KOMMENTAR. Danmark har ét lod i tombolaen, når årets Oscar-priser uddeles i Dolby Theatre natten til mandag dansk tid:
Lasse Lyskjær Noers ’Ridder lykke’, der er produceret af Christian Norlyk og den danske Oscar-guru Kim Magnusson, og som dyster i kategorien bedste liveaction-kortfilm.
’Ridder lykke’, eller ’Knight of Fortune’ som den hedder fra Oscar-scenen, handler om den ældre mand Karl (Leif Andrée), der på kapellet har svært ved at sige farvel til sin afdøde hustru. Han vil sådan set hellere hjælpe personalet med at skifte en pære i loftet – indtil han møder en anden mand, Torben (Jens Jørn Spottag), som griber sagen med sorg og afsked anderledes åbent an.
Det er 33-årige Lyskjær Noers første kortfilm, mens det er 12. gang, Kim Magnusson har været involveret i en Oscar-nomineret kortfilm. To statuetter er det blevet til, og spørgsmålet er selvfølgelig, om ’Ridder lykke’ kan fuldende hattricket?
Jeg har set kategoriens fem nominerede film, der næsten alle handler om livets allertungeste emner: Sorg, død, selvmord, psykisk sygdom, abort, voldtægt.
Den tematisk mest letbenede film er dog samtidig den, som de fleste regner med trækker stikket hjem. Det er nemlig Wes Andersons Netflix-kortfilm ’The Wonderful Life of Henry Sugar’, der baseret på en Roald Dahl-historie handler om en mand, som aspirerer efter at kunne se igennem ting. Fortalt i instruktørens karakteristiske legesyge metastil – med kapaciteter som Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes og Ben Kingsley på rollelisten.
Kigger man på sitet Gold Derby, der samler de førende amerikanske Oscar-eksperters forudsigelser, ligger ’The Wonderful Life of Henry Sugar’ nærmest nummer 1 hele vejen igennem.
Og det er der gode grunde til.
Egoistiske Wes Anderson?
Sagen er nemlig den, at Wes Anderson aldrig har vundet en Oscar. Og der er en vis risiko for, at han – med den type film han laver – aldrig vil komme til det i spillefilmkategorierne.
Så her er chancen for at hædre ham for en kortfilm, der ikke blot føles som en parentes i den anerkendte instruktørs værk, men som er lige så gennemført og karakteristisk som alt andet, texaneren laver. At filmen har været bredt tilgængelig på Netflix siden september og har genereret masser af omtale siden verdenspremieren på Venedig-festivalen i efteråret, hjælper også på sagen.
’Henry Sugar’ er storfavorit, men den har to ting imod sig, som kan blive til dansk fordel.
Dels er der utvivlsomt en fløj af Oscar-akademiet, der ikke mener, at Wes Anderson har noget at gøre i kortfilmkategorien.
»Det er en kategori, der er tiltænkt nye filmskabere, og en nominering kan give dem muligheder, som de aldrig ville få uden dette spotlys, så det er egoistisk af de her store filmskabere at tage deres pladser«, sagde et anonymt akademimedlem meget rammende til The Hollywood Reporter forleden.
Den anonyme filmarbejder er selv medlem af den af den specialkomite, der finder de fem nomineringer i kortfilm-kategorien, og skulle vinderen også findes i denne specialkomite, der har et særligt blik for kortfilmene, tror jeg faktisk, at Wes Anderson ville blive forbigået.
Men når Oscar-vinderne skal findes, kan alle cirka 10.000 akademimedlemmer stemme, og her er samme aversion nok ikke helt så udtalt.
Kortfilmkategorien er ikke just noget, mange medlemmer går op i, og selvom man forpligter sig på at se alle fem film, er det langt fra sikkert, at alle gør det i koncentreret og åbensindet form. Her er ’Henry Sugar’ det lette valg: Stor og flot produktion, kendte mennesker bag, sjov, opfindsom og Netflix-tilgængelig.
