1. ’Show Me a Hero’
Når David Simon kommer med en ny serie, er der grund til at spærre øjnene op, for han har endnu til gode at lave noget, der ikke tangerer det mesterlige – og han har altid noget vigtigt at fortælle. Det har han bevist i klassikeren ’The Wire’, New Orleans-serien ’Treme’, politiserien ’Homicide’ og miniserierne ’Generation Kill’ og ’The Corner’.
Nu er han aktuel med ’Show Me a Hero’, som har en af tidens mest interessante amerikanske skuespillere, Oscar Isaac, i hovedrollen. Isaac spiller politikeren Nick Wasicsko, der blev valgt som borgmester i New York-forstaden Yonkers i 1987, just som byen blev beordret til at skabe almene boligbyggerier midt i de velfriserede kvarterer beboet af byens hvide middelklassebefolkning.
Dommen skabte voldsomt opstand, og serien skildrer gennem seks afsnit, hvordan Wasicsko må manøvrere mellem progressive kræfter, der vil ghettodannelsen til livs, og reaktionære højrefløjsaktivister, der mener, sorte og hvide mennesker er for forskellige til at leve tæt op af hinanden.
Med den seneste tids raceuroligheder i USA lyder det som et særdeles relevant tema, og mon ikke Simon formår at forvalte det med vanligt blik for nuancerne.
Kan ses på HBO Nordic fra 17. august.
2. ’Narcos’ sæson 1
Pablo Escobar er historiens mest berømte og berygtede narkobaron. Men hvem var han? Hvordan kom han frem i verden? Og hvordan lykkedes han med nærmest egenhændigt at skabe et voldsomt forbrug af coke og andre hårde stoffer i USA?
Det er den historie, Netflix’ nye ambitiøse serie ’Narcos’ forvandler til fiktion. Bag serien står brasilianske José Padilha, der tidligere har beskæftiget sig med hård kriminalitet i den glimrende ’Elite Squad’ og siden remaket af Robocop.
Hovedrolleindehaveren fra ’Elite Squad’, Walter Moura, spiller Escobar, mens seerens primære pejlemærke er en DEA-agent, som blev forflyttet fra Miami til Colombia for at efterforske kartellerne. Stilen er frisk med tydelige vink til Scorseses gangsterfilm i form af voice-over og leg med virkemidlerne. Kan ’Narcos’ blive en ny ’Breaking Bad’ eller ’Boardwalk Empire’?
Kan ses på Netflix fra 28. august.
3. ’Doll & Em’ sæson 2
’Doll & Em’ lagde sig sidste år i kølvandet på den efterhånden betragtelige mængde af serier, som leger med karikerede udgaver af virkelige personer. Her er det den succesrige skuespiller Emily Mortimer og barndomsveninden Dolly Wells, som rejser til L.A. for at blive Mortimers assistent.
Komikken er især bygget op om det skævvredne forhold mellem de to, og vores anmelder var relativt begejstret for første sæson, særligt på grund af camoes fra folk som Susan Sarandon og John Cusack.
I den nye sæson skal de to veninder forsøge at skrive et skuespil sammen, og spørgsmålet er, om det kan bringe dem på mere lige fod. Denne gang dukker folk som Ewan McGregor, Olivia Wilde og Evan Rachel Wood op i gæsteoptrædener.
Kan ses på HBO Nordic fra 1. august.
4. ’A Most Wanted Man’
Anton Corbijns spionfilm fik aldrig premiere herhjemme, til trods for at Philip Seymour Hoffman (i en af sine sidste roller), Rachel McAdams, Willem Dafoe og Robin Wright pryder rollelisten.
Og den er da heller ikke for enhver smag, men for fans af skæg, blå briller og katten-efter-musen-leg på højt efterretningsniveau er den to timer værd.
