Berlin: Her er filmene fra festivalen, du skal glæde dig mest til

Michael Fassbender, Ethan Hawke, sex, graviditet og Beach Boys. Vores Berlin-udsendte fremhæver sine favoritter fra årets festival.

45 Years 2

 

1. ’45 Years’

Dette ægteskabsdrama var en af Berlinalens allerbedst anmeldte film.

Andrew Haigh (‘Weekend’ og tv-serien ‘Looking’) skildrer tålmodigt et parforhold, der begynder at falde fra hinanden efter 45 år, da en samtale om manden Geoffs gamle flamme sætter tanker og usikkerhed i gang hos hans kone, Kate.

Især filmens modne hovedrolleindehavere, Charlotte Rampling og Tom Courtenay fortjener ros for deres præstationer – de vandt da også årets skuespilpriser på festivalen – og Haigh evner igen flot at lade skuespillerne og deres naturlige dialog støbe formfuldendte karakterer.

’45 Years’ får dansk biografpremiere.

600 Miles

 

2. ‘600 Miles’

Tim Roth spiller hovedrollen i denne spændende co-produktion mellem Mexico og USA: Et realistisk thriller-drama om våbensmugling lidt i stil med den afdæmpet intense ‘Maria Full of Grace’ fra 2004.

Instruktør Gabriel Ripstein vandt prisen for bedste spillefilmdebut, udpeget af en jury blandt andet bestående af danske Joshua Oppenheimer. Søndag vandt Oppenheimer for øvrigt selv en af de uafhængige juryers Peace Film Price for ‘The Look of Silence’, hans opfølger til ‘The Act of Killing’.

Oppenheimer fortalte The Hollywood Reporter, at ‘600 Miles’ »ikke er en gangster-thriller, men et meget dybere og mere involverende drama, end plotbeskrivelsen antyder.«

Diary of a Teenage Girl

 

3. ’The Diary of a Teenage Girl’

En anden instruktørdebut, der fik enormt megen opmærksomhed, er Marielle Hellers periodedrama om en piges spirende seksualitet, der er baseret på en graphic novel af Phoebe Gloeckner.

Handlingen udspiller sig i 70’erne og følger 15-årige Minnie (Bel Powley), der netop har haft sex for første gang… med sin mors (Kristen Wiig) kæreste, spillet af Alexander Skarsgård.

Filmen vandt en af priserne (Generation 14plus Grand Prix) for bedste ungdomsfilm, der blev uddelt af en international jury, som foruden instruktion, skuespillere, karakterer, billedsprog og production design fremhævede kompleksiteten af Hellers kompromisløst ikke-moraliserende coming-of-age-drama.

Love and Mercy

 

4. ‘Love & Mercy’

Der var bred enighed på festivalen om, at Bill Pohlads biografiske drama om Beach Boys-musikeren Brian Wilson, der både handler om hans musik og hans personlige dæmoner, var et hit.

Filmen udmærker sig ved ikke blot at følge den efterhånden gabende kedelige biopic-skabelon, og fortællingen – der har mere substans end normalt i genren – springer frem og tilbage i tid. Paul Dano spiller Brian som ung, John Cusack den ældre version, og desuden optræder Elizabeth Banks og Paul Giamatti.

Ned Rifle

 

5. ‘Ned Rifle’

Hvad enten man er bekendt med og/eller fan af Hal Hartley – en indiedarling siden ‘The Unbelievable Truth’ fra 1989 og ‘Trust’ året efter – eller ej, så er instruktørens seneste udspil et besøg værd.

Hovedpersonen Neds forældre, Henry Fool (Thomas Jay Ryan) og Fay Grim (Parker Posey), var titelrollerne i de to forrige film i Hartleys nu afsluttede trilogi, men tredje og sidste del står faktisk også fint alene trods dens hav af referencer.

Filmen er off-beat, og alle karaktererne – inklusive Aubrey Plazas Susan, der bliver et skæbnesvangert bekendtskab for både den troende Ned og hans langt fra religiøse far – er prægtigt underholdende.

Queen of the Earth

 

6. ‘Queen of Earth’

Alex Ross Perrys (‘The Color Wheel’ og ‘Listen Up Philip’) super billigt producerede kammerspil er hans hidtil bedste film – og en af de stærkeste titler på årets Berlinale.

