’We Are Lady Parts’ sæson 2: Serien om mit fiktive muslimske yndlingsband får det til at sitre i kroppen af lykke

’We Are Lady Parts’ sæson 2: Serien om mit fiktive muslimske yndlingsband får det til at sitre i kroppen af lykke
'We Are Lady Parts' sæson to. (Foto: DR)

Som barn i 90’erne var jeg meget fascineret af den magiske turnébus fra Spice Girls-filmen ‘Spice World – The Movie’ (1997).

Udenpå var bussen – trods et stort ikonisk union jack-flag – bare en almindelig dobbeltdækker. Men indeni! Indeni var bussen kæmpestor og et slags magisk, farvestrålende eventyrunivers, hvor fysiske love trådte ud af spil, og hvor girl power-anarkiet styrede verden. Jeg var forundret og inspireret.

At se anden sæson af ‘We Are Lady Parts’ om et muslimsk kvindeligt punkband føles for mig på en måde som at hoppe tilbage på Spice World-bussen. Nida Manzoors musikalske komedieserie er en boblende ungpigefantasi, der ikke giver mange fucks for fysikkens, hvidhedens og rimelighedens love. Her hersker legesygheden, optimismen, gå-på-modet, kvinderne, og jeg elsker det.

Anden sæson fortsætter ufortrødent i samme sjove overhalingsbane som den første. Amina er stadig den kiksede-bedårende fortæller, der leder os igennem de kriser, som uundgåeligt må ramme en flok muslimske punkmusikere og – desuden – helt almindelige kvinder i slut-20’erne:

‘We Are Lady Parts’ sæson to. (Foto: DR)

Bisma har krise over at blive typecastet som gruppens tørklædebærende ‘mommy spice’, og bandets jernhårde trommeslager Ayesha har fundet sit bløde punkt i en sød, men privilegeret hvid kæreste, der måske ikke helt forstår, hvorfor det ikke er så ligetil for sin muslimske Ayesha at springe ud som homo.

Amina selv – seriens sjove og varme hjerte – er bange for at brænde op i helvedets inderste kreds efter at have ladet sig kysse af en Don McLean-dreamy hvid flødefyr med en cowboyhat.

Saira, bandets ambitiøse leder, battler med hovedkonflikten. Mens hun pludselig står uden tag over hovedet, skal hun også gøre op med sig selv, hvor langt bandet bør gå for at få en pladekontrakt:

Skal Lady Parts droppe bedstevennen Taz’ management og lade sig signe hos et pladeselskab, vel vidende at de bliver deres »token brown-black act«? Og bør de udnytte deres stigende popularitet til at skrue ned for deres »funny Muslim songs« og op for seriøse tekster om den muslimske verdens utallige udfordringer?

‘We Are Lady Parts’ sæson to. (Foto: DR)

Det sidste spørgsmål stilles af Sairas store idol Sister Squire og virker som en slags metakommentar fra skaber Nida Manzoor til hendes egen serie, der netop går til problemerne med lethed, gakkede virkemidler og funny Muslim songs.

Saira tager kritikken til sig, og sammen skriver bandet en af deres tungeste og bedste sange til dato, ‘Glass ceiling feeling’ om at være træt af andre folks forventninger og kassetænkning.

Eftertænksomheden klæder anden sæson, som dog heldigvis ikke kammer over i noget, der kunne minde om jammerlighed. Hvad Sister Squire ser som en svaghed, ser jeg nemlig som ‘We Are Lady Parts’ store styrke. Man kunne kalde det en slags ‘happy punk’ eller 90’er-optimisme, som går igen i både plot og udtryk:

Hvis tørklædet strammer, tager man det af. Hvis ens teenagedatter larmer for meget, sætter man hende på pause med en magisk knap på fjernbetjeningen. Sådan er det i Lady Parts’ vidunderligt inspirerende univers, hvor virkemidler og gimmicks står i kø og nærmest snubler over hinanden. Og hvor man ikke lader sig begrænse af de utallige udfordringer, man kunne få nedsmeltning over som muslimsk kvinde – eller bare kvinde – i en gammeldags verden og musikbranche.

‘We Are Lady Parts’ sæson to. (Foto: DR)

Legesygheden hersker og kommer til udtryk, i hvad der nok er min yndlingsscene i anden sæson. En mundlam Saira går igennem et mørkt og cool undergrundsspillested, der synes at fortsætte ud i én lang uendelighed med utallige rum. Hun bliver forundret over, hvad hun ser og hører: Den ene efter den anden jam-session med forskellige genrer og udtryk, smukt leveret af kvinder på forskellige sprog, med og uden tørklæde, i forskellige nuancer af brun.

Det sitrer i kroppen på mig, når jeg følger Saira gennem rummene. Jeg bliver spændt, rørt og momentant lykkelig over, at fiktionen skaber den slags steder: Safe spaces for ungpigedrømme, hvor fysikkens love må vige pladsen for kreativiteten og troen på, at alt er muligt for hende, der tror og vil.


Kort sagt:
‘We Are Lady Parts’ er en inspirerende og boblende sjov serie og et tiltrængt drømmeværksted for pigedrømme.

’We are Lady Parts sæson 2’. Serie. Skaber: Nida Manzoor. Medvirkende: Anjana Vasan, Sarah Kameela Impey, Fatih Omole, Lucia Shorthouse, Juliette Motamed. Premiere: 26. juli på DR.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af