Seymour Hoffman spiller den desillusionerede antiterroragent Günther Bachmann, som prøver at opklare, hvem en tjetjener, der pludselig dukker såret i Hamborg, egentlig er. Det fører til et intrikat spil mellem de store landes efterretningstjenester, og som i enhver god spionfilm er det længe usikkert, hvem der snyder hvem.
Irriterende er det, at filmen foregår på engelsk, også når tyskerne snakker med hinanden. Til gengæld er det som altid en fornøjelse at se Seymour Hoffman i aktion.
Kan ses på Filmstriben.
5. ’The Three Burials of Melquiades Estrada’
Sidste år fik Tommy Lee Jones’ western ’The Homesman’ premiere i de danske biografer, men faktisk er det ikke den første western, skuespilleren har instrueret.
I 2005 lavede han ’The Three Burials of Melquiades Estrada’, og som i ’The Homesman’ spiller han selv hovedrollen, her som en ranch-arbejder, der prøver at begrave sin bedste ven, som bliver skudt ved en fejl af en politimand.
Filmen er skrevet af Guillermo Arriaga, Alejandro González Iñárritus manuskriptmakker på ’Amores Perros’, ’21 Grams’ og ’Babel’, og det er en endnu mere stemningsfyldt, spændende og i det hele taget vellykket sag end ’The Homesman’.
Kan ses på Mubi.
6. ’Tig Notaro: Boyish Girl Interruped’
Har man ikke hørt/set Tig Notaros øjeblikkeligt klassiske standup-set fra 2013, hvor hun behandler sin kræftsygdom med åbningslinjen ”I have cancer”, er det bare med at komme i gang – det kan findes på Spotify.
Notaro er kendt som en af tidens ærligste komikere, og hun er lige nu hér, der og alle vegne. Netflix har lige offentliggjort en dokumentarfilm, ’Tig’, om Notaros forsøg på at blive gravid med kæresten Stephanie Allyne, som Sharon von Etten har lavet titelsangen til (den kan ses her), og Showtime barsler med en dokumentarserie om netop hendes kræftsygdom, som hun overvandt.
Og nu er Notaro så også klar med et nyt standupshow, som ud fra titlen at bedømme blandt andet handler om hendes liv som tomboy.
Kan ses på HBO Nordic fra 23. august.
7. ’From Dusk Till Dawn’ sæson 2
Vores anmelder betegnede første sæson af Netflix’ serieficering af Robert Rodriguez’ dødsens underholdende vampyrfilm som solid action, der dog manglede lidt af originalens syge humor og evne til at overraske.
Siden har man ikke hørt meget til ’From Dusk Till Dawn’, som står i skyggen af Netflix-serier som ’House of Cards’, ’Orange Is the New Black’ og ’BoJack Horseman’. Ikke desto mindre har serien fået en anden sæson, som lander på streamingtjenesten sidst i august. Har man brug for et blodigt afbræk fra de store seriøse dramaserier, er det et godt bud.
Kan ses på Netflix fra 26. august.
8. ’Night Moves’
Herhjemme er der ikke mange, der kender Kelly Reichhardt. Det er en skam, for med sine afdæmpede, men intense dramaer som ’Wendy and Lucy’ og ’Meek’s Cutoff’ har hun slået sit navn fast som en af USA’s fremmeste indie-auteurs.
Der var nok heller ikke så mange, der fangede ’Night Moves’, da den fik dansk biografpremiere sidste år. Og det til trods for, at Jesse Eisenberg er i hovedrollen flankeret af Peter Sarsgaard og Dakota Fanning.
De spiller tre miljøaktivister, som beslutter sig for at sprænge en dæmning i luften. Men aktionen får fatale konsekvenser, som de reagerer vidt forskelligt på.
Dramaet udspiller sig lavmælt og knugende, og man skal ikke gå til filmen med forventninger om klassisk Hollywood-musik og hårdtpumpet tempo. Til gengæld giver den et uhyggeligt realistisk indblik i, hvad en sådan terroraktion kræver.
Kan ses på Blockbuster.