Shop med omtanke

Har dine planter brug for <3? Her er vejen til deres hjerte

Vi har fået Plant Copenhagen til at skære plantepleje ud i pap.
Har dine planter brug for
I plantebutikken Plant sælger de planter og guider til deres velvære. (Foto: Dennis Morton)

Det var som om, at de grønne fingre – fra den ene dag til den anden –voksede ud af hænderne på folk for nogle år siden.

På Instagram eksploderede det med billeder af frodige planter sirligt opstillet i morgenbelyste vindueskarme. Og pludselig kunne man i alle hjem finde den schweiziske osteplante eller Monstera, som planten hedder i latinske bloggerkredse.

Men hvad nu, hvis man aldrig rigtig nåede med på hypen? Hvis man allerede har formået at dræbe den ellers robuste osteplante? Og allerede har prøvet Christopher Walkens råd om at smide »googly eyes« på bladene i forsøget på at skabe et bedre forhold til sine planter?

Ingen stress – vi har hevet fat i kvinderne bag planteforretningen Plant Copenhagen, for at høre, hvordan man bedst får gang i sit plantegame i karantænedagene. Og det er rent faktisk til at overskue.

»Det er ikke bare fantastisk med smukke planter. Det er faktisk også ret tilfredsstillende at passe en levende ting og se den udvikle sig. Så smøg ærmerne op. Sæt musik i ørerne. Og smid hænderne i jorden«, siger de.

Her er deres bedste råd.

Christopher Walken i Saturday Night Live

Omplantning 

I virkeligheden kunne man ikke finde et meget bedre tidspunkt at indtage sin nye tilværelse som plante-affectionario på. Det er nemlig nu, efter vintermånederne, at planterne trænger til lidt ekstra kærlighed – en klipning, ny jord og et skud gødning. Og så er vejret endda godt. Ikke et øje tørt.

»Start med at se, om der er nogen af dine planter, der trænger til lidt mere plads. Hvis en plante ligner en, der har for små sko på, så er det, fordi den er ved at vokse ud af sin krukke. Andre trænger måske bare til et lille fix jord eller til at få klippet et par brune blade af«, forklarer Plant Copenhagen.  

Jorden, du omplanter dine grønne planter i, skal være muldjord. Og hvis det skal være rigtig frækt, blander du lecakugler i. Det giver nemlig rødderne lidt ekstra luft, hvilket er en god idé, hvis du planter i en krukke uden hul i bunden eller i en altankasse. Har du kastet dig ud i at omplante en kaktus, skal jorden derimod være den noget mere tørre kaktusjord, fortæller de.

Okay, men hvordan gør man? 
»Du tager planten ud af den gamle krukke eller plastikpotte og fjerner lidt af den gamle jord. Dernæst kommer du jord i bunden af krukken og sætter planten ovenpå, før du dækker til med ny jord op omkring rødderne. Og så giver du planten lidt vand, før du finder et godt sted til den derhjemme«. 

Plante fra Plant Copenhagen. Foto: Dennis Morton.

Giv planten en trimmer

Det er ikke kun os, der fra tid til anden trænger til at få studset lokkerne. Det samme gør dine planter. Og så længe frisørerne holder lukket, har du selv ansvaret for begge dele. Så når du alligevel går i gang med at give nyt jord til din plane, så giv den lige en trimmer i samme ombæring.

»Man skal ikke være så bange for at klippe sine planter til. De skal nok vokse ud igen. Og når man klipper tørre, brune og gule blade væk, så kan planten bruge energi på at lave nye friske blade«.  

Foto: Dennis Morton.

Giv planten fugt

Dine planter skal ikke overraskende have vand for at trives. Nogen mere end andre. Og her bliver du nødt til at vide, hvad det er for en plante, du har købt for at vide, hvor meget den drikker. Men uanset hvilken plante, du har, er den med sikkerhed ikke nede med støvede blade, fortæller Plant Copenhagen.

»En mega støvet plante har svært ved at lave fotosyntese. Så det er ikke kun jorden, men også bladene, der har brug for kærlighed. De fleste planter elsker en god skyller, så man kan sagtens smide den under bruseren. Ellers kan man bruge en forstøver og tørre bladene af med en klud«.

Foto: Dennis Morton.

Giv dem lidt gødning

Hvis du stadig har romantisk overskud, når du har omplantet, trimmet og nusset om dine planter, så kan du åbne op for den helt særlige kærlighedskasse, fortæller Plant Copenhagen. For nu hvor foråret er landet, vågner planterne efter deres vinterhi og begynder at vokse. Og i vækstperioden kan man med fordel give dem et skud gødning.

»Der findes mange forskellige former for gødning – fra gødningspinde til økologisk gødning lavet på tang. Det vigtigste er imidlertid, at du følger anvisningerne til dosering, så du ikke ender med at overgøde«.

God fornøjelse.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af