‘Cirkusdynastiet’

‘Cirkusdynastiet’

The show must go on har Queen lært os, og det samme kan man sige til Anders Riis-Hansens nyeste dokumentar, ’Cirkusdynastiet’. Her kommer vi om bag det velourrøde scenetæppe, hvor forestillingen skal fremføres – trods overrevne sener, konkurrerende jobtilbud og knust kærlighed.

Anders Riis-Hansen, der tidligere har lavet ’Blekingegadebanden’, holder kameraet tændt, efter projektørerne slukkes, og publikum har forladt deres sæder. Fortællingen centrerer sig om Patrick Berdino, Cirkus Arenas kronprins, der er blevet kæreste med den smukke artist Merrylu Casselly. Berdino- og Casselly-familierne har tilbragt deres liv sammen i campingvogne og telte i mere end 20 år og har sammen skabt Nordens største cirkusdynasti. Det har derfor altid ligget i kortene, at Patrick og Merrylu sammen skulle føre forretningen videre.

At komme om bag glimmeret på en familie, der er mere lukket end kongefamilien, kunne nemt blive en overfladisk affære, men i Anders Riis-Hansens hænder krakelerer magien ved popcorn, candyfloss og billig parfume hurtigt, så vi når ind til menneskene bag de tykke lag sminke.

Via sort-hvide arkivoptagelser hører vi om Cirkus Arenas spæde start, vi mærker konkurrencen mellem bror og søster, når søsterens knæskade ikke tages seriøst, vi ser en artist, der har så meget kontrol over sine elefanter, at han kan kommandere, hvornår de skal lave en nr. 2, og så ser vi den latente frustration, når venskaber bliver sat på spidsen, fordi verdens største cirkus, Ringling Brothers, forsøger at købe Casselly-familien med til USA.

Mest interessant er dog den omvendte Romeo og Julie-kærlighed mellem Patrick Berdino og Merrylu Casselly. De er født med få måneders mellemrum, er vokset op sammen, og forventningerne om ægteskab og videreførelse af arven mærkes som en dominerende klaustrofobisk hånd – særligt når deres kærlighedsforhold bruges som salgsvare i markedsføringen af Cirkus Arenas’ nye sæson.

Vi fornemmer det hårde liv bag scenetæppet og relationen mellem de noget følelsesmæssigt afstumpede mennesker. Desværre er filmen for lang tid om at komme ind i hjertet af deres forhold, og før vi ved af det, er deres kærlighed på vej i vasken og dermed også drømmen om at forene to af Europas førende cirkusfamilier.

Det er et enkelt skænderi mellem de to 21-årige, der pludselig har sat Cirkus Arenas’ fremtid to skridt tilbage, og netop fordi det enkle sammenstød får så store konsekvenser og bliver håndteret så ringe af alle omkring dem, får man lyst til at give dem en flad og råbe, at de skal tage sig sammen.

Det kan til tider være svært at forstå og sætte sig ind i artisternes valg og handlinger, og det kan derfor også være svært at heppe på kærligheden mellem de to unge mennesker. I deres misforståelser og jalousi ligner de snarere antihelte end helte. Der er dog nogle særdeles stærke scener, når illusionen brydes for Patrick Berdino, og han tager virkelighedens problemer med ind i manegen og råber af sin udkårne foran publikum. Det er her, når artisternes glemmer kameraet, at det virkelig bliver interessant for os.


Kort sagt:
Det er altid svært at komme ind på livet af personer, der i forvejen lever som entertainere, men langt hen ad vejen lykkes det dog Anders Riis-Hansen i ’Cirkusdynastiet’. Livet omkring manegen er lige så fascinerende og absurd, som man kan forvente sig.

Dokumentarfilm. Instruktør: Anders Riis-Hansen. Spilletid: 90 min.. Premiere: 19. november
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af