1. ’Trainwreck’
Med hele syv Emmy-nomineringer for sketchshowet ’Inside Amy Schumer’ i ryggen har Amy Schumer for alvor slået sit navn fast som én af USA’s hotteste komikere.
Nu er den 34-årige newyorker så klar i spillefilmlængde, når hun i ‘Trainwreck’ instrueres af nyere tids ukronede komediekonge, Judd Apatow – manden bag succeser som ‘Knocked Up’ og ‘The 40 Year Old Virgin’.
I ‘Trainwreck’ spiller Schumer en magasinskribent med hang til drukture og one-night-stands og uden skyggen af tro på ægte kærlighed, før hun får til opgave at skrive om en sympatisk sportslæge, spillet af Bill Hader.
Klichéerne får dog et grundigt vrid gennem Schumers manuskript og Apatows instruktion, og ’Trainwreck’ kommer til landet som en af de mest anmelderroste romcoms i nyere tid.
Premiere 10. september.
2. ’Eden’
Da sidste Oscar-sæsons undertippede megahit ‘Whiplash’ brugte trommespil som udgangspunkt for intens filmdramatisk, fungerede det ud over al forventning. Med svedige håndflader og åben mund sad man tilbage og beundrede en film, der formåede at flå sit publikums nerver fra hinanden på en helt anden måde, end man er vant til.
I ‘Eden’ er det ikke trommesættet, men derimod dj-pulten, der tiltrækker en ung ambitiøs fyr med drømme om at gøre musikkarriere. Og i stedet for akrobatiske jazz-rytmer er det den dybe, monotone bas på de parisiske natklubber, der med nærmest hypnotisk kraft opsluger vores hovedperson.
Den franske instruktør Mia Hansen-Løve har med ‘Eden’ skabt en pulserende og stemningsfyldt film om musikkens kraft. Udover en dansk farfar har hun i øvrigt intet med Danmark at gøre, så lad bare de rødhvide farver blive hjemme og dyk en tur med ned i Frankrigs understrøm af stoffer, dj-drømme og mørke housebeats.
Premiere 17. september. Se filmen ved Soundvenue Forpremiere 9. september kl. 19 i Grand Teatret.
3. ‘Dope’
Et jublende publikum og en begejstret anmelderstab gav ‘Dope’ en brandvarm modtagelse på årets Sundance Festival, og fortællingen om tre teenagevenner, der som 90’er-hiphopdyrkende nørder stikker ud i den hårdkogte ghetto, hvor de bor, er blevet udråbt som en af årets mest forfriskende amerikanske film.
Med ASAP Rocky i sin første filmrolle (som pusheren, der får de tre venner på glat is),
et lækkert billedsprog, et soundtrack produceret af Pharrell Williams og en række power-præstationer fra det unge cast gør ‘Dope’ til en uimodståelig feelgoodfilm, der med både forfriskende lethed og indigneret alvor komprimerer teenagetilværelsens op- og nedture til et par timers forrygende underholdning.
Se filmen før alle andre, når vi inviterer til Soundvenue Forpremiere 15. september kl. 20 i Empire Bio – køb billet HER.
Premiere 24. september.
4. ‘Krigen’
Som instruktør på ‘R’ og ‘Kapringen’ og medforfatter på Thomas Vinterbergs ‘Jagten’ har Tobias Lindholm vist sig i stand til at levere nogle af de mest vedkommende og intense dramaer, der længe er kommet ud af dansk film.
Med ‘Krigen’ er Lindholm tilsyneladende mere ambitiøs end nogensinde før uden på nogen måde at have givet afkald på sin realistiske og intime stil i fortællingen om de danske krigstropper i Afghanistan.
Pilou Asbæk spiller kompagnichefen Claus Michael Pedersen, der i åben ildkamp med fjenden træffer en skæbnesvanger beslutning i forsøget på at redde sine mænd. Første halvdel kan stilmæssigt måske sammenlignes med Oscar-vinderen ’The Hurt Locker’, mens anden halvdel bevæger sig i en uforudset retning.
Lindholm tager ikke politisk stilling til beslutningen om at sende danske soldater i krig – i stedet viser han de menneskelige omkostninger, beslutningen medførte.
Premiere 10. september.
5. ‘Klovn Forever’
Da den tåkrummende komedieserie ’Klovn’ for fem år siden tog springet til det store lærred, var succesen på flere parametre overvældende: ’Klovn – The Movie’ var akkurat så grænsesøgende og skamløs i sin humor, som man turde drømme om, og hev samtidig rekordmange danskere i biografen.
I ’Klovn Forever’ er store dele af handlingen flyttet til det solbeskinnede Los Angeles, når Casper Christensen og Frank Hvam gentager rollerne som dansk films mest umage makkerpar. Og i modsætning til 1’erens fokus på fisse og faderskab er det her venskabet mellem de to mænd, der for alvor sættes på prøve.
