1. ’Merchants of Doubt’
Den amerikanske dokumentarist Robert Kenner afslører tvivlens købmænd i sin nye film: Nærmere bestemt den række mennesker, hvis levebrød er at stille op i medierne og formudre debatten, så ingen afgørelser bliver truffet.
Engang var tobaksrygning slagmarken, men i dag handler debatten om klimaforandringer, som købmændene uden videnskabeligt belæg fornægter i al offentlighed.
Kenner er specialist i at forarge sit publikum med simple, dokumentariske virkemidler, som han gjorde det i den Oscar-nominerede ’Food Inc.’ fra 2008. Han oplyser om de skjulte mekanismer, der præger vores dagligdag, og selv om han undersøger et udpræget amerikansk fænomen, er der rigeligt med budskaber til skræk og advarsel for et dansk publikum.
Vises 7. november 17.30 i Empire, 10. november 12.00 i Dagmar og 13. november 21.30 i Dagmar, hvor instruktøren vil være til stede. Læs mere her.
2. ’The Overnighters’
Det er en moderne genfortælling af en klassisk amerikansk historie, instruktør Jesse Moss orkestrerer i ’The Overnighters’. Da der findes olie i en lille by i North Dakota, kommer et væld af arbejdsløse og desperate mænd til i jagten på den amerikanske drøm, der bringer mindelser om nybyggertidens guldgraverlegender.
Præsten Jay Reinke tager imod tilflytterne med åbne arme, men har, ligesom lykkeridderne, skeletter i skabet, der truer med at vælte ud når som helst. Det bliver til en mørk fortælling, som sikrede Moss juryens specialpris på dette års Sundance-festival og er en uhyre spændende historie om martrede mænd og deres skjulte motiver.
Vises 6. november 21.30 i Dagmar, 10. november 21.45 i Falkoner Biografen og 15. november 19.00 i Palads. Læs mere her.
3. ’The Great Invisible’
Olieindustrien er en af verdens mest profitable, og hvor pengene er store, er hemmelighederne det også ofte.
Det beviser Margaret Brown med ’The Great Invisible’, der ser nærmere på røgsløret omkring en af verdenshistoriens største miljøkatastrofer, eksplosionen på boreplatformen Deepwater Horizon i den mexicanske golf i 2010.
Brown interviewer en række mennesker i periferien af katastrofen og tegner et billede af en kynisk industri, der er mere optaget af penge end af mennesker og miljø. Mens historien var kæmpestor i nyhedsmedierne, da den kom ud, er den i dag i fare for at blive glemt, hvorfor Browns dokumentar er en kærkommen, om end foruroligende påmindelse.
Vises 6. november 19.15 i Cinemateket, 11. november 14.20 i Dagmar og 14. november 16.40, efterfulgt af en debat om olieboringer i Danmark. Læs mere her.
4. ’Point and Shoot’
Mange unge rejser ud i verden for at søge eventyr og action, men de færreste gør det ligesom Matthew Vandyke. Han foretog sin manddomsrejse på motorcykel igennem Mellemøsten, bevæbnet med et videokamera og et dødsforagtende gåpåmod. Da den libyske borgerkrig brød ud, sluttede han sig til oprørerne og filmede fra kampenes frontlinje.
Den Oscar-nominerede instruktør Marshall Curry følger ham i ’Point and Shoot’, der afspejler den moderne krig, som ofte er filmet gennem et smartphone-kamera. Curry har tidligere instrueret den velkomponerede ’If a Tree Falls’ samt fungeret som producer på The National-dokumentaren ’Mistaken for Strangers’, hvilket understreger hans skarpe blik for den gode historie.
’Point and Shoot’ er en stærk film og en outsider til næste års Oscar-pris for bedste dokumentar.
Vises 6. november 22.30 i Empire, 9. november 21.30 i Palads og 14. november 22.30 i Empire. Læs mere her.
5. ’Bronx Obama’
Den amerikanske drøm er en tilbagevendende tematik i film fra USA, og for Louis Ortiz bliver drømmen levendegjort gennem hans slående fysiske lighed med præsident Barack Obama.
Da ligheden opdages, bliver Ortiz en brik i det politiske spil, hvilket stiller ham i et personligt dilemma. Kan han forsvare sin rolle i det underholdningscirkus, der står omkring den politiske verden?
Instruktør Ryan Murdock har arbejdet på ’Bronx Obama’ – hans debutfilm – de sidste tre år, og han har begået en dokumentar, der giver et både underholdende og tankevækkende blik på amerikansk politik.
Vises 7. november 14.15 i Palads, 10. november 19.30 på Stenløse Rådhus, 15. november 21.30 i Palads og 12. november 21.30 i Bremen Teater, hvor man kan møde både Louis Ortiz og Ryan Murdock. Læs mere her.
6. ’Citizenfour’
’Citizenfour’ er årets største scoop for CPH:DOX, og filmens instruktør, Laura Poitras, kuraterer desuden en hel filmserie på festivalen. Det er noget af en bedrift, da Poitras lige nu er verdens hotteste dokumentarnavn efter sin debut med filmen om Edward Snowdens berømte og berygtede afsløringer af de amerikanske myndigheders omfattende big brother-overvågning.
