’Ain’t Them Bodies Saint’ (instr. David Lowery)
Vi behøver i grunden ikke sige andet, end at Rooney Mara, Casey Affleck og Ben Foster er på rollelisten i ’Ain’t Them Bodies Saint’, før dansk biografdistribution burde være sikret.
Men det kan tilføjes, at filmen allerede har høstet adskillelige roser, at dens instruktør og manuskriptforfatter, David Lowery er lovet en lys fremtid, og at filmen har en drømmende, smuk Terrence Malick-følelse over sig. Og så er den såmænd produceret den New York-bosiddende danske producer Lars Knudsen.
Filmen udspiller sig i 1970’ernes støvede Texas, hvor Bob Muldoon med ordensmagten i nakken flygter fra fængslet i håbet om at blive genforenet med sin hustru. En fortælling om umulig kærlighed!
’The Skeleton Twins’ (instr. Craig Johnson)
Kristen Wiig og Bill Hader er nok mest kendt for deres komiske talenter, blandt andet fra Saturday Night Live samt film som ’Bridesmaids’ og ’Superbad’. Med Craig Johnsons ’The Skeleton Twins’ er den farverige crazy-komik dog lagt på hylden til fordel for mere alvorlige roller, der dog ikke er uden sort humor og et godt øje for det absurde.
Wiig og Hader har allerede modtaget adskillelige roser for deres roller som filmens ’skelet-tvillinger’, der ved et tilfælde tvinges til at finde ud af, hvorfor alt er gået så galt for dem.
Filmen har endnu ingen trailer, men oven for finder du et interview med instruktør Craig Johnson.
’Wish I Was Here’ (inst. Zack Braff)
Zach Braff spillefilmdebuterede som instruktør med den skønne indie-charmer ’Garden State’ i 2004.
10 år senere er han nu klar med sin anden spillefilm, ’Wish I Was Here’. Zach Braff har skrevet filmen sammen med sin bror, Adam J. Braff, og spiller selv hovedrollen som Aidan Bloom, en trængt skuespiller, far og ægtemand, der på vej mod de 40 forsøger at få styr på sit liv.
Kate Hudson spiller Blooms hustru, mens rollelisten også byder på Jim Parsons, Ashley Greene, Joey King og James Avery. Zach Braff er nok mest kendt for sin rolle som Dr. John i serien ’Scrubs’, men nu kan du (forhåbentlig) glæde dig til at se ham på det store lærred.
’Wish I Was Her’ har ikke en trailer endnu, så oven for finder du i stedet et interview med Zach Braff og Kate Hudson.
’Blind’ (instr. Eskil Vogt)
Det kan godt være, at ’Blind’ er norske Eskil Vogts spillefilmdebut som instruktør, men han er bestemt ikke et ubeskrevet blad. Han har blandt andet været medforfatter på landsmanden Joachim Triers mesterstykker ’Oslo, 31. august’ og ’Reprise’. Og han står da også selv for manuskriptet til ’Blind’, der gav ham prisen for bedste manuskript i kategorien ’World Cinema’ på Sundance tidligere i år.
Filmen handler om en kvinde, der mister synet, og derfor får sværere og sværere ved at skelne imellem virkelighed og fantasi. ’Blind’ udfordrer legende og med underspillet humor spørgsmålet om, hvad virkelighed i grunden er. Filmen kan ses under CPH PIX-festivalen, men bør også få ordinær biografdistribution.
’Mr. X’ (instr. Tessa Louise-Salomé)
Hvis du har set den fantastiske og fantastisk vanvittige ’Holy Motors’ fra 2012, vil du uden tvivl også se ’Mr. X’ (men du bør også, selvom du ikke har!).
Det er en dokumentar om den franske filmskaber Leos Carax aka Mr. X, som siden sin spillefilmdebut på Cannes i 1984, ’Boy Meets Girl’, har opbygget en sikker fanskare verden over. Og det forstår vi godt.
I filmen går folk som Carax’ hofskuespiller Denis Lavant, Cannes-chefen Gilles Jacob og instruktør Harmony Korine på opdagelse i hans film for at tegne et portræt af den enigmatiske ener.
