6. Anne Sofie Madsen
Måske er det bare os, men siden Anne Sofie Madsen vandt første runde af Magasins designpris i 2013 – eller i hvert fald efter at hun begyndte at droppe den københavnske modeuge i 2016 for at fokusere på Paris – er hun gledet lidt ud af det danske modebillede. Måske også fordi man heller ikke støder på hendes design i alverdens butikker – og et par bukser sagtens kan koste 10.000 kroner.
Men det er ærgerligt – og hun fortjener i den grad stadig opbakning fra hjemlandet. Vi genopdagede især Madsen, da hun viste sin SS18-kollektion i Paris i september. Tøjet virkede mere slagbart end nogensinde, uden at hun mistede sin luksuriøse kant, som når hun lavede en trackjakke-kjole, der ville kunne få enhver tennisspiller til at ligne en catwalkdronning.
Silhuetterne var løse og kønsudviskende, men stadig detaljerige og med et stærkt udtryk – om det så var en moderne kort festkjole, en retro, assymetrisk trøje eller en buksedragt med skæv lynlås. At showet samtidig var diverst og understregede den kønsflydende kollektion var kun et ekstra plus.
5. Elisabet Stamm: A.A. Spectrum
I vores bevidsthed dukkede det dansk/kinesiske brand op ud af ingenting, da det pludselig poppede op i vores Instagram-feed i løbet af sommeren sidste år med flotte billeder af monokromt, farverigt og oversize overtøj.
Den danske designer bag brandet, Elisabet Stamm, har dog flere års erfaring i modebranchen, men lancerede først sit eget mærke, som hun laver i samarbejde med en kinesisk producent, for halvandet år siden. Heldigvis for hende på det hele rigtige tidspunkt.
I hvert fald passer hendes tekniske jakker, der har fokus på materialevalg og detaljer som et hav af lommer, perfekt ind i et modebillede, hvor det voluminøse har gyldne tider, ligesom sportswear-bølgen bevæger sig mod udendørskulturen og mere teknisk gear.
Og med et lille rygklap fra Highsnobiety, der havde A.A. Spectrum blandt sine ti udvalgte nye brands sidste år, så er Stamm også allerede på vej til at åbne døre i udlandet, hvor Asien virker som et oplagt match.
4. Cecilie Bahnsen
Hun står som en ener på den danske (og til dels internationale) modescene og har haft endnu et stærkt år. Efter at hendes feminine og konceptuelle design blandt andet vandt hende Magasins modepris i 2016, var det sidste år udlandets tur til at få øjnene op for Cecilie Bahnsen. Som den første danske designer klarede hun sig til finalen i den prestigefyldte LVMH Prize, hvor hun blandt andet præsenterede sin kollektion for Rihanna og Vogue-dronningen Anna Wintour.
Satin, tyl og broderinger er med til at give Cecilie Bahnsens kollektioner deres umiskendelige femininitet sammen. Med ofte monokrome looks (i sort, hvid, lyserød) og løse silhuetter skaber hun en eventyrlig sensualitet, der er en god palete cleanser i tidens mere rå streetwear-fokus.
Det skal blive spændende at følge, hvordan Bahnsen vil formå at bygge videre på sit univers uden at miste sit særlige dna. I efteråret præsenterede hun en SS18-kollektion, der skubbede lidt til det monokrome med sort/gule outfits, som dog stadig holdt sig meget til den stil, vi indtil videre kender hende for.
3. Victor og Julius Juul: Heliot Emil
Brødrene Victor og Julius vil have succes, og 2017 blevet endelig året, hvor de for alvor tog skridtet ind på den danske og udenlandske scene. Efter at have forsøgt sig i nogle år med brandet Sons of William har de skiftet fokus og med et skarpt nedkog af tidens tendenser vækker de nu opmærksomhed med deres nye mærke Heliot Emil.
Med et debutshow under modeugen i København og vigtig hype fra Migos og Future, der blevet spottet i deres design, var der flere milepæle for brødrene sidste år. Med deres blanding af streetwear-klassikere med militaristiske tendenser og en mere formel herregarderobe har Heliot Emil skabt et udtryk, der godt nok låner fra blandt andre Raf Simons (men hvem gør ikke det for tiden?), men som virker forfriskende ungt og modigt i en dansk kontekst.
At det samtidig er lykkes det at gøre det, uden at priserne er løbet helt løbsk, gør kun deres rejse mere interessant at følge.
