De kontroversielle musikvideoer: Med bare bryster, et Pharrell-beat og utøjlet big dick-energi skabte Robin Thicke årtiets mest udskældte musikvideo

Én ting var de nøgne modeller, en anden sangtekstens afvisning af samtykke. I dag står ‘Blurred Lines’ tilbage som både 2013’s største hit og Pharrells måske største fortrydelse.
De kontroversielle musikvideoer: Med bare bryster, et Pharrell-beat og utøjlet big dick-energi skabte Robin Thicke årtiets mest udskældte musikvideo
'Blurred Lines'-videoen. (Foto: PR)

Livagtige voksfigurer, henrettelser af rødhårede og afklædte kroppe: I løbet af sommerferien ser vi tilbage på en række musikvideoer fra de seneste 20 år, der fik folk til at tabe kæben og tage sig til hovedet.

Hvad skete der, og hvad har vi lært? Følg løbende med i artikelserien HER – nu handler det om Robin Thickes ‘Blurred Lines’ fra 2013.

Hvad sker der i musikvideoen?

De seneste års kønspolitiske overtag på kulturscenen kan ses og mærkes på forskellige, særdeles positive måder. Udover MeToo-hashtaggets sejrsgang kan for eksempel nævnes boomet i queerfortællinger i film og på tv eller fremkomsten af flere markante kvindelige rappere.

En anden måde at blive bekræftet i realiteten af den voksende ligestilling på er at gense den ucensurerede version af videoen til ‘Blurred Lines’Robin Thicke, Pharrell og T.I.’s megahit fra 2013. Og lade what the actual fuck-følelsen skylle ind over sig.

‘Blurred Lines’ skaffede ved udgivelsen Robin Thicke millioner af YouTube-streams på få dage, men smadrede senere den amerikanske musikers karriere i et episk backlash ovenpå massive beskyldninger om at hylde voldtægtskultur og om god gammeldags objektivisering af kvinder.

Videoen er instrueret af Diane Martel, som også stod bag Miley Cyrus’ ‘We Can’t Stop’ fra samme år, og den må have været billig at lave; klæd Robin Thicke, Pharrell og T.I. pænt på i skjorte og blazer, placér dem foran et lærred, og tilføj en række rekvisitter bestående af blandt andet tre topløse modeller, en motionscykel, en banjo og en ged. Nå nej, modellerne er vel egentlig ikke rekvisitter.

Kun iført nude g-strengstrusser og læbestift spankulerer Emily Ratajkowski, Elle Evans og Jessi M’Bengue frem og tilbage foran Robin Thicke og hans buddies, som har hver deres måde at tackle situationen på.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her er den officielle version – den ucensurerede skal ses hos YouTube.

Thicke synger sine vers (vi vender tilbage til dem senere), imens han sender kvinderne en endeløs serie af liderlige sideblikke, spiser en chokoladeis, puster røg i hovedet på blonde Evans og lader sig dry humpe af brunetten Ratajkowski. T.I. reder Ratajkowskis lokker, rapper lidt, men gemmer sig ellers klogeligt bag sine sorte shades.

Og så er der Pharrell, det goofy indspark og afsender på en lang række woo!’s, quirky dansemoves og bøvede gestikuleringer og grimasser. Nej, lad være med at pege på den nøgne kvinde, og drop at imitere, at du spiller den legendarisk lumre baslinje.

Sidst i videoen sættes der trumf på lockerroom-stemningen med statementet ‘ROBIN THICKE HAS A BIG DICK’, skrevet med oppustelige ballonbogstaver bag de dansende modeller.

Hvorfor var den lige så kontroversiel?

Min lille joke om rekvisitter vs. modeller er naturligvis hele humlen i kontroversen om ‘Blurred Lines’. Selv om sangen blev 2013’s allerstørste hit – den lå nummer et på Billboards Hot 100-liste 12 uger i streg – blev videoen allerede ved udgivelsen i marts mødt med kritik og forargelse.

Billederne af de næsten nøgne kvinder over for de fuldt påklædte mænd kombineret med sangtekstens stærkt ubehagelige ‘leg’ med voldtægtsreferencer fik blandt andet University of Edenburgh, efterfulgt af en lang række andre britiske universiteter, til at boykotte sangen fra deres studiefester. Og Thicke blev ved årets udgang kåret til ‘Sexist of the year’ af en koalition af 60 kvinderettighedsgrupper.

