uger set en enorm opblomstring af virtuelle koncerter og covernumre på Instagram.

Christine and the Queens gav den i sidste uge som The Weeknd, og James Blake fik hele Instagram til at falde i svime over hans yderst fine cover af Billie Eilishs ‘When the Party’s Over’. Når inspirationen halter, som den måske gør i disse dage, er det ikke nogen dårlig idé at kaste sig over klassikere og hits, der allerede har vundet publikums accept.

Frem for alt er Instagram-covers dog ikke kun forbeholdt popstjerner. Hvorfor ikke selv slå tiden ihjel med en nyfortolkning af en af dine yndlingssange? Hvem ved, måske du kan gå viralt?

Her kommer vi med lidt tips og tricks til, hvordan du laver det helt rigtige Instagram-covernummer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. At vælge den rigtige sang

Aktualitet eller historisk pondus? Det er det utroligt vigtige og første svære valg, man støder på som covermusiker in spe. Hele ideen med et covernummer er at vække genkendelse hos lytteren, og derfor er det nærliggende at vælge noget, der allerede ligger højt oppe i folks bevidsthed, eller at trække noget frem, som ligger årtier tilbage og kan skabe et glædeligt gensyn.

Det lyder måske lidt primitivt, men at høre noget aktuelt i nye klæder er sjovt, og det er smart at ride med på en allerede eksisterende hype. Christine and the Queens’ nylige cover af The Weeknds ‘Blinding Lights’ var eksempelvis ikke voldsomt banebrydende musikalsk, men det må siges at være et cover af en sang, der i den grad har momentum i sin originale form – hermed har man allerede en form for basisinteresse.

I samme boldgade florerer der også allerede småklip af folk, der skråler med på Jadas nyligt udgivne ‘Nudes’ på Instagram.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Christine and the Queens er i det hele taget en stærk coverkunstner, og det er bestemt også værd at fremhæve hendes fantastiske mashup/cover af Rihannas ‘Kiss it Better’ og Kate Bush’s ‘Wuthering Heights’, som hun fremførte hos BBC Radio 1 sidste år.

Her er der virkelig tale om en tidslig cocktail af allerhøjeste kaliber, og for popballade-aficionados er der dømt orgasme i øregangen, når Rihanna og Bush kommer under kærlig behandling – samtidig! Her har vi altså aktualitet og historie i ét og samme cover; dét er next level.

Vil du have lidt yderligere inspiration fra covers, der lykkes med at hive en gammel slager frem fra gemmerne, kan du blandt andet tjekke Haims bløde version af Shania Twains ‘That Don’t Impress Me Much’, Soccer Mommys tårefremkaldende cover af Bruce Springsteens ‘I’m On Fire’, Bon Ivers liveversion af Bob Dylans ‘With God On Our Side’ og Møs Spice Girls-cover ‘Say You’ll Be There’.

Og selvfølgelig er der også klassikere som Dolly Partons ‘I Will Always Love You’ fra 1973, der blev udødeliggjort af Whitney Houston i 1992, eller Jeff Buckleys legendariske version af Leonard Cohens ‘Hallelujah’. Men for guds skyld. Lad være med at lave et cover af ‘Hallelujah’. Please.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. At lave det rigtige arrangement

Måske guidens absolut vigtigste punkt. Her er det vigtigt at gøre det klart for sig selv, hvad man ønsker, coveret skal gøre. Skal det pege tilbage på sin oprindelige ejermand, eller skal man tage ejerskab over sangen? Skal man lade et udemærket nummer være, hvad det er, eller skal piben have en anden lyd?

Førnævnte James Blake må siges at være ekspert udi coverkunsten, og hans repertoire er faktisk ret interessant at dykke ned i, hvis man vil lave lidt research i, hvor forskellige formål, covernumre kan have.

Blakes seneste virale coverhit var en version af Billie Eilishs ‘When the Party’s Over’, og det er altså et nummer, der i sin klang og stemning ligger ret tæt op af britens eget univers. Han behøver bare sætte sig ned ved klaveret, og så drukner Instagram allerede i hjerte-emojis. Den slags covers er nærmest en direkte oversættelse af den eksisterende sang.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Af samme grund føles James Blakes version faktisk mere som en hyldest til Eilish-originalen, end den føles som et decideret cover. Det simple fremførelse viser, at ‘When the Party’s Over’ i sin essens er så stærk en sang, at ingen avancerede versioneringer er nødvendige. Den er perfekt, som den er.

Men hvis man skuer tilbage til James Blakes gennembrudshit, ser man eksemplet på et cover, der i sin nytænkning af et ældre nummer i stedet peger tydeligt på, hvor stærk en artist, James Blake er. De færreste kendte måske Feists ‘The Limit To Your Love’, og de der gjorde, må næsten have haft svært ved at genkende den i Blakes bastunge version.

Ved at ommøblere et allerede eksisterende nummer lykkedes det ham at forme ordene og de lidt dystre akkorder på en ny måde – og ikke mindst vise, hvor ferm han selv er som fortolker.

Coveret kan altså pege tilbage på en selv eller tilbage på sit oprindelsessted, og det er værd at have med i sine overvejelser. Der burde være mest viral pondus i et cover, der tager sangen et helt nyt sted hen. Men sådan noget er lettere sagt end gjort – med mindre man går ’akustisk guitarcover af et kendt popnummer’-vejen. Dén fremgangsmåde er der altid at falde tilbage på.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Den iøjnefaldende gimmick

Verden og internettet vrimler med gode covers, og der skal derfor noget ekstraordinært til, for at man skiller sig ud. Skal du lave en ekspressiv dans? Iføre dig et kostume? Skal coveret fremføres på et for længst glemt instrument? På en frugt?

Det ultimative eksempel på et gimmick-cover, der gik viralt, er selvfølgelig den ‘Pitch Perfect’-afledte ‘Cup Song’ med tilhørende klap og kopspilsrutine, men mindre burde også kunne gøre det.

Mulighederne er mange, og i coverets sidste fase, fremførelsen, kan det hele meget let falde til jorden. Det handler om at finde den lille detalje, der skiller sig ud, men som ikke gør, at hele projektet kammer over i sjov og ballade – med mindre det selvfølgelig er formålet. Måske har dit cover faktisk slet ikke brug for en gimmick? Dette er også en helt valid beslutning.

Af mindeværdige gimmicks kan nævnes Jimmy Fallon og The Roots’ lange række af covers, hvor alting spilles på børneinstrumenter, Miley Cyrus og Ariana Grandes onepieces, som de havde på, da de fremførte ‘Don’t Dream It’s Over’, eller (igen) Christine and the Queens’ ekspressive bevægelser til ‘Blinding Lights’.

Så er der ikke så meget andet at gøre end at springe ud i det! Held og lykke med dit covereventyr.

Bonustips!

1. Få din musikerkæreste til at spille til. Christopher og hans charmerende umusikalske Cillemouse har taget Instagram med storm med covers af både ‘I Will Always Love You’, ‘Shallow’ og Biebers ‘Intentions’.

2. Drop coveret og lav en TikTok-video i stedet for. Jada har for eksempel lavet en fierce koreografi til den førnævnte ‘Nudes’, og hun opfordrer stærkt andre til at gøre hende kunsten efter.

3. Optræd med dit cover på din altan i stedet for at lægge det på Instagram. Du skal nok finde vej til de sociale medier alligevel – eller måske endda den lokale tv-avis?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af