2. Astrid Andersen
I 2016 var hun årets designer, og hun kunne sagtens være det igen i 2017, for Astrid Andersen havde endnu et stærkt år, hvor hun ovenikøbet lykkedes med at integrere en fuld kvindekollektion i sit univers med største selvfølgelighed. Med fortsat fokus på sportswear-referencer beviste hun sit udtryks kønsneutrale kerne, samtidig med at en croptop her og en høj slids der dryssede klassisk feminine virkemidler ud over AW17-kollektionen.
Den stod samtidig som en af de stærkeste fra hendes hånd, hvor en farvepalette af gyldenbrun, dybrød og -blå var med til at understrege den luksus, der altid er en del af Andersens design, mens velour, fløjl, flat caps og store firkantede solbriller skruede op for hiphopdelen af hendes univers og sendte håndtegn mod 80’ernes New York.
1. Lærke Andersen
Det unge danske tøjmærke er indbegrebet af alt, hvad vi har optur over i moden lige nu. Det er mødet mellem sportstøj og streetwear, mellem en klassisk skræddersyet garderobe og workwear, og i silhuetter der ofte udvisker kønsstereotyperne.
Det er brugbart, men med et stærkt designpræg, hvor blandingen af oversize og kropsnært er et af kendetegnende. Og så stikker det ud i blandt andre danske brands, der (måske med undtagelse af Astrid Andersen) sjældent rammer samme globale mix i designtilgangen.
»Vi dyrker funktionsæstetikken, og det at kunne klæde kvinder på i en mere funktionel kontekst. De silhuetter, materialer og det udtryk, der følger med workwear/sportswear, har bare aldrig været en del af en kvindes garderobe. Udfordringen er at bygge det ind i et mere kvindeligt univers. Der ligger en nerve«, siger Lærke Andersen selv om sin designtilgang.
»Vi vil give kvinder en mulighed for at føle sig sexet i noget, der ikke nødvendigvis er stramt, men noget, der gør, at de har en cool effekt og appel. Ikke at vi altid skal være seksuelle, men hvis man gerne vil det, så skal man også kunne det i noget, der er lidt større, mere firkantet og groft i sit udtryk – og måske også lidt mere maskulint«.
Lærke Andersen er årets designer i vores øjne – ovenikøbet efter et år, der gav hende et fortjent rygstød i kraft af Magasin du Nord Fashion Prize, som hun vandt og derfor også debuterer på showkalenderen under Copenhagen Fashion Week den 1. februar.
Lærke Andersen har ikke taget den klassiske designerrute, selv om hun har gået på Central Saint Martins. Hun studerede dog Textile Futures, der var mere konceptbaseret end at sidde med hænderne på symaskinen.
I sine erfaringer hos Henrik Vibskov, Adidas og Louis Vuitton har hun netop også arbejdet mere konceptuelt, og hun har først for alvor fundet sig selv som designer med sit eget brand, som hun startede i 2015. Siden er det dog gået stærkt, som Magasin du Nord Fashion Prize understreger.
Prisen og de medfølgende 500.000 kroner er selvfølgelig også et af de højdepunkter, Andersen fremhæver som et af højdepunkterne i 2017, da vi snakker med hende i forbindelse med vores kåring.
»Bare det at blive nomineret var et højdepunkt. Det at få det skulderklap var det vildeste«, siger hun, selv om hun selvfølgelig indrømmer, at det var endnu vildere at vinde.
»Jeg er min egen værste dommer og synes hele tiden, at jeg kunne have gjort det bedre«, fortæller hun om sin overraskelse ved prisuddelingen, hvor et dommerpanel bestående af danske og udenlandske branchefolk kårede hende som vinder.
Da vi snakker sammen, er det dog ikke, fordi hun har så meget tid til at dvæle ved året, der gik. Hun er i gang med at forberede kollektionen og showet til Copenhagen Fashion Week. Der skal laves en dobbelt så stor kollektion, end hvad hun er vant til – for ikke at snakke om showdelen.
Mange etablerede brands kæmper jo med modeshowet, og hvad de skal bruge det til. Hvordan forholder du dig til det?
»Nu gør vi det til en sjov ting. Det handler det om at lave en show, som folk føler, de kan deltage i, men som også inviterer inden for i et Lærke Andersen-univers, vi ikke før har kunnet folde så stort ud. Det er mere en præsentation, og så må vi se, om det skal være show i mere klassisk forstand for os i fremtiden, men det tror jeg ikke. Det er en dyr affære. Der sker også så meget digitalt og virtuelt, så man kunne også trykke på nogle andre knapper«.
Du kan selvfølgelig læse om Lærke Andersens debutshow her i forbindelse med vores dækning af den kommende modeuge.
Læs også: 2017’s fem bedste udenlandske designere