‘Familien Bélier’

‘Familien Bélier’

I 2012 endte den sukkersøde, men underholdende ’De urørlige’ som fransk films største eksportvare i mange år, og det er derfor kun naturligt, at landets filmfolk forsøger at gøre kunsten efter.

Det nyeste skud på stammen er highschool-dramedien ’Familien Bélier’, der også følger feel good-opskriften fra ende til anden. Teenagepigen Paula (Louane Emera) er den eneste med hørelse i sin familie af en døv far, mor og lillebror. Hun står derfor for det formelle om familiens landbrug og forretning, men da hun en dag går til korundervisning for at komme tættere på sit crush, Gabriel (Ilian Bergala), opdager hun til sin egen overraskelse, at hun er et unikt sangtalent.

Men skal Paula følge sangdrømmen og tage til optagelsesprøve i Paris? Eller skal hun blive hos familien, hvor hun er uundværlig?

Det egentlige dilemma bunder selvfølgelig i, at 16-årige Paula er på vej til at blive et voksent, selvstændigt og kønsmodent menneske, og i den henseende opfinder ’Familien Bélier’ langt fra den dybe tallerken. Men takket være debutanten (og finalist ved det franske talentprogram ’Voice’) Louane Emera skildres Paulas udvikling fra kejtet teenager-puppe til fuldvoksen, syngende sommerfugl ganske rørende.

Vi kommer dog sjældent følelsesmæssigt ind på kroppen af familien, der befolkes af fjollede og tyndbenede karakterer. Fra over the top-moren, der løber huset rundt med datterens menstruations-gennemblødte bukser, til en introvert og småliderlig far. Konflikten mellem familie versus sangkarriere bliver derfor aldrig kridtet nok op til, at man for alvor gider engagere sig. Det samme gælder filmens to andre handlingstråde, farens opstilling til lokalvalget og Paulas romance med Gabriel, som begge virker som unødvendigt fyld.

’Familien Bélier’ vil gerne kombinere skæv komik med en følsom tone, men det lykkes kun halvvejs. Selvom det er forfriskende med en familiefilm, der tør snakke åbent om sex, mangler humoren raffinement, når snakken falder på underlivssvamp og latex-allergi.


Kort sagt:
’Familien Bélier’ er en underfundig blanding af skæv humor og alvorstunge scener, men selvom teenagepigen Paula udvikler sig på rørende vis, kniber det med at få komikken til at svinge.

Læs også: Det skal du se i biografen i maj

Spillefilm. Instruktion: Eric Lartigau. Medvirkende: Karin Viard, François Damiens, Eric Elmosnino, Louane Emera. Spilletid: 106 min.. Biografpremiere: Den 14. maj
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af