‘The Lunchbox’

‘The Lunchbox’

»Nogle gange tager det forkerte tog dig til den rigtige station«.

Denne talemåde gentages flere gange i debutinstruktør Ritesh Batras delikate indiske drama ’The Lunchbox’, hvor livets tilfældigheder på finurlig vis fører to ensomme sjæle sammen over god indisk mad og lommefilosofi i håndskrevne breve (og så i en Twitter-æra!).

Her er ingen af Bollywoods stort opsatte sangnumre, dådyrøjede divaer og overdådige kostumer. I stedet orkestrerer Ritesh Batra sin historie udelukkende på baggrund af hovedrolleindehavernes vidunderlige skuespilpræstationer og udtryksfulde mimik samt sanseindtryk så levende, at man som tilskuer føler duften af nylavet dabba (frokost) kildre i næsen.

Ila’s (Nimrat Kaur) ægteskab med Rajeev er stagneret i en fase af tavs monotoni efter alt for få år. Sammen har parret en lille datter, men kernefamiliens  trygge dagligdag interesser ikke Rajeev, som kommer sent hjem fra arbejde med en duft af eksotisk parfume hængende i kraven. Imens drømmer Ila om at flytte til Bhutan, hvor der ikke er noget »Gross National Product, only Gross National Happiness«.

I et sidste forsøg på at genvinde sin husbonds beundring forbereder Ila en ganske særlig frokostmadpakke og lægger al sin kærlighed i karryen. Siden 1890 har Mumbai haft et unikt frokostleveringssystem, under hvilket en mindre hær af ’dabbawallas’ (frokostudbringere) henter og udbringer madpakker til byens arbejdspladser.

Servicen er lige så fascinerende, som den er nærmest ufejlbarlig. Og alligevel ender Ila’s perfekte dabba foran den forkerte kontormus på netop denne dag. Modtageren er den indelukkede og pensionsmodne enkemand Saajan (Irrfan Khan), som får julelys i øjnene ved smagen af Ilas brændende kærlighed.

Maden bliver spist, rub og stub. Det går samme aften op for Ila, at hendes festmåltid er blevet fortæret af en fremmed, men hun smigres af dennes tydelige begejstring. Ila tilbereder endnu en mundvands-inducerende frokostret – og lægger denne gang en seddel i madpakken. Det udvikler sig snart til en daglig brevudveksling mellem Saajan og Ila, som skal give begge fornyet mod på livet og ikke mindst på fremtiden.

’The Lunchbox’ er overraskende nok den første indiske film, der succesfuldt formår at spinde en hel fortælling omkring indisk mad, hvortil inderne selv knytter så megen identitetsfølelse og stolte traditioner. Ritesh Batras lykkes glimrende med at skildre retternes noget nær mytiske appel, men det er heldigvis ikke bare en madfilm. Det er også et samtidsportræt af millionbyen Mumbai og to mennesker, som måske, måske ikke ender med at finde hinanden og håbet i myretuen.

Batras debut beviser imidlertid, at moderne indisk film skam også trives i de højere kulinariske luftlag uden om de mere generiske Bollywood-produktioner. Man keder sig ikke et sekund.


Kort sagt:
Debutinstruktør Ritesh Batra serverer en skøn indisk ret krydret med et styks sorgfuld enkemand i Mumbai, en forsømt hustru og håndskrevne breve i madpakken. ’The Lunchbox’ er Bollywood uden de musikalske festfyrværkerier, men ikke desto mindre en forunderligt opløftende vision af filmiske sanseindtryk og fremragende skuespilpræstationer.

Spillefilm. Instruktion:: Ritesh Batra. Medvirkende:: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui. Spilletid:: 104 min. . Premiere::
  1. marts
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af