Bag kameraet står endnu engang dansk films hitsnedker, Mikkel Nørgaard, der med Jussi Adler-Olsen-filmatiseringerne ’Kvinden i buret’ og ’Fasandræberne’ og den succesfulde ’Klovn’-forgænger har vist sig leveringsdygtig i storstilet, folkelig filmunderholdning. Det må da også betegnes som lidt af en overraskelse, hvis ikke ’Klovn Forever’ leverer varen.
Premiere 24. september.
6. ‘Ricki and the Flash’
Meryl Streep som afdanket rockstjerne med knas i familierelationerne og brug for et comeback lyder næsten som en film af den type, der kører i båndsløjfe på TV3.
Kræfterne bag ‘Ricki and the Flash’ lover dog umiddelbart andet og mere end drøvtyggede klichéer: Bag filmens manuskript står nemlig skarptungede Diablo Cody, der i 2004 vandt en Oscar for ‘Juno’, mens veteranen Jonathan Demme instruerer.
Demme har film som gyserklassikeren ‘The Silence of the Lambs’, AIDS-dramaet ‘Philadelphia’, den banebrydende koncertfilm ‘Stop Making Sense’ og den undervurderede ’Rachel Getting Married’ på cv’et, og hvad den 71-årige instruktør har set i ‘Ricki and the Flash’ skal blive spændende at se.
Og nysgerrigheden bliver da også kun større, når man ved, at Meryl Streep skal spille over for sin virkelige datter, Mamie Gummer.
Premiere 3. september.
7. ‘Everest’
Islandske Baltasar Kormákur (’101 Reykjavik’, ’Dybet’) lød egentlig som et frisk pust på den amerikanske mainstreamscene, men hverken narkothrilleren ’Contraband’ eller den tilbagelænede actionfest ’2 Guns’ skilte sig for alvor ud blandt Hollywoods samlebåndsvarer.
Det har dog ikke taget modet fra Kormákur, der med ’Everest’ søger nye højder, bogstaveligt talt. Her går turen nemlig, som titlen indikerer, til verdens højeste bjerg, Mount Everest, og med på ekspeditionen har han blandt andre Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Keira Knightley og Sam Worthington.
En imponerende rolleliste, men det synes dog snarere at være Hollywoods hold af special effects-illusionister og CGI-magikere, der her tryller den store kanin op ad hatten. Kormákur har ganske vist udtalt, at ’Everest’ i højere grad end et overdådigt effekt-arbejde vil fokusere på de interne spændinger blandt det bjergklatrende team, men med trailerens bragende flotte billeder og klichéfyldte replikker (»If anyone can make it, you can!«) in mente, håber man næsten, at han lyver.
Premiere 17. september.
8. ‘Pawn Sacrifice’
Skakspillets eftertænksomme og vel nærmest tempoløse natur virker ikke umiddelbart egnet til film, men i erfarne Edward Zwicks (‘Blood Diamond’, ‘The Last Samurai’) hænder bliver den autentiske historie om skakspilleren Bobby Fischer næppe kedelig.
Toby Maguires ligheder med virkelighedens Bobby Fischer er ganske vist til at overse, men hans præstation har allerede høstet stor ros blandt hjemlandets anmelderkorps.
‘Pawn Sacrifice’ handler om skakgeniets Fischers kamp imod Sovjetunions regerende verdensmester, Boris Spasskij. Opgøret fandt sted på Island i 1973 og blev en legendarisk intellektuel nervekrig imellem de to spillere og et billede på de to stormagters tvekamp: USA vs. Sovjetunionen.
Fischer og Spasskijs spil om skakverdenens herredømme blev beskrevet fremragende i dokumentarfilmen ‘Bobby Fischer Against the World’ (2011), der – ligesom ‘Pawn Sacrifice’ – går i dybden med Fischers psykiske skavanker. Spørgsmålet er, om ’Pawn Sacrifice’ har noget at tilføje?
Premiere 17. september.
9. ‘The Gift’
Med et hav af mindre roller i alt fra ‘Star Wars’ til ‘Zero Dark Thirty’ og et par enkelte slagkraftige hovedroller i kampsportsdramaet ‘Warrior’ og gangsterfilmen ‘Animal Kingdom’ har australske Joel Edgerton været vidt omkring.
Den 41-årige skuespillers evner bag kameraet har dog aldrig været et samtaleemne før nu, hvor Edgerton har skrevet, produceret og instrueret thrilleren ‘The Guest’ – som han i øvrigt også selv har en vigtig rolle i.
I filmen får et ungt, nygift par uventet besøg af fyren Gordo (Edgerton), der viser sig at kende ægtemanden Simon (Jason Bateman) fra skoletiden. Med sig har Gordo en række pågående spørgsmål samt en mystisk pakke, der truer med at afsløre en tilsyneladende uhyggelig hemmelighed.
Hvad pakken og Joel Edgertons filmprojekt reelt indeholder, kan vi indtil videre kun gisne om, men traileren peger i klar retning af en visuelt koldblodig og stemningsmættet psykologisk thriller, der effektivt udnytter publikums frygt for, at fjenden bogstavelig talt pludselig står for døren.
Premiere 24. september.