’The Congress’ (instr. Ari Folman)
Anmelderne, festivalerne og publikum stod i kø med lovprisninger af den animerede dokumentarfilm ’Waltz With Bashir’ (2008), der modtog en Golden Globe for bedste udenlandske film. Så selvfølgelig har vi set frem til den israelske instruktør Ari Folmans nye film, ’The Congres’. Den udfordrer ligeledes genrekonventionerne, her med en syret blanding af animation og live-action.
Robin Wright spiller en aldrende skuespillerinde, der indvilger i at blive bevaret digitalt til fremtidens Hollywood. På rollelisten finder man også Jon Hamm, Paul Giamatti og Harvey Keitel. Har I brug for mere, danske distributører? Så smag lige på disse ord fra Empire Magazine: »An extraordinary and very touching film that exists somewhere in the twilight zone between the existential brainteasers of Charlie Kaufman and the psychedelic wonders of Hayao Miyazaki«.
Heldigvis kan filmen ses på CPH PIX i København, men folk over hele landet bør også få chancen.
’’71’ (instr. Yann Demange)
Den intense ’’71’ er historien om en britisk soldat, der bliver væk fra sin enhed under den nordirske konflikt i Belfast i 1971. Filmen har allerede sikret den franskfødte Yann Demange priser og hæder fra flere toneangivende medier.
’’71’ er Yann Demanges spillefilmdebut som instruktør og fik en Special Mention af den uafhængige økumeniske jury på Berlinanen, hvor filmen havde verdenspremiere tidligere i år. Og så har Jack O’Connell, der spiller den britiske soldat, nærmest ikke kunne trække vejret for lutter lovord for sin præstation i hovedrollen.
Der er endnu ikke frigivet en trailer, så du må nøjes med højdepunkter fra filmens pressemøde på dette års Berlinale.
’Calvary’ (instr. John Michael McDonagh)
Hvis man har set John Michael McDonaghs sorthumoristiske ’The Guard’ fra 2011, ved man også, at man skal se hans nye film, ’Calvery’. Her teamer han igen op med Brendan Gleeson – og det lader til at have været en god beslutning, for Variety skriver, at: »Brendan Gleeson gives a performance of monumental soul in John Michael McDonagh’s masterful follow-up to ‘The Guard’.«
Gleeson spiller en irsk-katolsk præst, der kun ønsker det bedste for sine medmennesker. Af uransagelige årsager trues han imidlertid på livet af en mystisk person i sit lille sogn, hvorfor hans moralske kodes udfordres. McDonagh har selv skrevet filmen, der lader til at have samme understrøm af tør, sort humor som ’The Guard’.
’That Awkward Moment’ (instr. Tom Gormican)
Amerikanske mainstream-komedier behøver ikke nødvendigvis være en dårlig ting, og der er i hvert fald tre gode grunde til at glæde sig til ’That Awkward Moment’: Zac Efron, Michael B. Jordan og Miles Teller.
Det er tre fremadstormende skuespillere, der burde retfærdiggøre filmens fjollerier, som blandt andet indebærer et tip om, hvordan man tisser, når Viagraen endnu ikke har lagt sig. Den må da ligge lige til højrebenet i de store danske biografer!
’In a World…’ (instr. Lake Bell)
»To call Lake Bell a magnetic, intelligent, blithely screwball leading lady in the Carole Lombard tradition might be selling her short,« lyder de skamrosende ord fra Variety.
Og det er blot ét eksempel på de mange lovprisninger, Lake Bell har modtaget for ’In a World…’, hendes spillefilmdebut som instruktør. Bell spiller selv hovedrollen og har skrevet filmen, hvilket gav hende en pris for bedste manuskript på Sundance sidste år.
Bell spiller den undertippede speaker Carol, der forsøger at gøre karriere i en mandsdomineret verden, hvor det er de barytontunge mandestemmer, der har overtaget, når der skal lægges voice over på filmtrailers. Det tyder dog på, at legendariske stemmer som Don LaFontaine og Hal Douglas har fået en kvindelig arvtager. Hvem kan overhovedet være i tvivl om, at ’In a World…’ skal på plakaten her i landet? Ikke os.
Læs også: 10 film, vi kræver til Danmark – første del