Tidligere på måneden meddelte HBO Max, at den episke klassiker ’Borte med blæsten’ fra 1939 ville blive midlertidigt fjernet fra streamingtjenesten i kølvandet på de efterhånden globale Black Lives Matter-protester. Nu er filmen tilbage på tjenesten – ledsaget af en video, hvori der forklares om filmens kontekst og problematiske skildringer af slaveri og behandlingen af sorte, samt en videooptagelse af en paneldiskussion om filmens komplicerede kulturelle arv.
I den første video, der på godt fire og et halvt minut opsummerer filmens historiske såvel som kulturelle kontekst, forklarer filmprofessor Jacqueline Stewart, hvordan sydstaterne før den amerikanske borgerkrig i ’Borte med blæsten’ portrætteres som »en verden af elegance og skønhed uden at anerkende det systematiske slaveri, denne verden er baseret på«.
»Der er gentagne gange blevet protesteret imod filmen, helt tilbage til annonceringen af produktionen,« siger Stewart endvidere i videoen. »Producer David O. Selznick var meget bevidst om, at det sorte publikum var dybt bekymrede over filmens måde at håndtere emnet slaveri og dens behandling af sorte karakterer. Filmens behandling af denne verden gennem et nostalgi-filter fornægter slaveriets rædsler såvel som dets arv af race-ulighed«.
Stewart fortæller desuden, hvordan de sorte medlemmer af ’Borte med blæsten’-castet var nægtet adgang til filmens premiere i Georgia grundet Jim Crow-lovene. Hun nævner også, at Hattie McDaniel, der blev den første sorte Oscar-vinder for sin birolle som tjenestepigen Mammy, ikke måtte sidde sammen med sine medskuespillere til prisuddelingen – til trods for, at hun altså selv vandt en af slagsen.
Den anden video, der akkompagnerer ’Borte med blæsten’ på HBO Max anno 2020, er en optagelse af en paneldiskussion ved TCM Classic Film Festival i april 2019 under titlen ’The Complicated Legacy of ’Gone With the Wind’’.
Beslutningen om at ledsage filmklenodiet af disclaimere blev truffet, efter Los Angeles Times bragte en kommentar fra ’12 Years a Slave’-manuskriptforfatteren John Ridley, der skrev om filmens romantisering af slaveri og legitimering af racisme. I indlægget foreslog Ridley, at filmen kunne blive genudgivet med en form for advarsel eller kommentar om dens indhold, hvilket således nu er blevet en realitet.