‘Chappie’

‘Chappie’

Hvad vil det sige at være et menneske? Kan vores bevidsthed scannes og overføres? Og er det for risikabelt at udvikle teknologi, der kan tænke, sanse og føle?

I science-fiction-genren er disse spørgsmål evergreens, og i ‘Chappie’ bliver de stillet af en af de få aktive instruktører, der fortjener det efterhånden udvandede prædikat ’visionær’.

Sydafrikanske Neill Blomkamp excellerer i at skabe autentiske fremtidsuniverser – tænk bare på rumvæsnerne og deres ghetto i ‘District 9’. Instruktørens geniale spillefilmdebut fra 2009 var noget så sjældent som en intelligent blockbuster, der var vanvittigt underholdende, virkelig sjov og havde noget på hjerte. Og efter den Hollywood-middelmådige ‘Elysium’ fra 2013 rammer Blomkamp nu igen plet.

I ‘Chappie’ har et patruljekorps af menneskeformede politirobotter sat en effektiv stopper for den eskalerende kriminalitet i Johannesburg. Den forhenværende soldat Vincent Moore (Hugh Jackman) vil opgradere disse ’Scouts’, men fabrikantens direktør (Sigourney Weaver) har den økonomiske bundlinje som topprioritet. Begges interesse bliver dog fanget, da det lykkes ingeniøren Deon (Dev Patel fra ‘Slumdog Millionaire’ og ‘The Newsroom’) at udvikle en avanceret form for kunstig intelligens.

Hovedkarakteren er den tilskadekomne Scout, som Deon udstyrer med sin opfindelse: Chappie. Og som børnefavoritterne i ‘E.T.’ og ‘Short Circuit’, hvor en WALL·E-lignende droide ved et tilfælde kommer til live, er den kloge, men uerfarne robots sind en ren tavle, så uskyldsrent og letpåvirkeligt som en nyfødts. Det bringer den godtroende unge fyr i uføre, da han bortføres af biltyvene Yankie, Ninja og Yolandi – ja, den er skam god nok: Rapperne fra hip-hop-rave-gruppen Die Antwoord bliver lille Chappies nye forældre.

Blomkamp slipper afsted med en hel masse på én gang. Det ene øjeblik får Hans Zimmers svedige score pulsen til at stige, når den står på skiftevis action og spænding, og det næste øjeblik pirrer filmen til den klassiske arv vs. miljø-diskussion, alt imens det charmerende husdyrnuttede design af Chappie-figuren sættes i humoristisk kontrast til den hårde, outrerede gangsta-stil, han tillærer sig som forbrydernes lærling. Og der er så absolut intet pyssenysset over filmens blodsudgydelser.

Man fatter stor sympati for Chappie (motion captured af en morsom Sharlto Copley, der også havde fantastisk timing som Wikus i ‘District 9’), som respekterer sin skabers forbud imod vold og våbenbrug, men føler sig splittet imellem de idealistiske stimuli og sin egen iboende trang til at overleve og beskytte. I en sørgelig scene, der genkalder en klassisk episode i ‘Frankenstein’, bliver han tævet og sat ild til, mens han igen og igen, uforstående og desperat, spørger gerningsmændene: »Why do this?«, »Why do this?«.


Kort sagt:
Sommeren kommer tidligt med ’District 9’-instruktørens usædvanligt charmerende science-fiction-fabel om en robot med overlegen kunstig intelligens, et venligt sind og rigtig dårlige forbilleder. Den konstant underholdende blockbuster vil både røre, henrykke og muligvis traumatisere teenagere og barnlige sjæle. Og så stiller den det store spørgsmål: Hvad vil det sige at være menneske?

Læs også: Ny ‘Alien’-film på vej med ‘District 9’-instruktør bag roret

Læs også: Kommende ‘Alien’-instruktør om sin egen Matt Damon-film: »Jeg fuckede det op«

Spillefilm. Instruktør: Neill Blomkamp. Medvirkende: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Watkin Tudor Jones, Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo, Brandon Auret. Spilletid: 120 min.. Premiere: Den 5. marts
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af