Det er ingen hemmelighed at Spotify – ligesom alle andre – forsøger at udvide deres mediesortiment til video. Tidligere i år løftede de sløret for 12 egenproducerede musikserier der kredser om musikere og musikhistorie. I mellemtiden er de nu gået sammen med mediebureauet ATTN: om at lave en tegneserie der giver indblik i populære musikgenres oprindelse.
Serien ’Deconstructing’ sætter selve musikken på anden parket i forhold til de sociale og politiske bevæggrunde der ligger bag skabelsen af de forskellige genrer. ’Deconstructing’ byder altså ikke på Top 5 lister over bemærkelsesværdige kunstnere indenfor musikretningen, eller en forsmag på din sommerplayliste. I stedet går serien bag musikken for at sætte fokus på hvordan samfundet har været med til at forme kunstarten som vi kender den i dag.
Umiddelbart lyder formatet som en gennemarbejdet dokumentar med masser af ekspertudtalelser og nøje tilrettelagte historiske forløb. Nej. Spotify har valgt at koge det komplekse koncept ned til en to minutters lang tegneserie, der ikke rigtig får sagt så skide meget.
Første afsnit handler om EDM (Electronic Dance Music) og forklarer at selvom musikken nu forbindes med ecstasy og neon, har EDM blandt andet sine rødder som frigørende undergrundsmusik for homoseksuelle i Chicago.
Det er en interessant historie, men bliver fortalt i en letbenet tone der ikke rigtig egner sig. Kødet på det politiske og revolutionerende bliver skubbet væk til fordel for farvestrålende grafik og namedropping der aldrig samles op på.
EDM-afsnittet er blot det første i serien, og det ville ikke være fair at afskrive Spotify og ATTN:s samarbejde endnu, men man kan håbe at producenterne finder en bedre balance mellem tom underholdning og musikhistorisk opdragelse i kommende afsnit.
Spotify er i forevejen i hård konkurrence med Youtube, Facebook og de andre kæmper når det kommer til videounderholdning. En endnu mere direkte konkurrent findes desuden i Apple Music, der fornylig købte rettighederne til det superpopulære ’Carpool Karaoke’. Spotify bliver derfor nødt til at stramme sig noget mere an med dets eget indhold, hvis mediet skal have en chance i videoarenaen.
Læs også: Hvem beskytter dit privatliv bedst – Apple eller Google?