Cannes dag 7: Flade sko-skandale skaber røre, Benicio Del Toro er badass i narko-thriller

Vores filmredaktør rapporterer om festivalens første kontrovers og en stærk film fra manden bag ’Prisoners’.
Cannes dag 7: Flade sko-skandale skaber røre, Benicio Del Toro er badass i narko-thriller
Benicio Del Toro i 'Sicario'.

Dagens sko-gate

Endelig lidt kontroverser! Normalt er det provokerende instruktører som Lars von Trier, der skaber høj bølgegang i Cannes, men nu har festivalen selv nosset godt og grundigt i den. Måske syntes de, at det hele var lidt for pænt og kedeligt?

I går afviste sikkerhedsfolkene nemlig en gruppe kvinder på den røde løber til gallapremieren på Todd Haynes’ ’Carol’, fordi deres hæle på skoene ikke var høje nok. Samtidig blev flere ældre kvinder, hvoraf nogle var dårligt gående, afvist for at have flade sko på.

Alle gallapremiererne, som adskiller sig fra de pressevisninger, journalisterne frekventerer, har en streng, om end uskreven, dresscode for begge køn: Sorte sko og smoking for mændene, gallakjole og altså høje hæle for kvinder.

del toroBenicio Del Toro, Emily Blunt og Josh Brolin

Men ingen mænd har tilsyneladende haft problemer, og det ligner en rigtigt dårlig sag for en festival, der i mange år er blevet kritiseret for en skæv kønsbalance, men som lige netop i år er blevet rost for flere initiativer, der skulle gøre op for skævvridningen. Som min anmelderkollega og flatmate her i Cannes, Jyllands-Postens Nanna Frank Rasmussen, skrev på Facebook:

»Jeg synes, at dem, der har lavet reglerne, skal tvinges til at klippe en hæl og hugge en tå, få snøret fødderne ind på kinesisk maner og så mases ned i en 15cm høj stilet, som de værsgo kan prøve at stå og gå i en halv dag, inden de skal vakle elegant op ad en rød løber, hvor verdenspressen står klar til at fotografere hvert eneste lille fejltrin«.

Cannes skal selvfølgelig emme af glamour, men man kan blive forbløffet over, hvor reaktionær en festival, hvis fundats er at hylde den progressive filmkunst, kan tage sig ud. Og så skete miseren tilmed op til en film, ’Carol’, der beskriver samfundets formynderiske konventioner og stereotype kønsroller i 50’erne. Vi er virkelig kommet videre, hva!

Ved pressekonferencen til ’Sicario’ (se nedenfor) kaldte hovedrolleskuespiller Emily Blunt hændelsen meget skuffende, mens instruktør Denis Villeneuve havde en anden approach. Han meddelte, at han sammen med skuespillerne Benicio Del Toro og Josh Brolin vil dukke op til aftenens gallapremiere i høje hæle!

Emily BluntEmily Blunt i ‘Sicaorio’

Dagens forrygende narkothriller

Netop ’Sicario’ entrerede i morges festivalen som et glimrende konkurrenceindslag, der nok er for mainstream til at løbe med de største priser, men som er en drønspændende og stemningsfuld skildring af den umulige og moralsk korrumperede kamp mod narkokartellerne i Mexico.

Emily Blunt spiller en FBI-agent, der hverves til optrevlingen af en af de magtfulde narkoringe på grænsen mellem USA og Mexico. Hun er en idealistisk bystander, der lader sig køre rundt i manegen af Josh Brolins gruppeleder Matt og Benicio Del Toros mystiske, rå Alejandro.

I sin dystre, uforsonlige stemning er filmen nært beslægtet med Villeneuves kidnapningsthriller ’Prisoners’, mens det nedslående blik på narkokultur og den Sisyfos-agtige bekæmpelse af den selvfølgelig leder tankerne hen på Soderberghs ’Traffic’.

Villeneuve har ud over ’Prisoners’ også stået bag det komplekse mellemøstdrama ’Nawals hemmelighed’ og den surrealistiske dobbeltgængerthriller ’Enemy’, og han har stadig ikke lavet en dårlig film. ’Sicario’ kan blive et bredt gennembrud, uden at han går på kompromis med sin tålmodige spændingsopbygning frem mod et hårdtslående klimaks. Særligt Benicio Del Toro og Emily Blunt brillerer i rollerne, og med ’Edge of Tomorrow’ og denne ligner Blunt virkelig Hollywoods nye, markante actionheltinde.

’Sicario’ er gudskelov købt hjem til dansk biografpremiere.

marguerite’Marguerite & Julien’

Dagens grrrrr

Nogle gange kan man tage sig til hovedet over de film, der bliver indlemmet i hovedkonkurrencen på verdens førende festival. En sådan er Valerie Donzellis ’Marguerite & Julien’, et periodedrama om et brændende incestuøst kærlighedsforhold mellem bror og søster, på én gang en selvhøjtidelig kostume-artfilm og kikset kitschet eventyr med pludselige anakronistiske elementer som helikoptere og biler.

Det er én af den slags film, der umuligt kan være andre end franskmænd, der kan lide. Næh, så kunne én af de danske film – Tobias Lindholms ’Krigen’, Martin Zandvliets ’Under sandet’ og Thomas Vinterbergs ’Kollektivet’ – der havde budt sig til forud for festivalen, da snildt have klaret cuttet. Sagt helt uden rødhvid bias!

Hver dag opdaterer vi med vores bud på, hvem der er Guldpalmefavorit i dette øjeblik.

Guldpalmefavorit lige nu: ’Carol’

Læs også: Alt om Cannes Film Festival

Læs også: Cannes dag 6 – Vores følelser oven på Pixars drønambitiøse følelsesfilm og nazipsykopatisk gore med kultpotentiale

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af