’Dine venner’: Blæsts debutalbum er et rørende monument for et band, der ikke findes mere

’Dine venner’: Blæsts debutalbum er et rørende monument for et band, der ikke findes mere
Blæst. (Foto: Dennis Morton)

Det er de færreste bands forundt at opleve så meget, som Blæst har oplevet allerede inden udgivelsen af debutalbummet ‘Dine venner’.

Fra megahittet ‘Juice’ videre til en rekordstor koncert under Roskilde Festivals opvarmningsdage i 2022, efterfulgt af en aflyst tour på grund af stress, efterfulgt af åbningen af Orange Scene i 2023 – og så nu toppet af med et debutalbum, der samtidig bliver det sidste med forsanger Fernanda Rosa, der annoncerede sin exit dagen inden udgivelsen.

Derfor virker det også helt naturligt, at bandets første fuldlængde er en stærk blanding af popsange, der ubesværet tager lytteren fra festens flirtende bjergtinder til mandagens (følelsesmæssige) tømmermænd.

»Det går ned fredag / Vi viser vores følelser / Og lader som ingenting mandag«, synger Fernanda Rosa allerede på albummets andet nummer, ’Fredag:mandag’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er en pendulering mellem fest og følelser, der uden tvivl er genkendelig for enhver, der har oplevet at være i starten af 20’erne. Alt sammen krydret med velspillede popmelodier, der efter kun få lyt sidder fast.

Vi kommer fra jagten (og manglen) på et dansegulv, der spiller ‘Disko i KBH’ til den altopslugende, men usikre forelskelse på ‘Elsker dig så meget’.

Samt ikke mindst nattelivets flirten, hvor der bliver udforsket forbudte følelser med Artigeardit på ‘Lige nu’ og på funky vis gået ‘All In’ med Lamin. To sange, hvor gæsterapperne får plads til at skinne på deres vers uden at det bryder med Blæsts univers. Lamins call and response-omkvæd lyder som en slags moderne og mere ligeværdig version af Johnsons 00’er-klassiker ‘Kig forbi’.

Men albummet er faktisk bedst, når der især på midterste del bliver givet plads til eftertænksomhed og refleksioner over bandets egne op- og nedture i de seneste fem år.

GEMMES TIL ANMELDELSE
Blæst. (Foto: Dennis Morton)

Når et interlude med en lydbid fra det, der på mange måder skulle være højdepunktet i Blæsts fortælling – åbningen af Orange Scene på Roskilde Festival i 2023 – glidere direkte over i sangen med den sigende titel ‘Videre’, er det svært ikke at sympatisere med en gruppe unge mennesker, hvor det hele måske er gået lidt for hurtigt.

Så hurtigt, at selv de største oplevelser ikke når at bundfælde sig, før man allerede er videre til den næste.

»Speeder gennem modvind / Blændet af en god ting«, synges der inden omkvædet lyder: »Går jeg glip af alle de gode tider? / For jeg er ik’ til stede / Jeg er taget videre«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Juvelen i samlingen er titelnummeret ‘Dine venner’, der ifølge Fernanda Rosa er skrevet som en slags kærlighedserklæring fra resten af bandet til hende selv midt i de følelsesmæssige op- og nedture, der førte til en kollektiv stress-sygemelding, aflysning af en række koncerter i 2022 og i sidste ende til Fernanda Rosas udtræden fra bandet.

Her blottes på fineste vis al den ømhed og sårbarhed i bandets relationer og venskab, der på trods af det nylige brud heldigvis lyder til at være intakt.

På den måde ender ‘Dine venner’ med at stå som et stærkt sidste monument over et Blæst, der ikke er længere.

Hvor fremtiden bærer Lauge Kjærulff (trommer), Valentin Buchwald (bas og synth) og Anders Bondo (guitar), der tilsyneladende fortsætter under navnet Blæst, hen, er uvist, men med deres tæft for den gode popmelodi, er jeg ikke nervøs på deres vegne. Indtil da skal der dog lyde et stort tak for nu.


Kort sagt:
Blæsts debutalbum ‘Dine venner’ udgør et fint og til tider rørende dokument om både det at være ung i starten af 20’erne og bandets egen rejse.

Blæst. 'Dine venner'. Album. An Island / Capitol / Universal.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af