Mindst fem kandidater til årets punchline: Tre tanker om Kesis ‘Tillykke’

B.O.C-rapperen har fejret sin fødselsdag ved at udgive syv nye sange. Vi har lyttet hele morgenen og nedfældet vores førstehåndsindtryk.
Mindst fem kandidater til årets punchline: Tre tanker om Kesis ‘Tillykke’
Kesi. (Foto: Samy Khabthani/Soundvenue)

FIRST LISTEN. Sidst vi mødte Kesi på en større udgivelse, var han blevet voksen.

På ’30 somre’ handlede det hele om at nyde livet og kærligheden. Produktionerne var lette og svævende, og Kesi lød som en mand, der brugte weekenden i sommerhuset snarere end på klubben.

»Musikken er så lækker og lys, at man nærmest glemmer, der er andet i verden end sommernætter og pluk-selv-jordbær«, skrev Soundvenues Niels Jul Bruun i sin anmeldelse.

Nu er rapperen aktuel med fødselsdags-udgivelsen ’Tillykke’, der består af syv sange på i alt lidt over 16 minutter. Den udgivelse markerer – ved første lyt – lidt af et comeback til den gamle Kesi.

Den nu 31-årige artist er, hvis man skal dømme ud fra teksterne, blevet single igen (»bare vid, at jeg aldrig, aldrig, aldrig, aldrig gi’r en vielsesring«) – og så er han i rapper-mode. Knap så mange pluk-selv-jordbær, lidt flere bars.

Vi har lyttet til ’Tillykke’, siden det landede ved midnat, og her har vi nedfældet tre tanker. En egentlig anmeldelse lander snart.

Kesi på Roskilde Festival tidligere i år. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

1. Kesi har lavet en Travis Scott med tracklisten

Da Kesi annoncerede ’Tillykke’ få timer inden udgivelsen, lovede han, at der ville være overraskelser på udgivelsen. Det er der også – men man må selv finde frem til dem.

For ligesom Travis Scott på sit nylige ’Utopia’-album har Kesi her undladt at kreditere gæsterne på tracklisten. Man må selv spidse ører og lure hvem, der gæster hvor.

Det burde dog ikke være det sværeste i verden, for Kesi samarbejder med kunstnere, han i forvejen har et tæt bånd til. B.O.C-makkerne Gilli og Benny Jamz dukker op på ’Hele vejen ind’ og ’Slide’, mens Lamin gæster ’Topform’. Knap så overraskende overraskelser, med andre ord.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. De danske rappere kan ikke få nok af ’21 Questions’

Senere denne måned kan du opleve 50 Cent i Royal Arena (hvor han forhåbentlig er i bedre liveform end sidst, han besøgte arenaen), men hvis du har brug for et skud 50 Cent-vibes, behøver du faktisk bare at lytte til tidens største danske rappere. For de kan ikke få nok af G-Unit-lederen.

Tidligere i år udgav Stepz sangen ’Spørgsmål’, der lånte sit sangkoncept fra 50 Cents ’21 Questions’, hvor New York-rapperen stiller sin udkårne en række spørgsmål (og siger ting som: »I love you like a fat kid love cake«, men det er anden historie).

’21 Questions’-manien fortsatte på sidste uges surprise-udgivelse af Lamin og Artigeardit, hvor de to rappere gendigtede sangen med Icekiid på ’Xoxo’. »Yo, baby, jeg ved, det er 21 spørgsmål ligesom 50«, lød det fra sidstnævnte på sangens outro.

Ét remake er en tilfældighed, to er et vildt sammentræf, tre er en decideret tendens – og nu har Kesi såmænd givet os endnu en 50’esk kærlighedssang.

’10 ud af 10’ er ren og skær fløderap fra 00’erne, som 50 Cent perfektionerede den. Her er tunge ’21 Questions’-vibes, men sangen lyder også lidt som G-Units ’Smile’, som Kesi muligvis refererer til i omkvædet.

Kesi. (Foto: PR)

3. 10 kandidater til årets punchline

Kesi er kendt som klubrapper, kærlighedssang-specialist og som sangskriver med speciale i skildringen af det gode liv. Men han startede altså som DipSet-inspireret punchlinerapper med flair for sammenligninger.

Den side af Kesi får lov til at skinne på ’Tillykke’, der byder på i hvert fald 10 solide kandidater til årets punchline.

Nogle af dem er virkelig skarpe: »Havde en Canada Goose-vest, da I lyttede til Tue West« (’Topform’), »mine venner har baguetter, ’Den store bagedyst’« (’Toppen ned’).

Andre er ret gode: »Man kan se, ingen af dem de rigtig gør det, ligesom softporn« (’Rødt flag’), »De har ramt deres peak, ligesom rejser til Skagen« (’Topform’), »Hørt jeres album: topmadrasser og hovedpuder« (’Toppen ned’).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Og nogle få er stinkere, som denne linje, der (for at parafrasere Drake) lyder som noget, ikke engang Fabulous kunne finde på at sige: »Så mange sko, jeg har fod-mangel« (’Rødt flag’).

Så var det altså mere kreativt, da Kesi rappede »har så mange sko, jeg må tro, jeg er et tusindben«, på ’Niveauer’ fra ‘BO4L’ i 2020.

Alt i alt må man dog sige: Denne udgivelse er godt nyt til dem, der har savnet en mere rap-orienteret Kesi.

Er det så en god eller dårlig udvikling for ham selv som kunstner?

Det er nok for tidligt at vurdere – en anmeldelse lander som sagt inden længe her hos Soundvenue.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af