KOMMENTAR. Sparemareridtet på DR er brudt ud i lys lue, men på sendefladen er der – endnu! – fortsat public service-romancer i luften.
Og endnu en gang tager jeg hatten af for ’Gift ved første bliks’ håbefulde kærlighedskamikazepiloter, når de i jagten på den eneste ene udveksler ringe med en fremmed til hele Danmarks reality-fornøjelse.
Der er ingen pengepræmier på spil for at holde hinanden ud i de fem uger, DR1-serien følger fire ekspertmatchede par i deres arrangerede ægteskaber, bare mennesker, der inderligt gerne vil elskes for livet.
Urealistisk? Måske, i hvert fald hvis man som årets obligatoriske ældre fraskilte gramsebamse nærer teenageillusioner om, at kærlighed og frådende sexlyst partout skal blomstre, inden brudevalsen er ovre, hvis matchen skal kunne blive til noget fremadrettet. »Det er jo for hulen derfor, at du stadig er single!« har man lyst til at råbe ad skærmen, mens tæerne krøller sig i gotiske knuder.
Der er imidlertid også svære, relaterbare følelser uden på tøjet og under huden, der flødefrit rimer hjerte på smerte, når anderledes dedikerede medvirkende nærmer sig hinanden med forsigtigt logrende haler. Man krydser fingre for solstrålehistorien (jeg fik på mystisk vis et støvfnug i øjet under Cecilies sårbare bryllupstale), vel vidende at antallet af par, der er blevet sammen efterfølgende, ikke just er imponerende.
Rundtossede sidespring
Der er ofte mere Sisyfos-prøvelse end Amor-lykketræf over »eksperimentet« i ‘Gift ved første blik’, hvorfor man kunne fristes til at sætte spørgsmålstegn ved programmets klippefaste tro på ægteskabets traditionelle konstruktion som den ultimative jackpot. Har det unge kærestepar Malou og Alex i DR3’s sideløbende, på overfladen mere interessant kuriøse parforholdsserie ‘Ku’ godt, må godt’ for eksempel fat i noget, når de vælger at leve i et åbent forhold med overskud på kærlighedskontoen og seksuel rummelighed?
I ‘Ku godt, må godt’ inviterer Malou og Alex seerne med under dynen for at give os et forfriskende indblik i et moderne forhold, hvor parret vil giftes og have børn og på samme tid giver carte blanche til sex og kæresteri med andre, så længe partneren altid informeres om nye bekendtskaber. Det er bare så fint, og deres dates er noget af det fineste, de nogensinde har oplevet.
Knalder DR3’s unge så DR1’s borgerlige romantikere af banen? Well …
Lige så tvivlsomt kynikere måtte mene, det er, at to individualistiske danskere anno 2018 finder melodien i et arrangeret ægteskab på tv, lige så uheldsvangert virker det dog desværre også, når forlovede Malou og Alex besynger det åbne forholds goder, samtidig med at forholdet fremstår lige så rundtosset som turtelduernes indledningsvist famlende kurtiseren i ‘Gift ved første blik’, hvor persongalleriet trods alt kun har kendt hinanden i få uger.
Det skal retfærdigvis siges, at Malou og Alex har kritiseret DR3 for at have skævvredet billedet af deres forhold, ligesom de også fik understreget i Shitstorm på P1, at Alex skam går på masser af frække dates og ikke, som det ser ud, spiller hanrej på sidelinjen til Malous saftige sexkapader.
I et af seriens afsnit fortæller Malou således henført og med post-sexglød på sofaen i parrets stue, at hun var lige ved at sige »Jeg elsker dig« til en ny bonuskæreste. »Det er magisk«, svarer Alex så absolut tonløst, at man græmmer sig. Adspurgt om, hvad han vil have ud af det åbne forhold, svarer han, at han gerne vil opleve at »møde Malou igen«. Produktionsfifleri eller ej så fremstår serieresultatet af Projekt Evig Kærlighed Med Ligeligt Fordelt Fryns eklatant dysfunktionelt, og sammenligner man de to DR-seriers yin-yang-portrætter af opskriften på det gode forhold, er jeg tilbøjelig til at spå moderkanalens gifteglade størst chancer på den lange bane.
Tinder-dates og gamle prutter
Hvor forskellige ‘Gift ved første blik’ og ‘Ku godt, må godt’s tilgange til at gøde parforholdsidyllen end er, er konklusionen den samme: Det er blåøjet naivitet, der i begge tilfælde med metodisk forudsigelighed forplumrer de idealistiske intentioner, om de medvirkende så er 24 eller 52, frisindede på Tinder eller bitre prutter.
Reality-forholdenes succeskriterier defineres dermed af de medvirkendes evner til at formulere klart, hvad de selv vil have ud af forholdene på vejen til en mere moden erkendelse af, at ikke alle deres forkromede forventninger, navlepillende dealbreakers og skrøbelige regler (som at ens populære kæreste ikke må have sex på første date) er lige gangbare i praksis.
»Jeg vil gerne bekræftes«, siger en af de mandlige ægtefæller uden at blinke, og selvom man kan diskutere, hvorvidt det mål alene kan bære en gensidigt givende relation, afspejler det immervæk et tidløst humant behov for at føle sig set og skattet som centrum for partnerens univers. Det er ikke synderligt hipt eller sexet, men det er bundærligt.
Og det er her, ‘Gift ved første blik’ vinder terræn over DR3’s frimodighed og vækker bred resonans på på femte sæson, idet de venlige eksperter supplerer parrenes erfaringer ved tålmodigt og rationelt at minde dem og os om en række af de klassiske forholdsfaldgruber, mange af os jo også hopper i til daglig.
Love is a loser’s game, men håbet lever endnu for DR1’s borgerlige romantikere. Med undtagelse af gramsefar.
‘Gift ved første blik’ sendes på DR1 onsdag kl. 20. ‘Ku godt, må godt’ sendes på DR3 mandag kl. 22.15. Begge serier kan streames på dr.dk/tv.