Årtusindets bedste film

 • Årtusindets 25 bedste danske film

  – kåret af mere end 100 danske filmfolk

  Hvilke film står tilbage som de fremmeste, verden har mønstret de seneste 17 år? Vi har bedt 115 toneangivende danske filmfolk stemme på de bedste danske og internationale film fra det igangværende årtusind. Her offentliggør vi den danske kåring, hvor en vis provokatør sidder tungt i toppen. Der er dog også blevet plads til en helt ny film i top 25. Vi følger op med en bred dækning – inklusive et stort vinderinterview med Lars von Trier.

 • Position
  25
  Title
  Submarino, 2010
  Instructor
  Thomas Vinterberg

  De to brødre Nick (Jakob Cedergren) og Martin (Peter Plauborg) tager hver deres vej, men ender begge på bunden af samfundet i en rørende og kraftfuld afsøgning af selvdestruktionens rødder. Filmen genrejste troen på Thomas Vinterberg som seriøs aktør efter flere famlende film.

 • Position
  24
  Title
  Valhalla Rising, 2009
  Instructor
  Nicolas Winding Refn

  Nicolas Winding Refn gennemspiller et af sine favoritemner – den hævnende volds tvetydige katarsis – med historien om den tilfangetagne gladiator-viking One Eye (Mads Mikkelsen i sin mest fysiske rolle til dato). Trods tidsperioden er det ikke en vikingefilm, men snarere en mytologisk og hypnotiserende fabel.

 • Position
  23
  Title
  En soap, 2006
  Instructor
  Pernille Fischer Christensen

  Dansk film har sommetider fået kritik for altid at udspille sig i en toværelseslejlighed, men i Fischer Christensens Guldbjørn-vindende debut er de klaustrofobiske rammer vendt til en styrke. Trine Dyrholm spiller kvinden, som efter et forlist forhold indleder en relation til sin transkønnede underbo (David Dencik). En intim, følsom og boblende film båret af to tour de force-præstationer.

 • Position
  22
  Title
  Kunsten at græde i kor, 2006
  Instructor
  Peter Schønau Fog

  Peter Schønau Fogs hidtil eneste film blev en overrumplende succes med en historie, der er sjældent er set så specifikt forankret i tid og sted – Sønderjylland i 1970erne. 11-årige Allan, der forgæves forsøger at holde sammen på sin ramponerede familie, er en af dette årtusindes mest rørende karakterer.

 • Position
  21
  Title
  Arven, 2003
  Instructor
  Per Fly

  Den anden installation i Per Flys klassetrilogi rykkede blikket fra manden på bænken til manden på toppen. Ulrich Thomsen vandt en Bodil for sin præstation som Christoffer, der på bedste ’Godfather’-beskub lader sig lokke ud af sit lykkelige lowkey-liv for at køre familievirksomheden videre efter farens død. Det får store menneskelige konsekvenser.

 • Position
  20
  Title
  Italiensk for begyndere, 2000
  Instructor
  Lone Scherfig

  En imponerende velfortalt ensemblefilm om en flok ensomme borgere i en provinsby, der finder deres livs kærlighed til italienskundervisning på aftenskole. Lone Scherfig demonstrer stor varme for hver enkelt karakter og balancerer humor og fremdrift i historien, uden at nogen karakterer glemmes i filmens meget tilfredsstillende crescendo i Venedig.

 • Position
  19
  Title
  Adams æbler, 2005
  Instructor
  Anders Thomas Jensen

  I kølvandet på ’Blinkende lygter’ og ’De grønne slagtere’ skabte den sorthumoristiske mester Anders Thomas Jensen sin mest ambitiøse film til dato: En kulsort, blodig og morsom parabel over Jobs Bog med Mads Mikkelsen som præsten, der udfordrer Ulrich Thomsens nynazist til at bage en æblekage fra bunden.

 • Position
  18
  Title
  Elsker dig for evigt, 2002
  Instructor
  Susanne Bier

  Susanne Bier viser sin eminente sans for at lægge gigantiske følelser ind i et snævert kammerspil. To pars skæbne filtres sammen via en trafikulykke, og fire menneskers tilværelse falder fra hinanden i et firkantsdrama. Desuden begyndelsen på et af de mest frugtbare samarbejder mellem instruktør og manusforfatter (Anders Thomas Jensen) i dansk filmhistorie.

 • Position
  17
  Title
  Armadillo, 2010
  Instructor
  Janus Metz Pedersen

  Filmen, der på mange måder blev billedet på den danske indsats i George Bushs post-9/11-krige, vakte voldsom diskussion, måske netop fordi den selv er meget mere end et debatindlæg: Et indlevende portræt af unge danske mænd, der kastes ud på den afghanske slagmark med alt, hvad det indebærer af grumsede motiver og adrenalintung action.