»I hate these blurred lines / I know you want it«, lyder omkvædets centrale linjer som taget direkte fra enhver overgrebsmands manipulerende mund. Titlen alene synes at abonnere på den stærkt problematiske påstand, at der i seksuelle relationer skulle findes gråzoner; situationer, hvor voldtægt og overgreb kan retfærdiggøres, fordi kvinden på den eller anden måde ‘er med på den’.

Robin Thickes optræden med sangen til MTV VMA samme år gjorde ikke sagen bedre. Her fik han selskab på scenen af en 20-årig Miley Cyrus i undertøj (hun havde travlt med at promovere sit nye skandaløse ‘Bangers’-image), der twerkede op ad den 36-årige ‘Blurred Lines’-hitmager og simulerede masturbation med en stor, kunstig finger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Robin Thicke og Pharrell forsvarede i første omgang sangen. Thicke gik endda så langt som til at kalde den »en feministisk bevægelse«, skrevet til hans kone, imens Pharrell holdt fast på, at den kontroversielle sangtekst blev misforstået. I 2014 udtalte produceren til Pitchfork:

»Pointen er: Hun er en god pige, og selv gode piger har lyst til at gøre ting, og det er der, du har de ’blurred lines’. Hun udtrykker det ved at danse, fordi hun er en god pige. Folk, der er oprevne, vil bare gerne være vrede«.

Hvad kan vi lære af det hele i dag?

Og nogenlunde sådan lød også automatreaktionen og anklagen præ-MeToo, når kvinder (og mænd) på tværs af samfundet italesatte problematiske oplevelser af seksuel karakter: Er de ikke bare lidt krænkelsesparate?

Otte år senere er vi heldigvis rigtig mange, der er blevet klogere – på ‘Blurred Lines’ og på voldtægtskultur, samtykke og giftig machokultur helt generelt. Også Robin Thicke og Pharrell, hvis vi tager nye interviews med de to musikere for pålydende.

I oktober 2019 udtalte Pharrell til GQ, at han erkendte voldtægtsundertonerne i ‘Blurred Lines’:

»Jeg indså, at der er mænd, der bruger det samme sprog, når de udnytter en kvinde, og så er det ligegyldigt, at det ikke er min opførsel. Eller måden, jeg ser på tingene. Det handler om, hvordan det påvirker kvinder. Jeg indså, at vi lever i en chauvinistisk kultur i vores land. Det havde jeg ikke indset. Jeg havde ikke indset, at nogle af mine sange efterkom det. Det slog benene væk under mig«.

Det er værd at bemærke, at det naturligvis ikke er ‘Blurred Lines’-videoens nøgne kvindekroppe i sig selv, som er problematiske – en lang række kvindelige popstjerner, fra Charli XCX til Björk og vores egen Jada, har igennem tiden blottet både hud og begær i vilde billedsider, ligesom Cardi B’s eksplicit liderlige ‘WAP’ hyldes som et feministisk statement. Det er derimod iscenesættelsen af de passivt dansende kvinder kombineret med sangteksten, som skriger male gaze og voldtægtskultur.

Robin Thicke har skullet grueligt meget igennem for at nå frem til samme erkendelse. I 2014 blev han skilt fra hustruen Paula Patton, og året efter rullede en retssag, hvor han og Pharrell blev anklaget af Marvin Gayes familie for at kopiere soulikonets ‘Got To Give It Up’ på ‘Blurred Lines’ – de blev ultimativt dømt skyldige i plagiat.

Senere har Thicke afsløret, at han ovenpå ‘Blurred Lines’-succesen udviklede et massivt misbrug, blandt andet takket være den medicin, han måtte tage for at dulme smerter i kroppen ovenpå utallige flyrejser kloden rundt. Og i februar 2021 var musikeren så endelig klar til offentligt at tage afstand fra sangen og videoen, der ændrede hans liv og karriere for altid:

»Jeg havde mistet perspektivet på mit private liv og min musik, og hvad der var passende, og hvorfor jeg gjorde det. I dag tror jeg, indlysende nok, at kulturen og samfundet er et helt andet sted. I vil aldrig se mig lave en lignende video igen«.

Modellen Emily Ratajkowski har ikke på noget tidspunkt lagt skjul på, at ‘Blurred Lines’ banede vejen for hendes skuespillerkarriere, der siden har budt på roller i blandt andet David Finchers ‘Gone Girl’. Men i 2015 fortalte hun InStyle UK:

»Jeg tror, man kan se, at jeg er lidt irriteret i videoen«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af