‘Buena Vista Social Club’ (1999)
Wim Wenders’ Oscar-nominerede dokumentar-nyklassiker handler om guitaristen Ry Cooders opdagelse og fascination af den cubanske musikgruppe Buena Vista Social Club.
Filmen gav gruppen fans over hele verden. »I Cuba strømmer musik som en flod«, mener Cooder, og i ’Buena Vista Social Club’ flyder vi med strømmen og observerer de talentfulde musikere i både deres cubanske dagligdag og under optrædener i nogle af verdens største byer.
Kan ses på Viaplay
‘Dave Chappelle’s Block Party’ (2005)
I komikeren Dave Chappelles dokumentar bliver vi inviteret med til fest og spontankoncert i Brooklyn. Set-listen er pakket med soul, R&B og hiphopartister, og både Lauren Hill og The Fugees, The Roots, Erykah Badu, Mos Def og Kanye West går på scenen – krydret med Chappelles standup og sketches.
Med den krøllede Michel Gondry som instruktør får publikum et fragmenteret, energisk og autentisk indblik i de festlige begivenheder. Det er som at være der selv.
Kan ses på Netflix
‘Flight of the Conchords’ (2007-09)
HBO-serien følger vi to-mands-bandet Flight of the Conchords, da de rejser fra New Zealand til New York for at prøve lykken som folk-duo. Desværre går det ikke helt nemt for de to akavede og socialt utilstrækkelige musikere, der bliver spillet af den virkelige duo af samme navn.
Livet som musiker bliver heller ikke nemmere med en usandsynligt inkompetent manager, som ikke tør lade fyrene spille koncert om aftenen. Det hele er meget fornøjeligt, og hvert afsnit indeholder en spontan sang.
Kan ses på HBO Nordic
‘I’m Not There’ (2007)
Med seks vidt forskellige skuespillere i rollen som en Bob Dylan-lignende musiker skildrer Todd Haynes de mange sider og aspekter i legendens liv.
Haynes viser, at den mest præcise biopic ikke behøver være den historisk korrekte, ligefremme fortælling af et liv. Hans personlige, let syrede tilgang til genren skaber et mere interessant billede af hovedpersonen end i de fleste andre af tidens portrætfilm. Man kan både se Cate Blanchett, Christian Bale, Richard Gere og Heath Ledger som Dylan.
Kan ses på Youbio
‘It Might Get Loud’ (2008)
Instruktøren bag ’En ubekvem sandhed’, Davis Guggenheim, står bag dette intime indblik i følelseslivet hos tre af rockgenrens største guitarister.
Led Zeppelins Jimmy Page, White Stripes’ Jack White og U2’s The Edge samles til en jamsession af de helt store, og allerede i introen ser man, hvordan Jack White med få midler spiller koncert for bondegårdsdyr. En film, der både tager rocklegenderne seriøst og giver et fascinerende indblik i guitarmusikkens udvikling.
Kan ses på Netflix
‘Nashville’ (1975)
I Robert Altmans ensemble-mesterværk ’Nashville’ møder vi et hav af country-optagede Nashville-indbyggere og besøgende. Det er et mylder af skæve personer, og filmen giver et originalt og underspillet billede af deres higen efter magt og berømmelse. Og så er den båret af højt humør og en innovativ brug af country-musikken, der er filmens egentlige hovedperson.
Kan ses på HBO Nordic
‘Nowhere Boy’ (2009)
Før The Beatles var John Lennon bare en ung rebelsk knægt fra England. Filmen følger Lennons barndom i 50’ernes Liverpool, hvor han voksede op hos sin strikse moster, spillet af Kristin Scott Thomas, og kæmper for at finde sin plads i både musikken og livet. Det kommer der en ganske øm fortælling ud af om musikken som social udvej – og med en glimrende Aaron Johnson i hovedrollen som Lennon.
Kan ses på Netflix
‘Phil Spector’ (2013)
HBO’s tv-film er baseret på retssagen, der fik musikproduceren Phil Spector bag tremmer. Det succesfulde, parykbærende mysterium af en mand blev i 2003 blev anklaget for at have skudt den unge skuespillerinde Lana Clarkson. Vi bliver holdt hen i uvidenhed, mens den excentriske Spector er den eneste, som kender sandheden.
Al Pacino spiller hovedrollen, mens Hellen Mirren er forsvarsadvokaten til produceren, som før sine 18 år i fængsel producerede musik for blandt andre The Beatles, Leonard Cohen, Tina Turner og Ramones.
Kan ses på HBO Nordic
‘Reincarnated’ (2012)
Snoop Dogg rejser til Jamaica og genfødes i rastafari-tro som Snoop Lion blandt reggae-rytmer, grønt guld og Tom Wailer.
Dokumentaren kommer helt tæt på P.I.M.P-artisten, som fik nok af hiphopgenren. I ’Reincarnated’ dykker Snoop ned i sjælen og genskaber sig selv som følsom og magtfuld løve.
I en os af røg hygger man sig med Snoop Lion, som har opgivet banderne og håndtegnene til fordel for positive vibrationer og sange om frugtjuice.
Kan ses på Netflix
‘Taking Woodstock’ (2009)
I 1969 sparkede den legendariske festival Woodstock en kulturel revolution i gang. Ang Lees ’Taking Woodstock’ fortæller om den unge mand, der med initiativlyst og en god portion held stod bag historiens største festivaloplevelse.
Filmen fik en blandet modtagelse, men er alligevel et must for enhver musikelsker med hang til nostalgi.
Kan ses på amerikansk Netflix