København har allerede et stærkt udvalg af genbrugsbutikker, men det afskrækker ikke norske Sarah Elise Gjemdal, der har tilføjet en butik til samlingen med åbningen af Hello Good Buy på Gammel Kongevej.
»Vi vil gerne være en tøjbutik og ikke en typisk genbrugsbutik, for vi vil gerne have fat i dem, der normalt shopper i H&M. Vi vil være et alternativ til fast fashion, kan man sige. Det er vores mål«, siger Gjemdal.
»Det handler også om indretningen. Vi har mere end 100 kvadratmeter. Det er en stor secondhand-butik kun med tøj«.
Gjemdal havde tidligere en genbrugsbutik i Trondheim under navnet Sarah Panter, men da det center, den lå i, skulle renoveres, lukkede den.
»Jeg er vokset op i en lille by i Norge, hvor ingen snakkede om bæredygtighed, men da jeg flyttede til Trondheim, begyndte jeg at shoppe genbrug. Ingen af mine veninder gjorde det, og det undrede mig«, fortæller Gjemdal om, hvad der blev startskuddet til hendes liv som butiksejer.
»Mine venner kunne ikke overskue at lede igennem det hele, men hvis jeg valgte de bedste ting til min egen butik, så ville de måske komme og shoppe«.
Og det håber hun altså også, at københavnerne nu vil. Hello Good Buy har været åben siden 5. november, og indtil videre er Gjemdal glad for modtagelsen.
»Det er gået så godt. Der har været vildt mange mennesker forbi med tøj, og vi får det også solgt igen, så vi er super glade«, siger hun.
Udover en dansk investor arbejder Gjemdal sammen med Silja Maja Arum, der tidligere har designet en kollektion for genbrugskollegerne hos Vera’s, ligesom hun har en uddannelse i Sustainable Fashion fra KEA.
Sammen med Gjemdal udvælger hun tøj til butikken blandt det, som folk kommer ind med.
»Vi vælger det, som vi tror, vi kan sælge igen baseret på sæson og en minimalistisk, skandinavisk stil. Vi er ikke en dyr butik, men vi er heller ikke billige. Vi går op i kvalitet og gode materialer. Vi har for eksempel Alexander Wang og Iro hængende ved siden af H&M i butikken«, fortæller Gjemdal.
Det kræver ikke medlemskab at købe eller sælge tøj i butikken, men folk kan vælge at få 25 procent af den forventede salgspris i kontanter eller et tilgodebevis til butikken på 40 procent af den satte salgspris.
»Da vi åbnede i Norge i 2017, var vi den eneste pantebutik i hele Norden, hvor man kunne komme med sit tøj og få penge med det samme«, fortæller Gjemdal, der er rykket til København, fordi hun ser den som en modeby.
»Der er et stort marked, og folk er glad for at købe brugt tøj«.
På verdensplan er genbrugssektoren også i voldsom ekspansion, og mange eksperter forventer, at genbrug vil overhale fast fashion i markedsandel i løbet af de næste fem-ti år.