Shop med omtanke

Hos Res Res reparerer de slidte jeans: »Se dem som en gammel ven«

Der går cirka 7.000 liter vand på et par jeans fra de produceres, til de kastes i graven. Sådan holdes de i live længst muligt.
Hos Res Res reparerer de slidte jeans: »Se dem som en gammel ven«
I butikken Res Res reparerer de slidte jeans.

Sorte jeans. Blå jeans. Hvide jeans. De er overalt i bybilledet og på benene af hele befolkningen – på tværs af køn, alder og social rang. Ja, de gode gamle cowboybukser er ikke bare eksempel på det, man kalder demokratisk mode. De er også én af verdens mest populære beklædningsgenstande. Og så er de endda robuste, de lever længe og bliver ofte flottere med alderen. Problemet er bare, at vi for tidligt giver op på dem – når der går hul på knæet, en syning går op eller en knap ryger ud.

Og det har de sat sig for at lave om på i en lille smøge ud fra Guldbergsgade på Nørrebro. Her ligger butikken Res Res, der udover at kuratere produkter fra en række mere bæredygtige brands, reparerer aflagte jeans. For som medejer Søren Alling Sørensen fortæller, da vi en formiddag svinger forbi butikken, så er »det da det mindste, vi kan gøre«. Og med det ’vi’, mener han os allesammen.

»Jeans er en udfordrende kategori, fordi de bruger en masse bomuld, og bomuld er ufatteligt tørstigt – én af de mest ressourcekrævende industrier i verden«, siger Søren Alling Sørensen og fortæller, at da de for fire år siden åbnede Res Res, var det med formålet om at bringe større respekt til de ressourcer, der bliver brugt til det tøj, vi bærer. Deraf navnet.

Søren Alling Sørensen foran Res Res på Guldbergsgade.

Spar på vandet

Og det kan man gøre på forskellig vis, siger han og klør sig lidt i sin gule hue.

»Når vi taler om at respektere ressourcerne, så tænker man måske først og fremmest på økologi. Og det har også klart en betydning. Men det økologiske mærkat siger ikke meget om vandforbruget«.

»Man siger, at et par cowboybukser i snit koster 7.000 liter vand fra de produceres, til de kastes i graven. Og så giver det bare virkelig god mening at bruge 20-25 minutter på at forlænge deres levetid for på en eller anden måde at “retfærddiggøre” ressourceforbruget«, siger han og smider gåsetegn i luften foran sig.

»Det er stadigvæk ikke løsningen 10 år frem i tiden. Men det er del af løsningen«, siger han.

Det hele startede på Søren Alling Sørensens farmors Husqvarna 1961’er. Siden da er nyere gear kommet til. Og midt i butikken reparerer de i dag kvit og frit jeans købt i butikken og fra andre Nudie-jeans-forhandlere – uanset hvor i verden, de er købt – ligesom man kan komme ned med sine egne og få dem repareret for omkring 150 kroner – alt efter problemets størrelse.

I år har de således repareret knapt 400 par. Og på et stativ i butikken hænger de næste i rækken klar til at få en tur.

»Løfter man det op og ser på vandforbrug, så svarer de 400 par til 2800.000 liter vand. Og hvad betyder det så, kan man spørge? Ja, altså en gennemsnitsdansker bruger omkring 40.000 liter vand om året. Vi har altså forlænget levetiden af bukser, der svarer til 70 danskeres årsforbrug af vand. Og det er bare vores lille butik på Nørrebro. Tænk, hvad branchen i fællesskab kunne udrette«, siger han.

Men faktisk kan vi alle sammen starte derhjemme. For selv om reparationerne, ligesom det meste andet, kræver lidt øvelse, så er det ikke noget, man ikke kan lære, siger Søren Alling Sørensen.

Nogle jeans har været forbi over flere gange.

Det skandinaviske skridt

Helt lavpraktisk skal man først danne sig et overblik over problemet, lyder det. Er det knæet, forlommen eller skridtet, den er gal med? Er der hul, revner eller slid?

»Hvis vi ser lidt geografisk på det, så kan vi se, at folk fra byer som København, Amsterdam og Stockholm ofte står med den samme udfordring i, at cykelsædet slider i skridtet. Noget, man i langt mindre grad kender til, hvis man bor i eksempelvis Tokyo. I vores butik reparerer vi derfor ufatteligt meget skridt … som man siger«.

Find en lap i lignende nuance.
Sæt lappen fast med lim eller nåle.
Zig-zag lappen på.

Alt du skal bruge er en symaskine, en saks, nogle nåle eller lim og et par helt døde jeans til at klippe lapper af, fortæller han. Har du aldrig siddet ved en symaskine før, skal du måske lige øve dig lidt på et stykke stof. Men ellers kaster du dig bare ud i det.

Find stedet, hvor dine jeans er revnet eller tyndslidt. Klip så en lap, der matcher farven på området og fylder et stykke ud over problemets område. Sæt så lappen på indersiden af bukserne med nåle eller lim og slut af med at zig-zagge hen over området på forsiden. Et Voilá. Nu mangler du bare at klippe det overskydende stykke lap af på bagsiden.

»Og det er sådan set samme praksis, uanset hvor skaden er sket. Bedst er det til gengæld, hvis man lapper, før bukserne sprækker. På den måde kan man nå at holde problemet på et minimum«, siger Søren Alling Sørensen.

Kærlighed til ting

Et par nye jeans er lidt som den første dag i et par nye sneakers. »Det hele er lidt akavet, og man ligner mest af alt en kat, der har fået sokker på«, som Søren Alling Sørensen beskriver det. Men det bliver kun bedre, og med tiden vil man få et ganske særligt forhold til dem, siger han og klapper lidt på lårene af sine blå cowboybukser.

»De er 12 måneder gamle. Endnu ikke vasket. Og jeg elsker dem. Den måde de ændrer sig med tiden og fader efter den måde, jeg bruger dem på«, siger han og fortsætter:

»Jeg så på et tidspunkt en video med en koreansk gut, der sagde noget i retningen af: »Jeg ser på mine jeans som et venskab. Hvis mine venskaber går i stykker, så gør jeg, hvad jeg kan for at reparere dem«. Det, synes jeg, er en sindssygt smuk måde at se det på. Ikke bare når det kommer til jeans, men alle de ting, vi omgiver os med. Møbler, sneakers, lædersko, cykel. You name«, Siger Søren Alling Sørensen.

Res Res på Nørrebro.

Det handler om en ny måde at tænke tøj og forbrug, mener han.

»Vi har en helt vanvittig brug-og-smid-væk-kultur. Herhjemme bliver et gennemsnitligt stykke tøj brugt fire gange – ikke ligefrem en romance. I sidste ende handler det jo om, hvordan vi forholder os til den samlede kvantitet. Det hjælper ikke at sætte ‘øko’, ‘green’ og ‘sustainable’ foran«, siger han og fortæller, at selv om de som tøjforretning nødvendigvis er del af systemet, så forsøger de at tilbyde et alternativ ved at appellere til at forlænge levetiden på det tøj, de sælger.

»Det er sådan, vi mener, modeindustrien skal se ud nu – ikke om 10 år. Til den tid er vores måde at drive virksomhed på allerede forældet – der skal vi være meget længere fremme i tankesættet om recycling, upcycling og reuse. Det skal være et helt andet game«, siger han.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af