Perry har nævnt Woody Allens Bergman-hyldest ‘Interiors’ som inspirationskilde til fortællingen om to veninder, der ikke bare er dårlige til at være der for hinanden, når den ene er helt nede i kulkælderen, men endda føjer spot til skade. Hans løse, Lynn Shelton-agtige stil og iskolde menneskehadstematik a la Neil LaBute (‘In the Company of Men’, ‘The Shape of Things’ og, senest, tv-serien ‘Full Circle’) resulterer i et højst effektivt psykologisk indie-drama, der konstant truer med at slå over i gyser-mode.

Elisabeth Moss (‘Mad Men’, ’Top of the Lake’) og Katherine Waterston (Shasta i ‘Inherent Vice’) spiller begge forrygende i de bærende roller.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

7. ‘Selma’

Årets festival bugnede af biopics, og Ava DuVernays Oscar-nominerede drama om Martin Luther Kings protestoptog er en vellykket og velspillet en af slagsen.

Så man kan godt begynde at glæde sig, for David Oyelowos indsats i hovedrollen hører til blandt sidste års største. I mindre roller ses Tom Wilkinson som Lyndon B. Johnson, Oprah Winfrey som Annie Lee Cooper, Dylan Baker som J. Edgar Hoover samt Common, Cuba Gooding Jr., Giovanni Ribisi, Tim Roth og Wendell Pierce (Bunk fra ‘The Wire’).

‘Selma’ får dansk biografpremiere 19. marts.

Slow West

 

8. ‘Slow West’

Det Europæiske Filmmarked screenede John MacLeans debut, der er optaget i New Zealand og inkorporerer coming of age, romance og thrillerelementer i en selvsikkert traditionel, men usædvanligt blodig western.

Michael Fassbender spiller en lovløs revolvermand fra Colorado, der redder en 16-årig skotsk knægts (Kodi Smit-McPhee fra ‘The Road’ og ‘Let Me In’) liv, og plottet drejer sig om nedsporingen af Jays kæreste Rose, som har farlige dusørjægere i hælene. Varietys anmelder kaldte filmen snu, mørk-humoristisk, Coen-esque og ulasteligt udført.

Ten Thousand Saints

 

9. ‘Ten Thousand Saints’

Shari Springer Bergman og Robert Pulcini – parret som skrev og instruerede ’American Splendor’ – har lavet dette bittersøde Sundance-drama, der kombinerer et tidsbillede af New Yorks undergrundskultur i slut-80’ernes med coming of age-historien om unge Jude (Asa Butterfield) fra Vermont.

Filmens talrige plottråde fletter også en adoption, et tragisk dødsfald, en uplanlagt gravitet og et trekantsdrama ind i modningskrøniken, og skuespillet er i top fra Hailee Steinfeld (‘True Grit’) og Ethan Hawke. Sidstnævnte er afvæbnende hyggelig som Judes umodne, men støttende faderfigur, og Emile Hirsch, Emily Mortimer og Julianne Nicholson fuldender castet.

‘Ten Thousand Saints’, der blev vist på filmmarkedet, er min favorit fra årets Berlin-tur.

Unexpected

 

10. ‘Unexpected’

En anden af markedets glimrende Sundance-film var Kris Swanbergs graviditetsdrama, der med sin historie om den uventet ventende high school-lærer Samanthas (Cobie Smulders fra ’How I Met Your Mother’) venskab med sin ligeledes gravide, fattige yndlingselev Jasmine (Gail Bean) placerer sig et sted imellem ‘Knocked Up’ og ‘Half Nelson’.

Smulders og Bean har kanongod kemi, og Swanberg, der ikke umiddelbart har noget stort og dybt at sige om sit emne, har lavet en letfordøjelig og befriende u-quirky indie-film, der efterlader én i godt humør.

Samanthas mand, John, spilles af Anders Holm – en amerikansk komiker med et danskklingende navn, der faktisk er med i den kommende pilot til ‘How I Met Your Dad’.

Læs også: Kontroversiel iraner vinder Guldbjørnen på Berlin – se alle vinderne

Læs også: Filmene, du skal glæde dig til fra Sundance-festivalen

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af