Fire mavepustere
’Henry Sugar’s anden ulempe er, at det er den eneste film i feltet, der ikke rammer seeren på følelserne. De andre fire film er på hver deres måde emotionelle mavepustere (nogle mere manipulerende end andre).
De ganske få amerikanske eksperter, der ikke peger på Wes Anderson, spår i stedet ’The After’ som sejrherre. Det er også en Netflix-film, hvor David Oyelowo spiller en mand, der mister sin kone og sit barn i en forfærdelig mordtragedie.
Jeg har personligt svært ved at se den vinde. Oyelowo er god, men det følelsesmæssige crescendo føles ikke fortjent i den noget fortænkte, ja nærmest lidt slappe fortælling.
Nazrin Choudrys ’Red, White, and Blue’ er knusende aktuel i sin historie om en enlig underklassemor, spillet af Brittany Snow, der med sin teenagedatter som passager rejser til Illinois for at få en abort, fordi det er forbudt i Arkansas, hvor hun bor. Mange vil nok kunne gennemskue den som en ublu budskabsfilm, men filmens twist rammer unægtelig lige i mellemgulvet på bedste kortfilmmaner.
Den bedste film er i mine øjnes Vincent René-Lorties franske ’Invincible’, der baseret på en virkelig historie handler om en ung, psykisk plaget mand, der stikker af fra et ungdomsfængsel. Det er en smukt realiseret film med dybde og kraft, men det er samtidig en af den slags kortfilm, hvor man tænker, det godt kunne have været en hel spillefilm, og det er ikke så tit den type film, der vinder kortfilm-Oscars.
Så konklusionen er …
Af de fire følelsesfilm har danske ’Ridder lykke’ en væsentlig fordel: humor.
Mens de tre andre er så seriøse, at de næsten knækker under alvoren, indfanger Lasse Lyskjær Noer tilværelsens melankoli i et tragikomisk skær, som ofte klarer sig rigtigt godt i denne kategori. Bare tænk på tidligere danske vinderfilm som ’Valgaften’ og ’Der er en yndig mand’ eller sidste års ’An Irish Goodbye’, der vandt over mere alvorlige kandidater.
’Ridder lykke’ har den potentielle ulempe, at den fremstår som (og nok også er) den mindste produktion, som samtidig fortæller den mindste historie.
Men det er samtidig en klassisk kortfilm i den forstand, at den fortæller en fin lille afrundet historie, der appellerer til både grin og gråd og har et lille twist. Det er en ægte kortfilm ind til knoglerne, og det er dens håb. Mange akademimedlemmer er desuden netop som filmens hovedpersoner mænd godt oppe i årene, der begynder at tænke på døden, og det skader heller ikke.
Og så skal man heller ikke undervurdere Kim Magnussons netværk, kampagneerfaring og betydningen af, at der efterhånden er omkring 90 danske medlemmer af akademiet …
Hvis man fik stemmeoptællingen at se, tror jeg faktisk ikke, ’The Wonderful Life of Henry Sugar’ vil stå som en så suveræn sejrherre, som mange regner med. Og jeg tror faktisk også, at ’Ridder lykke’ har bedre chancer, end de amerikanske Oscar-pundits tillægger den. To førende eksperter som IndieWires Anne Thompson og Awards Dailys Sasha Stone har den placerets på sidstepladsen.
Men det kan meget vel give Wes Anderson sejren, at der ikke er én af de andre film, som åbenlyst kan samle alle dem, der er irriterede over, at en af verdens største instruktører kæmper om kortfilmstatuetter. De stemmer, der ikke går til Wes, vil nok blive spredt for tyndt ud.
Så hvis jeg nu skal nå frem til en entydig konklusion på overskriftens spørgsmål: Får vi en dansk Oscar-sejr på søndag?
Ja … så må svaret desværre blive nej.
Oscar-showet kan ses på TV 2 Play natten til mandag.
‘Ridder lykke’ kan ses på TV 2 Play. ‘Invincible’ og ‘Red, White and Blue’ kan ses på Vimeo. ‘The After’ og ‘The Wonderful Life of Henry Sugar’ kan ses på Netflix.