 • Position
  16
  Title
  Under sandet, 2015
  Instructor
  Martin Zandvliet

  Det Oscar-nominerede drama er baseret på de virkelige begivenheder om unge tyske soldater, der blev sat til at rydde miner på den jyske vestkyst efter Anden Verdenskrigs ophør. Men Martin Zandvliet løfter fortællingen over basal historisk gengivelse med sin alment humanistiske, smukt filmede historie om Roland Møllers ensporede sergent, der lærer at se mennesket bag fjenden.

 • Position
  15
  Title
  Voksne mennesker, 2005
  Instructor
  Dagur Kári

  Islandske Dagur Kári afsøger indfølende og sorthumoristisk dagdriveren Daniels (Jakob Cedergren) liv i limboet mellem ung mand og rigtig voksen i samme stoiske stil, som kendetegnede hans debut ’Noí ablinoí’. Scenen, hvor en elefant går forbi ruderne på en københavnsk cafe, er en nyklassiker i dansk film.

 • Position
  14
  Title
  Underverden, 2017
  Instructor
  Fenar Ahmad

  ’Underverden’ fik premiere i januar og er den nyeste film på listen. Den er blevet et hit blandt både publikum og anmeldere, der har fremhævet, hvordan Fenar Ahmad forlener den hårdkogte realisme, som vi kender fra ’Pusher’ og ’R’, med samfundsbevidst slagkraft og en visuel ambition på Hollywood-niveau. Dar Salim spiller hjertekirurgen Zaid, der tager sagen i egen hånd, da hans kriminelle lillebror bliver slået ihjel.

 • Position
  13
  Title
  Bænken, 2000
  Instructor
  Per Fly

  Den fordrukne Kaj forsøger at undslippe den bænk, hvor han drikker sit liv væk, da han får en ung kvinde og hendes søn som naboer. Jesper Christensens præstation blev hans endelige gennembrud og bærer den socialrealistiske fortælling om den danske underklasse, som udgør første del af Per Flys ambitiøse Danmarks-trilogi.

 • Position
  12
  Title
  De fem benspænd, 2003
  Instructor
  Lars von Trier og Jørgen Leth

  Én af Lars von Triers yndlingsfilm er Jørgen Leths kortfilm fra 1967, ’Det perfekte menneske’, og i ’De fem benspænd’ udfordrer Trier Leth til at genindspille filmen ud fra forskellige regelsæt designet til at genere nestoren mest muligt. Resultatet er en suveræn, sjov og konstant overraskende kat-og-mus-leg mellem to af dansk films allerstørste.

 • Position
  11
  Title
  Blinkende lygter, 2000
  Instructor
  Anders Thomas Jensen

  Anders Thomas Jensen formåede med sin debutfilm næsten at skabe en ny filmgenre ved at parre den klassiske folkekomedie med vold, velturnerede replikker og ægte følsomhed for sine karakterer. Erik Balling møder Quentin Tarantino i historien om fire kriminelle barndomsvenner, der genfinder sig selv og hinanden i den danske skov.

 • Position
  10
  Title
  Dancer in the Dark, 2000
  Instructor
  Lars von Trier

  Lars von Trier har selv skrevet musikteksterne til historien om Selma (Björk), der langsomt mister synet, men ser positivt på livet. Trier gør brug af håndholdt kamera og geniale stykker musique concrète, hvor omgivelserne skaber et akustisk akkompagnement til teksten. Filmen er sidste del af Triers Guldhjerte-trilogi og indbragte ham Den gyldne palme i Cannes.

 • Position
  09
  Title
  Reconstruction, 2003
  Instructor
  Christoffer Boe

  Sammen med ‘Pusher’ (1996) og ‘Sult’ (1966) den mest stilsikre debutfilm i dansk filmhistorie og stadig Chrisroffer Boes bedste film. Trods det stærke metalag med en forfatter, der skriver historien, mens filmen skrider frem, er der mange virkelig gribende scener med Nikolaj Lie Kaas’ Alex, der er splittet mellem sin kæreste Simone og Aimee, som han lige har mødt. En kærlighedserklæring til den svære kærlighed og den flygtige filmkunst.

 • Position
  08
  Title
  R, 2010
  Instructor
  Tobias Lindholm og Michael Noer

  Tobias Lindholm og Michael Noer anslog en ny tone i dansk film med deres velresearchede, realistiske og nådesløse fængselsfilm. ’R’ følger den unge mand Runes tremmeruskeri fra første til sidste færd, og vi bliver suget overbevisende ind i et voldspræget mikrokosmos præget af helt særlige spilleregler. Netop de konkrete detaljer – fra morgenkaffe til undulatfodbold – løfter filmen, og så tager den et i dansk sammenhæng radikalt synsvinkelskift undervejs. Pilou Asbæk, Dulfi al-Jabouri og Roland Møller fik deres store gennembrud.