Det var Poitras, der sammen med journalisten Glenn Greenwald fik adgang til de såkaldte Snowden Files, hvor han afslørede den gennemgribende overvågning, hvilket nu er blevet til en dokumentar af det stof, fiktionsthrillere er spundet af. I filmen møder man Snowden lang tid før, han blev et verdenskendt navn, og man får et intimt kendskab til ham som person.
Filmen er et velplaceret punktum i den trilogi, Poitras har lavet om amerikansk politik efter 9/11.
Vises 11. november 21.30 i Bremen Teater (udsolgt), 11. november 21.30 i Palads, 13. november 14.20 i Grand og 15. november 22.30 i Empire. Læs mere her.
7. ’Red Army’
’Red Army’ behandler den kolde krig mellem USA og Sovjet ud fra et både overraskende og ganske passende iskoldt perspektiv – kampen på ishockeybanen.
Filmen ser nærmere på en af sportshistoriens mest vindende hold, nemlig det sovjetiske ishockeymandskab, der gik under navnet Red Army. Med teamwork og holdånd som kodeord vandt holdet, anført af stjernen Slava Fetisov, den ene sejr efter den anden, indtil både holdet og det sovjetiske imperium begyndte at smuldre i løbet af 1980’erne.
Gabe Polsky har tidligere produceret fiktionsfilm, blandt andre Werner Herzogs ’The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans’, men denne gang er rollerne byttet om, og Herzog producerer Polskys debut som dokumentarinstruktør.
Vises 8. november 22.30 i Empire, 10. november 19.00 i Bremen Teater og 14. november 21.30 i Palads. Læs mere her.
8. ’Nas: Time is Illmatic’
Det er lyden af et skelsættende musikalsk mesterværk, dets oprindelse og dets eftermæle, der er emnet i filmen, som hylder Nas’ album ’Illmatic’, der fejrer 20-års jubilæum i år. Med Nas selv som guide gennem det barske miljø, som både han selv og albummet er et produkt af, møder vi hans familie og venner og oplever, hvilke episoder der formede ham som menneske og rapper.
Det er historien om et liv formet under voldsom kriminalitet, men samtidig også voldsom kreativitet, inkarneret af rapperens far, jazzmusikeren Olu Dara. ’Illmatic’-albummet er siden blevet et knudepunkt i hiphop-historien som et tidsbillede på 1990’erne og afroamerikansk identitet.
Vises 7. november 22.30 i Empire, 13. november 21.30 i Bremen Teater og 16. november 19.00 i Palads. Læs mere her.
9. ’Actress’
Hvordan genopliver man en skuespilkarriere, hvis man allerede har haft sit gennembrud én gang før og de seneste år har levet en tilbagetrukket rolle som husmor?
Det er spørgsmålet for skuespillerinden Brandy Burre, der havde en fast birolle som Theresa D’Agostino på ’The Wire’, men som senere helligede sig fuldtidsjobbet som mor. Nu mærker hun, ti år efter sit første gennembrud, igen lysten til at være skuespiller. Det er bare ikke en nem opgave, særligt ikke for en slut-30’er-mor til to.
I ’Actress’ kommer man helt tæt på Burre uden dog at være helt sikker på, hvad der er virkelighed, og hvad der er skuespil. Instruktør Robert Greene fremstiller hende i et stiliseret og melodramatisk miljø, hvor hun overvejer, på hvilke måder hun ligner sine karakterer. ’Actress’ er en performativ dokumentar, der undersøger skellet mellem indre og ydre identitet og mellem fakta og fiktion.
Vises 8. november 21.45 i Falkoner Biografen, 11. november 21.30 i Grand og 13. november 21.30 i Grand, hvor man kan møde filmens instruktør og hovedperson. Læs mere her.
10. ’American Interior’
I ’American Interior’ rejser Gruff Rhys, walisisk forsanger i bandet Super Furry Animals, til USA for at opklare historien om en fjern slægtning, John Evans. Evans drog eftersigende samme vej 200 år tidligere, og jagten på fortiden bliver for Rhys en opdagelsesrejse af de større. Han møder en lang række interessante personer, der hver især er en brik i det puslespil, som bliver lagt i løbet af filmen.
Rhys fungerer selv som filmens instruktør sammen med Dylan Goch. De to har før lavet film sammen, da de i 2010 stod bag ’Separado!’, der også var en personlig rejsehistorie. Denne var et stort hit på CPH:DOX samme år og vandt endda musikfilmprisen. Alene det skulle være grund nok til også at give ’American Interior’ en chance på dette års festival.
Vises 8. november 21.15 i Vester Vov Vov og 12. november 21.30 i Dagmar, hvor man også kan møde filmens producer. Læs mere her.
Læs også: Film fra hele kloden, du skal se på CPH:DOX
Læs også: Se den gribende ‘The Man Who Saved the World’ under CPH:DOX
Læs også: Kom til CPH:DOX Final Party med Soundvenue og Mike Skinner
Læs også: Soundvenue og CPH:DOX inviterer til Elliot Smith-aften med Broken Twin, The New Spring m.fl.