‘The Affair’ vender tilbage med et nyt og anderledes knald i sæson 4

Efter to stærke sæsoner stødte det Emmy-vindende utroskabsdrama ’The Affair’ på grund i et pinligt tredje akt i 2016, der smed al logik og troværdig karaktertegning over bord til fordel for påklistrede franske romancer og en myriade af prætentiøse sideplots, der mest af alt lugtede af desperat kreativt dødvande på stranden i Montauk.

Alligevel er Alison, Noah, Cole og Helen klar på et – måske – sidste dyt i bamsen til sommer. Og angiveligt forsøger serien at vende skuden ved at slå endnu flere krøller på sig selv.

’The Affair’s skiftende he said/she said-perspektiver har været seriens største styrke. Fire pars vidt forskellige øjne har fortalt samme historie med hver deres (skjulte) dagsorden, uden at det nogensinde har stået klart, hvem der havde rent mel i posen.

Serien er deslige sprunget lystigt i tid og har med vekslende held forsøgt at bidrage til samfundsdebatterne om kvindelig seksualitet, forbudte fantasier og samtykkesex – temaer, der selvsagt er blevet markant mere prekære at tage under ’fræk’ seriebehandling post-MeToo.

Hvordan ’The Affair’ vil forholde sig til den aktuelle kønsdiskurs er uklart, men en ny teaser antyder, at firkløveret er gledet længere fra hinanden end nogensinde før. Alle forsøger at lægge distance til fortiden, og Helens reference til »changing the narrative« peger på, at vi skal forberede os på en ny og anderledes fortællestruktur end hidtil set i ’The Affair’.

Er det slut med at se verden igennem hovedpersonernes øjne? Eller føjes der endnu flere perspektiver til bordet? I så fald må man håbe, at det gøres mere elegant end tredje sæsons tåkrummende inklusion af Noahs franske lærerindeflirt, hvis solostoryline splintrede det før så effektive narrativ med faux-intellektuelt euro-sex-sludder.

Om ‘The Affair’ 4 resulterer i seriens sidste krampetrækninger eller en triumferende genfødsel, får vi at se til juni på HBO Nordic.

Læs også: ’The Affair’ sæson 3: Soap og euro-sex tynger utroskabsseriens sidste sæson