 • Position
  07
  Title
  Melancholia, 2011
  Instructor
  Lars von Trier

  ‘Melancholia’ er anden del af Lars von Triers såkaldte depressionstrilogi – ’Antichrist’ og ’Nymphomaniac’ er de to andre – og intet sted i sit ouevre rammer han følelsen renere end her. Jorden går under – intet mindre – mens to søstre forsøger at redde deres anstrengte forhold. Filmen er en skole i Lars von Trier fornemmelse for at parre billeder og musik, som indledningens Wagner- infuserede crescendo, hvor den altødelæggende depression manifesterer sig i naturen.

 • Position
  06
  Title
  Jagten, 2012
  Instructor
  Thomas Vinterberg

  Dette blev filmen, der 17 år efter Thomas Vinterbergs gennembrud med ’Festen’, beviste, at dansk films wonderboy var endegyldigt tilbage. Pædagogen Lucas bliver uretfærdigt anklaget for pædofili mod sin bedste vens datter, og Mads Mikkelsen, der fik sit endelige internationale gennembrud med Den gyldne palme for sin rolle, viser stor spændvidde som følsom og jaget mand. Filmen er suverænt orkestreret, men det er Vinterbergs eminente sans for intime relationer, der hæver filmen over at være et genrestykke.

 • Position
  05
  Title
  Nymphomaniac – directors cut, 2013
  Instructor
  Lars von Trier

  Oprindeligt var filmen var så lang, at den mod Lars von Triers vilje blev distribueret som to separate film. Filmen, der på denne liste figurerer i directors cut-udgaven, er da også en slags statusopgørelse over instruktørens karriere hidtil med referencer til flere af hans tidligere værker og gennemgående favoritemner gennem nymfomanens Joes seksuelle livshistorie. Men også over hans liv, hvor filmkunsten – ligesom Joes seksualitet – destruerer ham, uden at han kan slippe den.

 • Position
  04
  Title
  Antichrist, 2009
  Instructor
  Lars von Trier

  Ud over at have en af dansk filmhistories mest hjemsøgende introsekvenser, tackler ’Antichrist’, der blev skabt under en Lars von Triers hyppige depressioner, også emner som død, sorg, sex og livets totale meningsløshed. Triers muse, Charlotte Gainsbourg, og Willem Dafoe spiller et sørgende ægtepar, der behandler deres søns død ved søge ud i naturen. Filmen er fuldstændigt løsrevet fra enhver strømning i resten af verden, og er en kvalmende rejse ind i sindets og naturens ondskab og indifference.

 • Position
  03
  Title
  The Act of Killing, 2012
  Instructor
  Joshua Oppenheimer

  Med ’The Act of Killing’ og ’The Look of Silence’ har Joshua Oppenheimer og hans anonyme indonesiske medskabere skabt et af de vigtigste filmiske værker i nyere tid. De undersøger Indonesiens folkemord i 60’erne, og ’The Act of Killing’ sætter fokus på de uangrende bødler, der genopfører deres forbrydelser i surrealistiske musical-sekvenser. Nogle vil mene, at Oppenheimers film er appelsiner, der tilfældigt landede i Danmarks turban, men faktum er, at de er dansk hovedproduceret, og at Oppenheimer selv residerer her til lands.

 • Position
  02
  Title
  Pusher 2, 2004
  Instructor
  Nicolas Winding Refn

  Nicolas Winding Refn lavede sine to opfølgere til debutbraget ’Pusher’ for at komme økonomisk ovenpå efter fallitten med ’Fear X’. Men der kan sagtens komme stor kunst ud af nødvendighed. I 2’eren rykkede Mads Mikkelsens Tonny – Kim Bodnias rapkæftede, smådumme ven fra den første film – i centrum som manden, der efter et fængselsophold prøver at gøre sig gældende som gangster for sin magtfulde far, Smeden –samtidig med at han finder ud af, at han selv er blevet far. ’Pusher 2’ har samme sitrende nerve som den første film, men er også Refns mest hjertevarme til dato. Mads Mikkelsen har måske aldrig været bedre.

 • Position
  01
  Title
  Dogville, 2001
  Instructor
  Lars von Trier

  ‘Dogville’ er den ultimative symbiose af Danmarks største nulevende instruktørs evner. Lars von Trier kombinerer sin tidlige karrieres tekniske brillans med ekstremt fintfølende sans for magtrelationer mellem mennesker samt et intellektuelt overskud og evne til at flytte grænserne for filmkunsten. I ’Dogville’ erstatter han radikalt kulisser med skridtstreger på et sort gulv, men det er konstant historien om, hvordan Grace (Nicole Kidman) finder frem til sin indre hævngerrige svinehund gennem lillebyens ydmygelser, der er forjættende centrum.

  • Årtusindets 25 bedste danske film

  • Årtusindets 50 bedste udenlandske film

 • Streaming uden afbrydelser

Stem på årtusindets bedste film

Giv din mening til kende

Peg på din favoritfilm fra perioden 2000-2017 – en dansk såvel som en udenlandsk – i felterne her til højre. Vi trækker lod om 1 x Samsung 40" 4K UHD Smart TV og 2 x Apple TV 4, doneret af vores temapartner Hiper, blandt alle deltagerne. Resultatet offentliggøres 24. april.