Ho-ho-horror: Vi anbefaler grusomt blodige julefilm

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Black Christmas’ (1974)

Julefreden når aldrig at sænke sig i denne meget lidt børnevenlige juleklassiker. For allerede i filmens åbningsscene er den helt gal. Her ser man fra morderens point of view, hvordan han sniger sig ind i et kollegiehus, hvor en flok universitetsstuderende piger bor. De er allerede godt trætte af perverse opkald fra en stønnende mand, der vil både det ene og det andet. De ved bare ikke, at han nu befinder sig i husets loftsrum. Klar til at dræbe.

En både ond, alvorlig og stemningsfuld jule-slasher, der filmen igennem kompetent og drillende leger med sit publikum, der må gætte forskræmt med på, hvem morderen er. Men bare rolig, det stopper ikke ved neglebidende gættelege, for instruktør Bob Clark leverer også grumme drab, der blandt andet involverer en ellers uskyldig plastikpose.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Gremlins’ (1984)

Ingen jul er komplet, uden at Joe Dantes ’Gremlins’ har spoleret højtiden for den lille by Kingston Falls. Her bor Billy, der får et eksotisk kæledyr i julegave – en sød mogwai, som han kalder Gizmo. Han overholder dog ikke reglerne for, hvordan en mogwai skal passes: Den må for eksempel ikke blive våd eller få mad efter midnat. Snart terroriserer de anarkistiske og voldsglade gremlins den lille by.

Joe Dante rammer det perfekte miks af uhygge, humor og julehygge med de diabolske gremlins på amokløb. De er både skræmmende og sjove, og de står også for nogle af filmens mest ikoniske scener. Blandt andet da de trænger sig på hos en gammel dame ved at synge julesange – eller scenen, hvor en grovædende gremlin effektivt aflives i en mikrobølgeovn med et blodigt splat.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’The Shining’ (1980)

Ikke alene er Stanley Kubricks ’The Shining’ en af verden mest skræmmende film, det er også en af de mest skræmmende julefilm. Familien Torrance skal passe det ødeliggende Overlook Hotel i The Rocky Mountains vinteren over, indtil der igen kommer gæster. Således er der tid til julero og familiehygge. Hvad kan gå galt? En del, som bekendt.

For godt nok kan julen drive selv den rareste familiefar til vanvid, men her tager det overhånd for Jack, der ikke har tænkt sig at bruge sin økse til at fælde juletræer med. Han spilles uforligneligt vanvittigt af Jack Nicholson, der leverer sit legendariske »here’s Johnny!«, mens han smadrer døren ind til sin kone på flugt – Shelley Duvall med store, hjælpeløse øjne, der klamrer sig skræmt til sin kniv.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Rare Exports’ (2010)

Den finske og forrygende ’Rare Exports’ er ikke just rendyrket horror, men mere et grumt eventyr, hvor julemandsmyten tages under grotesk behandling. Her kommer et udgravningsprojekt i de nordfinske bjerge nemlig på sporet af julemanden. Den skæggede myte kan dog ikke leve op til sit rare ry, men er derimod en ond satan af en nissefar – og han er sulten efter børnekød.

Og så går den vilde julemandsjagt ellers, mens løjerne sprutter af begsort humor og dyster Spielberg-vibe. En bizar og medrivende nissejagt, hvor reel uhygge får fat – særligt i scenerne med den diabolske og rynkede nissefar. ’Rare Exports’ får dig til at overveje, om det ikke skal være en bjørnefælde i stedet for grød, du stiller frem i år.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’The Children’ (2008)

To familier skal holde jul sammen i ’The Children’. Hygge, julemad, gaver og søde børn samlet under samme tag, en julefreden har trænge kår, for ungerne begynder at opføre sig underligt. På den onde måde. Snart må de voksne kæmpe for deres liv. Blandt andet tager en kælketur en blodig drejning – og det er kun starten på denne julefest gone evil. Netop børnene er troværdige, hvilket er et must, hvis man skal tro på, at disse unger rent faktisk er farlige.

Her gælder det altså en perfekt horror-kombination: Julegru og onde børn. Børn kan være nogle små sataner, tænk blot på ’Village of the Damned’ (1960) og ’The Omen’ (1976). Denne katastrofejul er ingen undtagelse, for familieidyllen smadres på en grumt underholdende måde – og så er filmen heldigvis ikke bange for at dele øretæver ud til de mildest talt uvorne unger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Silent Night, Deadly Night’ (1984)

Det er et ofte anvendt greb i horror-genren, at man forvandler noget, som burde være rart, trygt og sødt, til det stik modsatte. Tænk blot på børn og klovne. Det er derfor også oplagt at gøre julemanden til morder, og i slasheren ’Silent Night, Deadly Night’ er det en psykotisk mand med traumer affødt af en katastrofal jul i barndommen, der ifører sig det rød-hvide kostume og en stor økse.

’Silent Night, Deadly Night’ er ikke en uovertruffen eller voldsomt foruroligende slasher, men den er bestemt leveringsdygtig i julegru og ikke mindst et par herlige drab, der på bedste vis forener sex, et gevir, nøgne kvinder og en kælketur. Filmen fik endog hele fire efterfølgere samt et remake i 2012. Nej, man går aldrig galt i byen, når man har julemanden som morder.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’Jack Frost’(1997)

Den her er virkelig dum. Og virkelig underholdende. For selvfølgelig findes der en film, hvor en seriemorder kommer tilbage fra de døde som en snemand. Det er klart. Filmen hedder ’Jack Frost’, er fra 1997 og skal da heller ikke tages rigtigt seriøst. Det er sjov og blodig ballade hele vejen, mens der spædes til med nøgne kvinder og bizarre drab.

Det medfører blandt andet et surprise kill  i et badekar og opfindsom brug af julepynt. Men hvordan stopper man så lige en massemyrdende snemand med platte one-liners og en gulerod som næse? Eller »the world’s most pissed-off snow cone!«, som Jack Frost omtaler sig selv. Det gør man selvfølgelig med en hårtørrer – mange af dem. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ’Santa’s Slay’ (2005)

Der er i grunden noget uhyggeligt ved julemanden. Hvem synes eksempelvis ikke, at tanken om en fremmed mand, der i ly af natten ankommer gennem en skorsten, er uhyggelig? I den fortumlede horrorkomedie ’Santa’s Slay’ er der da også grund til at være bange, når først filmens muskuløse julemand begynder at dræbe løs. Julemanden er nemlig i virkeligheden Satans eneste søn, der engang tabte et væddemål og derfor blev tvunget til at lege nissefar.

Væddemålet er nu ophørt, og derfor er det også slut med at være en flink julemand. Så nu slår han på tæven og lægger damer ned, ligesom han dræber både forsvarsløse hunde, børn og alle andre, der kommer i vejen – blandt andet med brug af lysestager og sprængfarlige gaver. Den morderiske julemand spilles af den tidligere wrestler Bill Goldberg, så mere skræmmende er han altså heller ikke.

Læs også: Lyt til Soundvenues første filmpodcast – om Biers ‘Serena’ og talentfulde webserie

Læs også: Det skal du streame i december

Læs også: Det skal du se i biografen i december

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af