Aronofskys imponerende kirkegård af forliste film

Aronofsky
Aronofsky er kendt for kompromisløse film som det barske narkodrama ’Requiem for a Dream’, den knugende realistiske ’The Wrestler’ og den ’Repulsion’-inspirerede thriller, ’Black Swan’.

Men med ’Noa’, der får premiere i dag, har han pludselig kastet ud i blockbuster-farvandet. Vores anmelder er ikke just imponeret og antyder, at Aronofsky har et temmelig lavt bundniveau.

At han er en mand, der ikke altid ved, hvad han vil, bliver understreget, når man kigger på de storprojekter, han tidligere er hoppet fra.

Se Aronofskys imponerende række af forliste film på de næste sider.

Man of steel

 

‘Man Of Steel’

Darren Aronofsky var på listen over foretrukne instruktører til Warner Brothers’ Superman-re-re-boot, ’Man Of Steel’, der i sidste ende blev instrueret af Zack Snyder.

Aronofsky har udtalt, at han havde flere møder med Christopher Nolan, der var producer-gudfader på hele ’Man of Steel’-projektet, og har til MTV sagt at »under de rigtige forudsætninger havde jeg helt sikkert taget jobbet.« En udtalelse, der kunne tolkes som, at Nolan og Aronofsky ikke var helt så varme på hinanden, som man kunne have håbet.

Læs også: Historiens blodigste catfights mellem instruktør og producer

Wolverine

 

‘The Wolverine’

Aronofsky nåede faktisk lige skridtet videre på Fox og Marvels ’The Wolverine’ med Hugh Jackman. Kontrakten var faktisk underskrevet ud fra den forudsætning, at optagelserne hovedsageligt ville finde sted i New York, men studiet kom senere på andre tanker.

Aronofsky måtte igennem en skilsmisse fra skuespillerinden Rachel Weisz på samme tid, som ’The Wolverine’ var i støbeskeen, og Fox blev mere og mere interesserede i at filme flere scener i Japan, så Aronofsky måtte springe fra. Han kunne nemlig ikke forlade New York og være væk fra sin søn i så lange perioder, mens skilsmissen stod på.

’The Wolverine’ fandt senere sin instruktør i James Mangold. Aronofsky har fortalt til MTV, at han »elskede manuskriptet og at filmen blev virkelig god. Det var bare en svær tid i mit liv. For at være ærlig så var muligheden for at lave ’Noa’ ved at blive en realitet, og det var noget, jeg havde ønsket mig i mange år«.

Gangster Squad

 

‘Gangster Squad’

Aronofsky var så hooked på ’The Wolverine’, at da muligheden bød sig, sprang han fra Warners’ ’The Gangster Squad’, der er baseret på L.A. Times-artiklen ’Tales From the Gangster Squad’.

Den kommercielle succes for ’Black Swan’ gjorde Aronofsky til et attraktivt navn med mange bejlere. Muligheden for en Wolwerine-genforening mellem ham og Hugh Jackman, som han instruerede i ’The Fountain’, var angiveligt den største årsag til, at han hoppede fra Gangster Squad. Filmen endte hos Ruben Fleischer og blev en middelmådig affære.

Serena

 

‘Serena’

Før ’Serena’ blev til et Sussanne Bier-projekt med Bradley Cooper og Jennifer Lawrence i hovedrollerne, var det Aronofsky, der stod til at instruere med Angelina Jolie som den ene del af Pemberton-ægteparret, der styrede et tømmerforetagende under depressionen i 1930’erne.

Læs også: Få et smugkig på Susanne Biers amerikanske ‘Serena’

Romanen ’Serena’ har trukket sammenligninger til ’There Will Be Blood’ og det ville have været interessant at få Aronofskys bud på, hvordan den skal skæres. Den, der ærgrer sig mest over, at det ikke blev til noget, er nok Angelina Jolie, der sprang fra den syvdobbelte Oscar-vinder ’Gravity’ for at lave filmen.

Læs også: Tre (halv)danske film på Cannes-ønskeliste

Batman Begins

 

‘Batman: Year One’

Warner Brothers havde med Batman en god franchise kørende oven på Tim Burtons ’Batman’ og ’Batman Returns’, men filmserien styrtede i grus med Joel Schumachers forfærdelige ’Batman & Robin’ fra 1997. Studiet kiggede allerede her efter en mulig reboot, og i 1999 landede den opgave hos Darren Aronofsky, der på det tidspunkt kun havde debutfilmen ’Pi’ på cv’et.

Manuskriptet, som han og Frank Miller havde skrevet baseret på Millers eget tegneseriehæfte, var en mørk og rå udgave af Batman-historien. »Jeg fortalte, at Tokyo skulle foregive at være Gotham, og at Clint Eastwood skulle være min mørke ridder, for at få deres opmærksomhed, men min idé var noget andet«, fortæller han i bogen ’Tales From Development Hell: The Greatest Movies Never Made?’

’Batman: Year One’ endte med at influere dele af Christopher Nolans reboot ’Batman Begins’, men i 1999 var man ikke klar til at lave en alvorlig film om flagermusmanden.

»Jeg ville filme i indre by, helt nede på gadeplan – ikke i et studie. Jeg ville lave en slags ’French Connection’ i Gotham-universet, der havde et råt udtryk og foregik i den virkelige verden«, har han sagt.

»Jeg vidste, den aldrig ville blive lavet. Der er fireårige børn, der køber Batman-merchandise, så hvis vi lavede en rå film, så ville alle de her fireårige plage deres mødre om at få lov til at se den. Warner havde brug for noget mere børnevenligt«.

Læs også: Anmeldelse af ’Noa’

Læs også: Historiens blodigste catfights mellem instruktør og producer

Læs også: CPH PIX: 10 events, du ikke må gå glip af

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af