Der er en ting, Steven Spielberg fortryder ved sit blockbustermesterværk ‘Jaws’, som han instruerede som 27-årig. Og det er ikke filmens effekter.
Filminstruktøren var i weekenden gæst i BBC-radioprogrammet ‘Desert Island Discs’, hvor han fortalte hvilke sange, han ville tage med sig på en øde ø. En øde ø omgivet af hajer nærmere bestemt, hvilket nærliggende fik samtalen ind på hans gyserhit fra 1975.
Her lagde Spielberg ud med at prise sig taknemmelig for, at filmens mekaniske haj virkede så dårligt, at de blev nødt til at finde en måde at skabe en gysereffekt uden at man kunne se selve monsteret:
»Jeg blev nødt til at være opfindsom, når det gjaldt at finde ud af, hvordan jeg skulle skabe suspense og frygt uden at man ser selve hajen. Det gjorde Hitchcock, og jeg tror Hitchcock var en ekstremt stor rettesnor for mig på den måde, at han var i stand til at gøre dig bange uden egentlig at se noget«, fortalte instruktøren og fortsatte:
»Det var egentlig vores held, at hajen blev ved med at gå i stykker. Det var mit held, og jeg tror også det var publikums held, for det er en mere uhyggelig film, når man ikke ser så meget af hajen«.
Men den store indflydelse det effektive hajgys havde på publikum fik også negative konsekvenser. Det der går instruktøren på efter alle disse år er derfor, at der som følgevirkning på ‘Jaws’ skete en stigning i sportsjagt af hajer, som gjorde indhug i hajbestanden.
Tidligere har ekspert George Burgess fra Florida Program for Shark Research i Gainesville beskrevet fænomenet, der udfoldede sig i kølvandet på filmen som »et kollektivt testoteronrush«, der »fejede ind over den amerikanske østkyst« over for BBC, hvor forskeren også anslog, at antallet af store hajer faldt med 50% efter filmens premiere.
Mens de fleste ville være bange for hajerne, fortalte instruktøren i stedet, at han var bange for, at de havde en høne at plukke med ham – med stor beklagelse.
»Det er en af de ting, jeg stadig frygter. Ikke at blive spist af en haj, men at hajer på en eller anden måde stadig er vrede på mig over at fodre virakken af skøre sportsfiskere, der fandt sted efter 1975, som jeg i sandhed stadig fortryder – formindskelsen af hajbestanden på grund af bogen og filmen. Det fortryder jeg virkelig«, fortæller han i programmet.
Udover Spielberg har Peter Benchley, der skrev filmens bogforlæg fra 1974 også undskyldt offentligt for, hvordan historien påvirkede hajbestanden efterfølgende. ‘Jaws’ var oprindeligt løst baseret på en virkelig hændelse fra 1916, hvor en hvidhaj angreb svømmere ved New Jerseys kyst.